Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam forumowiczów po dłuższej przerwie.

Planuje zbudować subwoofer do auta do wnęki pod bagażnikiem o wymiarach około 20x20x50cm.

Możecie doradzić?  jaki głośnik 20cm byłby dobry do tego zadania w kolumnie zamkniętej   ~13L do wzmacniacza w okolicach 150W .

Budżet na głośnik to 300-500zł

Napisano
2 godziny temu, kamil1990b napisał:

20x20x50cm

Tutaj fizyki nie da sie oszukać - standartowo max 8in głośnik. Jaki? Heh. Jest taki wybór, że pisanie o tym jedynym słusznym, jest "nie na miejscu" ;)

Jesli miałbym budować skrzynkę, może nawet celowałbym w 10in "slim" w budzie nieforemnej (wiecej pracy) ulokowana pod kątem 45⁰, taka 10-siatka (teoretycznie) powinna wejść pod takim skosem w wymiary 20x20x50 jednak trzeba to policzyć dokładnie (grubość ścianek, wzmocnienia, frezy itp.).

Druga opcja to "zestaw" 8-ek w konstrukcji izobarycznym (tylko pierwszy widoczny głośnik, reszta wspomaga wewnatrz - z plusów, mocna oszczędność w objętości).

Pozdr. I miłej zabawy życzę ;)

Napisano
19 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Druga opcja to "zestaw" 8-ek w konstrukcji izobarycznym

Wolałbym rozwiązanie z 1 głośnikiem.

Wybebeszyłem wnękę w bagażniku, dokładnie pomierzyłem co tam by weszło,  i przy głośniku 10 cali pod kątem 45' wyszło by też 13L wewnątrz.

Jeśli takie rozwiązanie ma większy sens z głośnikiem 10" i przy bardziej skomplikowanej zamkniętej budzie, to czy możesz zaproponować jakiś głośnik do tak małej budy ?

Nie chciałbym brać pierwszy lepszy Pioneer czy JBL z allegro, tylko coś co będzie dobrze współpracować z taka budą i wzmacniaczem rms 150W - 200W

Napisano
39 minut temu, kamil1990b napisał:

Jeśli takie rozwiązanie ma większy sens z głośnikiem 10" i przy bardziej skomplikowanej zamkniętej budzie,

Mowa tu o bagażniku. Jesli jest możliwość, to zawsze wolę "coś" co daje "wiecej". Oczywiście są 8in lepsze od 10in. Jednak tutaj mocno ogranicza budżet.

42 minuty temu, kamil1990b napisał:

Wybebeszyłem wnękę w bagażniku, dokładnie pomierzyłem co tam by weszło,  i przy głośniku 10 cali pod kątem 45' wyszło by też 13L wewnątrz.

Powierzyć to trzeba dokładnie, pamietaj że ścianki "zabierają" swa gruboscia objetosc wewnętrzna, trzeba też uwzględnić kosz w 10in slim bo może trzeba bedzie frez zrobić. 

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, kamil1990b napisał:

Jakieś konkretne propozycje w tym budżecie ?

No nie odpuszczasz ;)

Ok.

Nigdy go nie słuchałem ale podoba mi sie wizualnie, jest flat, 10in, do tego firmy Focal.

https://www.focal.com/uk/car-audio-kits-solutions/subwoofers/sub-10-slim

Nie wiem jaki jest, ale możliwe że bym zaryzykował "w ciemno" kupujac go (gdybym juz bardzo musiał np. 10in), to tak na szybko co mi wpadło "w oko". W uk koszt ok £120-130

5 godzin temu, kamil1990b napisał:

Jak by lekko naciągnąć budżet czy  8"  Audio System HX08SQ w wersji Bass-reflex w 16L jak podaje producent, nie było by dobrym rozwiązaniem ? 

Nie wiem. Nie przepadam za mniejszymi głośnikami jako subwoofery w caraudio. 

Ja za wszelka cenę (kosztem przestrzeni bagażowej) zainstalowalbym minimum 12in ;)

Edytowano przez Chyba Miro 84