Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam. 

Chciałbym kupić odtwarzacz CD lub SACD w budżecie do 2500 zł. 

Zależy mi na jakości audio i żywotności sprzętu - laser itp. 

CD player będzie połączony analogowo (przez rca) do wzmacniacza. 

Generalnie na obecny moment nie mam nic z płyt SACD - jest sens się w to pakować? 

Przeglądając forum często polecane były z CD playerów: Onkyo C-3070 lub Pioneer PD-30 i ich wersje po modzie od muda44. 

Z SACD polecany był Pioneer PD-50, ale widzę że nigdzie nie da się dostać wersji bez dopisku AE. Zaś AE  kosztuje prawie 7000...

Edytowano przez Jagermajster
  • Jagermajster changed the title to Odtwarzacz CD / SACD do 2500 zł
Napisano

Spójrz na moim zdaniem bezkonkurencyjny w swoim budżecie odtwarzacz Shanling EC3. Świetny napęd, dobre przetworniki, ogólnie świetna jakość urządzenia. Może cena trochę przekracza podany przez Ciebie budżet, ale naprawdę warto pomyśleć i rozważyć tą propozycję,

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza, u nas także możesz wypożyczyć urządzenie do testu w swoim systemie audio.

Napisano

Jeśli faktycznie warto to mógłbym przełożyć zakup na kolejny miesiąc i dołożyć do zakupu EC3.  

Hmm ma LDAC więc mógłbym zrezygnować z 1 urządzenia obecnie co używam więc to na plus.

Możliwość odtwarzania przez USB również niewątpliwie to spory plus. 

Jednak nie widzę nigdzie w specyfikacji jakie płyty potrafi czytać i jakie formaty audio obsługuje. 

W manualu mignął mi też pilot, ale nie widzę go na waszych zdjęciach ani w opisie - chyba, że trzeba/można go kupić osobno (?). 

Waga trochę nie zachęca - połowa wagi przeciętnego innego markowego CD Playera - więc ciekawe na czym tu przycieli podczas produkcji.

Widzę gwarancja tylko 12msc (?). Z tego co pamiętam gwarancja nie może być krótsza niż 24msc u nas więc jak to z tym jest (?). 

Napisano

Jesli nie masz SACD plyt to nawet nie mysl o takim odtwarzazczu, chyba ze masz w planie takie zaczac nabywac. Wtedy z ta suma chyba tylko uzywane i to - jesli sie orientuje dobrze - raczej stare sa klocki. Sam myslalem o Denon DCD 1600 NE ale ten z drugiej reki jest slabo dostepny i wciaz powyzej sumy jaka dysponujesz. Jednak pomijajac  SACD on sam podobno niezle radzi sobie ze zwyklymi plytami cd dzieki autorskiemu Advanced AL 32 procesing ktory - jak widze - nawet w tych tanszych modelach jest obecny np. DCD 900NE cena ponizej 400 euro. Ma niezly dac tez ESS 9018 K2M. Moze w ta strone powinienes sie zwrocic. Sprawdz.

Shanling wyglada bardzo ciekawie, pomimo swojego rozmiaru przyciaga uwage. Ale jak powyzej wspomnial pan z Q21 jest duuzo drozszy a czy lepszy ?

Sprawdz, inaczej nie bedziesz wiedzial. Moj glos oddaje raczej na Denon. Z powodu ceny chyba tylko bo jak graja oba nie wiem.

Pytanko do @Q21 - jak jest z dzwiekami wydobywaacymi sie podczas odtwarzania z tego EC3? 

Slychac cos czy totalna cisza nawet z bliska?

Napisano
Dnia 29.07.2023 o 11:29, Jagermajster napisał:

W manualu mignął mi też pilot, ale nie widzę go na waszych zdjęciach ani w opisie - chyba, że trzeba/można go kupić osobno (?). 

Waga trochę nie zachęca - połowa wagi przeciętnego innego markowego CD Playera - więc ciekawe na czym tu przycieli podczas produkcji.

Widzę gwarancja tylko 12msc (?). Z tego co pamiętam gwarancja nie może być krótsza niż 24msc u nas więc jak to z tym jest (?). 

Co do pilota, jutro się dowiem. Tak samo co do pytania @Artur Brol

W kwestii wagi, Shanling jest znacznie mniejszy niż typowy CD - różnica bierze się też stąd. Wiele CD jest pokaźnych rozmiarów tylko po to, by dopasowały się do wzmacniacza. 

Jeśli dobrze pamiętam, to jest rok gwarancji i dwa lata rękojmi. 

Napisano

Na temat tego Shanlinga już filmiki na YouTube są. Ładnie się prezentuje. Choć chyba wgłębienie na przyciski to niezbyt dobry pomysł- ciężej będzie się to czyściło. Taka mała uwaga a tak pozatym ok. Przynajmniej z wyglądu. 

Napisano

@Q21Dziękuję za odpowiedź. Poproszę w takim razie o informacje w sprawie pilota jak tylko się Państwo dowiedzą. 

Co do tego jakie czytać płyty już znalazłem informację z modelu ET3(ten sam. Laser): CD, CD-R, CD-RW

Co do odtwarzanych formatów audio przez USB również znalazłem informację: 

"Drives up to 2TB are supported.

Support up to PCM 384kHz and DSD256.

Supported formats: DSD,DXD,APE FLAC,WAV,AIFF/AIF,DTS,MP3,WMA AAC,OGG, ALAC,MP2,M4A,AC3,OPUS,TAK,CUE" 

I tu mała uwaga według wielu stron PCM 768kHz model EC3 powinien obsługiwać, a według manualu jest 384kHz... Więc pytanie czy zostało to jakoś poprawione przez firmware czy opis wzięty z ET3?

Coś o samym brzmieniu odtwarzacza moglibyście napisać? Gra ciepło, dynamicznie, neutralnie, analogowo, chłodno? 

Napisano

Więc tak, 

Pilot jest w zestawie

Działanie jest głośniejsze niż standardowy, szufladkowy odtwarzacz CD, ale nie jest to jakkolwiek przeszkadzające. 

Plikami 768 bym się nie przejmował, nie wiem kiedy je ostatnio w ogóle widziałem - zwłaszcza nieupscalowane. Brzmieniowo jest ciepło, spokojnie, przyjemnie. 

• 3 months later...
Napisano
Dnia 31.07.2023 o 12:02, Q21 napisał:

Więc tak, 

Pilot jest w zestawie

Działanie jest głośniejsze niż standardowy, szufladkowy odtwarzacz CD, ale nie jest to jakkolwiek przeszkadzające. 

Plikami 768 bym się nie przejmował, nie wiem kiedy je ostatnio w ogóle widziałem - zwłaszcza nieupscalowane. Brzmieniowo jest ciepło, spokojnie, przyjemnie. 

Jak można takie bzdury napisać o głośności działania napędu! Mam Shanling ET3 i twierdzę, że napęd jest bezgłośny a samo urządzenie oceniam na 5+. Trochę tych klocków przerzuciłem i wiem co piszę.