oktagon Napisano 29 marca 2009 Udostępnij Napisano 29 marca 2009 Proponuję każdemu, kto ma na to ochotę zabawic sie w przetestowanie swojego słuchu i sprzętu za pomocą programuAudio Test Tone Generator - dopobrania tutaj:www.nch.com.au/tonegen/index.htmlUWAGA: program trzeba używac ostrożnie, tak aby nie uszkodzic kolumn jakimś nie muzycznym dżwiękiem.Efekty działania programu mogą byc naprawdę interesujące.W moim wypadku wyglądało to następująco:- ściągnąłem program i zainstalowałem na moim laptopie- podłączyłem laptop ze wzmacniaczem używając kabla 2xRCA/mini jack (podłączenie do gniazda słuchawkowego w laptopie)- uruchomiłem program Audio Test Tone Generator i w trybie generowania dzwięku sinusoidalnego (tryb domyślny) przetestowałem całe użyteczne pasmo (używając ikonek plus i minus)Pomieszczenie odłuchowe to pokój ok. 2,9x3,2m (masakra, ale cóż)Rezultaty:- dolna częstotliwośc jaką usłyszałem to 35Hz (przy 33Hz głucha cisza)- górna częstotliwośc odbierana przez moje uszy to 15,3 kHz I tutaj mam wątpliwośc - najsłabszym ogniwem w teście była karta dzwiękowa laptopa i podejrzewam, że byłbym w stanie usłyszec jeszcze wyzsze dzwięki gdyby nie to ograniczenie.Właściwie to jestem z siebie dumny, bo mając 43 lata słuch mi jeszcze dopisuje! Jeżeli ktoś zdecyduje przeprowadzenie podobnego testu, to prosze o pochwalenie sie wynikami na forum.Miłej zabawy! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 29 marca 2009 Udostępnij Napisano 29 marca 2009 Ja już od paru lat "załapuję" się wiosną na bezpłatne badanie słuchu w specjalistycznym gabinecie laryngologicznym ,które odbywasię w moim mieście. Czasem wiąże się to z płukaniem uszu ,niestety już odpłatnie ale nie jest to zabieg drogi.Słuch w swojej kategorii wiekowej mam dobry.Możliwości sprzętu "badam" natomiast płytą testową HFiM Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romekcz Napisano 30 marca 2009 Udostępnij Napisano 30 marca 2009 Cytat Ja już od paru lat "załapuję" się wiosną na bezpłatne badanie słuchu w specjalistycznym gabinecie laryngologicznym ,które odbywasię w moim mieście. Czasem wiąże się to z płukaniem uszu ,niestety już odpłatnie ale nie jest to zabieg drogi.Słuch w swojej kategorii wiekowej mam dobry.Możliwości sprzętu "badam" natomiast płytą testową HFiM A ile kosztuje taki zabieg? I czy jest bolesny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 30 marca 2009 Udostępnij Napisano 30 marca 2009 Pomysł dobry ale taki test należy przeprowadzić używając słuchawek.Większość tych dobrych odtwarza pełne pasmo.Niestety ich jakość będzie miała wpływ na wynik testu .Słuchawki a tym bardziej kolumny odtwarzają dźwięki ze skraju pasma ze sporym spadkiem . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts