Gumowe Ucho Napisano 4 lipca 2023 Napisano 4 lipca 2023 Doradzam znajomemu przed wykończeniem domu - 2 pytania: 1. Jaki podtynkowy kabel wybrać (pewnie czarno-czerwony dla ułatwienia), *bez audiovoodoo*, ale porządny bezpieczny elektrycznie/ppoż, odpowiednia grubość na wielometrowe długości, potencjalnie 4ohmowe kolumny itd. 2. Chętnie zrobiłbym kabelki choćby pod 7.2.4 (taki "wypasiony standard" dziś z tego co widzę), choć raczej realne w najbliższym czasie będzie 5.1.2. Czy jest *bezpieczny* i elegancki sposób, żeby surround-back/atmos tył ładnie ukryć, a w razie upgrade, otworzyć i podłączyć odpowiednie głośniki? PS. bonusowe pytanie, czy KEF "jajka" z montażem "ściennym" to fajny głośnik sufitowy do Atmosa? Odpisz, cytując
przemeklbn Napisano 5 lipca 2023 Napisano 5 lipca 2023 (edytowany) 17 godzin temu, Gumowe Ucho napisał: 1. Jaki podtynkowy kabel wybrać (pewnie czarno-czerwony dla ułatwienia), *bez audiovoodoo*, ale porządny bezpieczny elektrycznie/ppoż, odpowiednia grubość na wielometrowe długości, potencjalnie 4ohmowe kolumny itd. OFC 2.5mm 17 godzin temu, Gumowe Ucho napisał: 2. Chętnie zrobiłbym kabelki choćby pod 7.2.4 (taki "wypasiony standard" dziś z tego co widzę), choć raczej realne w najbliższym czasie będzie 5.1.2. Czy jest *bezpieczny* i elegancki sposób, żeby surround-back/atmos tył ładnie ukryć, a w razie upgrade, otworzyć i podłączyć odpowiednie głośniki? Ja zrobiłem tak: Na dole można od razu zrobić gniazda głośnikowe. A wyżej na ścianach zakładasz puszki podtynkowe z zapasem kabla, jak przykryjesz gładzią to nic nie będzie widać. Moje wykonane "w razie czego" to przewody do 13 głośników (nie wliczam tu subwooferów) Edytowano 5 lipca 2023 przez przemeklbn Odpisz, cytując
Butler Napisano 5 lipca 2023 Napisano 5 lipca 2023 17 godzin temu, Gumowe Ucho napisał: Chętnie zrobiłbym kabelki choćby pod 7.2.4 (taki "wypasiony standard" dziś z tego co widzę) 15 minut temu, przemeklbn napisał: Moje wykonane "w razie czego" to przewody do 13 głośników Dużo zależy od zasobności portfela, ale można by założyć że 7.x.4 to najbardziej racjonalny kierunek gdzie zamkniemy się w 10k za amplituner obsługujący taki system. Jak idziemy w górę z kanałami to koszta się robią x2. Można ewentualnie przemyśleć hybrydę i pociągnąć kable pod AURO3D (szczegolnie VOG) zaraz nad głową), ale to cholernie niszowy kodek. Irytujące przy przeciąganiu okablowania rozwojowego dla Dolby jest zróżnicowanie dotyczące Atmosów, bo ciężko zrobić upgrade z x.x.2 na x.x.4. Pasuje za to od razu lecieć na x.x.6... Odpisz, cytując
przemeklbn Napisano 5 lipca 2023 Napisano 5 lipca 2023 2 minuty temu, Butler napisał: Irytujące przy przeciąganiu okablowania rozwojowego dla Dolby jest zróżnicowanie dotyczące Atmosów, bo ciężko zrobić upgrade z x.x.2 na x.x.4. Pasuje za to od razu lecieć na x.x.6... Dlatego najlepiej poukładać od razu jak najwięcej przewodów, nawet przy świadomości, że część z nich najprawdopodobniej nie zostanie nigdy użyta. Z taką myślą te przewody zaplanowałem. Przy tej całej zabawie taką potencjalną stratę można wliczyć w koszty 🙂 Ja już wiem, ze mogłem dodatkowe przewody pod suba zrobić w dodatkowych lokalizacjach - aczkolwiek w tym przypadku na szczęście są działające rozwiązania bezprzewodowe. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 lipca 2023 Napisano 5 lipca 2023 PROCAB, Ale na przykład inne w dodatkowej otulinie zrobią robote. No chyba ze będa peszle. To wtedy nie jest to koniecznie i mozliwość wymiany w razie czego. Odpisz, cytując
Recommended Posts