Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Posiadam amplituner Pionier vsx 924k  do tego głośniki 5.1, jest możliwość podpięcia dodatkowych głośników, z tym że nie mam dużego pokoju i czy można podpiąć dodatkowe głośniki wysokościowe bez dodatkowych tylnych. Czy taka konfiguracja ma sens? 

Napisano
8 minut temu, Jerzykm napisał:

Posiadam amplituner Pionier vsx 924k  do tego głośniki 5.1, jest możliwość podpięcia dodatkowych głośników, z tym że nie mam dużego pokoju i czy można podpiąć dodatkowe głośniki wysokościowe bez dodatkowych tylnych. Czy taka konfiguracja ma sens? 

Musiałbyś sprawdzić w instrukcji. Możliwe że ma Front-Height, bo Atmosa chyba nie ma?

Napisano

Nie Atmosa nie ma. Instrukcja pokazuję że można FH LUB FW ale też SB a tych dodatkowych tylnych już nie ma gdzie wsadzić więc czy stosując tylko przednie wysokościowe coś to da? 

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Jerzykm napisał:

coś to da?

pewnie "coś" da, tylko czy będziesz zadowolony. Ja raczej kombinowałbym bardziej w kierunku SB - przynajmniej będzie to zgodne z ścieżką 7.1 jeżeli w takiej będzie film to to wykorzystasz. Rozwiązanie FH i FW jest emulowane przez amplituner - co nie znaczy że nie da efektu, ale nie są to typowe zgodne z ścieżkami dźwiękowymi kanały. Nie wiem jaki masz układ tych surround-ów, ale powinny być pod kątem 90-110 stopni, jeżeli masz 90 to spokojnie SB z tyłu ulokujesz - może coś z głośników montowanych w ścianie? Wrzuć rysunek obecnego rozmieszczenia, ewentualnie fotkę z tymi głośnikami dookólnymi jakie masz teraz.

Edytowano przez tomek72
  • 2 months later...
Napisano
Dnia 14.05.2023 o 20:48, Piotr Sonido napisał:

Front High to fajna opcja.

Niestety w oryginalne filmy z Dolby pro logic IIZ wyszło mało / bardzo mało.

Ale możesz go włączać sztucznie. Moim zdaniem fajnie sięto sprawdza.

Jak szeroko masz fronty?

Fronty są rozmieszczone od siebie 2 m.