Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Proponuję każdemu, kto ma na to ochotę zabawic sie w przetestowanie swojego słuchu i sprzętu za pomocą programu
Audio Test Tone Generator - dopobrania tutaj:
www.nch.com.au/tonegen/index.html

UWAGA: program trzeba używac ostrożnie, tak aby nie uszkodzic kolumn jakimś nie muzycznym dżwiękiem.

Efekty działania programu mogą byc naprawdę interesujące.
W moim wypadku wyglądało to następująco:
- ściągnąłem program i zainstalowałem na moim laptopie
- podłączyłem laptop ze wzmacniaczem używając kabla 2xRCA/mini jack (podłączenie do gniazda słuchawkowego w laptopie)
- uruchomiłem program Audio Test Tone Generator i w trybie generowania dzwięku sinusoidalnego (tryb domyślny) przetestowałem
całe użyteczne pasmo (używając ikonek plus i minus)
Pomieszczenie odłuchowe to pokój ok. 2,9x3,2m (masakra, ale cóż)

Rezultaty:
- dolna częstotliwośc jaką usłyszałem to 35Hz (przy 33Hz głucha cisza)
- górna częstotliwośc odbierana przez moje uszy to 15,3 kHz
I tutaj mam wątpliwośc - najsłabszym ogniwem w teście była karta dzwiękowa laptopa i podejrzewam, że byłbym w stanie usłyszec jeszcze wyzsze dzwięki gdyby nie to ograniczenie.
Właściwie to jestem z siebie dumny, bo mając 43 lata słuch mi jeszcze dopisuje!

Jeżeli ktoś zdecyduje przeprowadzenie podobnego testu, to prosze o pochwalenie sie wynikami na forum.

Miłej zabawy!
Napisano
Ja już od paru lat "załapuję" się wiosną na bezpłatne badanie słuchu w specjalistycznym gabinecie laryngologicznym ,które odbywa
się w moim mieście. Czasem wiąże się to z płukaniem uszu ,niestety już odpłatnie ale nie jest to zabieg drogi.
Słuch w swojej kategorii wiekowej mam dobry.
Możliwości sprzętu "badam" natomiast płytą testową HFiM icon_wink.gif

Napisano
Cytat

Ja już od paru lat "załapuję" się wiosną na bezpłatne badanie słuchu w specjalistycznym gabinecie laryngologicznym ,które odbywa
się w moim mieście. Czasem wiąże się to z płukaniem uszu ,niestety już odpłatnie ale nie jest to zabieg drogi.
Słuch w swojej kategorii wiekowej mam dobry.
Możliwości sprzętu "badam" natomiast płytą testową HFiM icon_wink.gif

A ile kosztuje taki zabieg? I czy jest bolesny?
Napisano
Pomysł dobry ale taki test należy przeprowadzić używając słuchawek.Większość tych dobrych odtwarza pełne pasmo.Niestety ich jakość będzie miała wpływ na wynik testu .Słuchawki a tym bardziej kolumny odtwarzają dźwięki ze skraju pasma ze sporym spadkiem .