Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 1.09.2023 o 17:21, Kubakk napisał:

Niedawno powstał taki filmik , ponoć tip top sprzęt ;) może zamiast arii warto posłuchać takich ew. mniejszej wersji ?

Jest jeszcze do tego filmu dodatek Czy Vestia to następca Aria czy coś takiego. Niestety ale mam wrażenie że jakość filmów jak i wiedzy Michała spada z każdym kolejnym filmem. Ale zaczął ogarniać sobie te filmy jako jeden z pierwszych i jak widac daje to rezultaty więc trzymam kciuki.

Dnia 3.09.2023 o 16:29, ninum napisał:

Lipa, Audio Physic w linii Classic nie ma głośnika centralnego w kolorze walnut. Są dostępne tylko czarne i białe w szklanej obudowie :(

W międzyczasie popełniłem stereo do salonu: Hegel H190 + Elac Vela 407 i ten duet jest dla mnie miodzio :) a przede mną jeszcze kabelki i lepsze źródło

Tutaj było prościej bo dosyć szybko trafiłem na to co mnie urzekło i nie szukałem już dalej.

Teraz jak to powtórzyć w kinie 🤔 ....tylko nie piszcie o zestawie Vela bo moja psycha i portfel tego nie wytrzymają :(

U Klipscha tak to działało wiele lat i wiesz co? Jak je sprzedawałem lat temu ponad 10 to kompletnie nikt nie robił z tego problemu. Autentycznie tony tego wyjechało i jedynie skończyło się na pytaniu i odpowiedź "aha". Jak się zmienia ?:)

A co jest przyjemnego w Dali? Które?

Napisano

Pozwolę sobie też nasz film o Vestiach dorzucić :)

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A co jest przyjemnego w Dali? Które?

Opticony. Moim zdaniem bardzo spójne i uniwersalne :) 

Napisano

Aria i Vestia odpadły. Audio Physic Classic 8 przykryły je czapką. Co więcej wcale nie są tańsze bo fronty AP można teraz kupić za 8k.

Z Dali słuchałem tylko Oberonów, które na tamtym etapie zagrały lepiej od Klipscha, ale już gorzej od Vestii. Opiconów nie słuchałem.

Męczy mnie ten KEF - fajnie wygląda, ma udane monitory i atmosy. Ciekawe jak zagra vs Audio Physic.

W przyszłym tygodniu będę w Katowicach/Krakowie, może gdzieś je znajdę.

Napisano
20 godzin temu, Q21 napisał:

Opticony. Moim zdaniem bardzo spójne i uniwersalne :) 

Opticony nie sa absolutnie uniwersalne. To kolumny które zasługują na mega dobre parowanie ze wzmacniaczami a przez swoją wysoką górę także odbiorce który słucha dobrze nagranych utworów oraz lubi takie detale.

Uniwersalne to ostatnie słowo które o nich bym powiedział.

18 godzin temu, ninum napisał:

Z Dali słuchałem tylko Oberonów, które na tamtym etapie zagrały lepiej od Klipscha, ale już gorzej od Vestii. Opiconów nie słuchałem.

Kompletnie inne granie.

18 godzin temu, ninum napisał:

W przyszłym tygodniu będę w Katowicach/Krakowie, może gdzieś je znajdę.

Na pewno.

Tylko zadzwoń sobie wcześniej do salonów.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

A co powiecie o komplecie ELAC Solano do mojego Arcama?

coś czytałem na forum, ale może ktoś z Was miał okazję słuchać w takiej konfiguracji albo ma porównanie do Elac Carina albo Audio Physic Classic 8?

Coraz bardziej skłaniam się do lepszych kolumn ale z drugiej ręki...

Edytowano przez ninum
Napisano
Dnia 20.09.2023 o 20:56, ninum napisał:

A co powiecie o komplecie ELAC Solano do mojego Arcama?

Fajne paczki. Będzie sporo basu ale dobrej jakości.

Dnia 20.09.2023 o 21:33, Artur Brol napisał:

Od razu zaznacze ze nie pamietam o ktory model chodzilo, ale pan w sklepie w NL postawil Pylony wyżej niz Audio Physics. Tak mi sie przypomniało. 

Serio?

Dnia 20.09.2023 o 20:56, ninum napisał:

coś czytałem na forum, ale może ktoś z Was miał okazję słuchać w takiej konfiguracji albo ma porównanie do Elac Carina albo Audio Physic Classic 8?

Coraz bardziej skłaniam się do lepszych kolumn ale z drugiej ręki...

I bardzo słusznie.

Faktycznie grają lepiej niż Carina. To jednak seria pomiedzy nimi a 4ką Vela.

AP zagraja znacznie bardziej rozdzielczo. Prezyzyjnie. Z szybszym , mniejszym basem.

Napisano (edytowany)

Dziękuję Piotrze.

hmm,,,skoro ma być sub (albo dwa) to wydaje się że nie potrzebuję tyle basu z frontów (Solano) i lepiej pójść w precyzję Audio Physic (?)

W takim razie jakie używane fronty warto szukać z AP w przedziale 7-8 tyś. ?

Edytowano przez ninum
Napisano

Są na sprzedaż używane APC5 - na front w 26m2 dadzą radę czy trzeba szukać APC8?

Ewentualnie na surroundy zamiastaAPC3? są w podobnej cenie a do nich trzeba doliczyć jeszcze standy...

Napisano
Dnia 24.09.2023 o 20:33, ninum napisał:

Dziękuję Piotrze.

hmm,,,skoro ma być sub (albo dwa) to wydaje się że nie potrzebuję tyle basu z frontów (Solano) i lepiej pójść w precyzję Audio Physic (?)

W takim razie jakie używane fronty warto szukać z AP w przedziale 7-8 tyś. ?

Jeśli 100% kino to tak.

Jestem za

W tej cenie dostaniesz Tempo VI

Napisano
4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli 100% kino to tak.

no właśnie chodzi o to że pokój ma być bardziej uniwersalny - materiał: filmy (40%), mecze/sport (20%), koncerty/stereo (20%) i gry komputerowe (20%).

• 3 months later...
Napisano (edytowany)

Mam jeszcze pytanie - czy Vela 5.0 to nie przesada do kina? 

Używany zestaw wychodzi jakieś 25% drożej niż Audio Physic Classic 8/12 (głównie przez drogi głośnik centralny) i tak się zastanawiam....

Edytowano przez ninum
Napisano
Dnia 9.01.2024 o 21:31, ninum napisał:

Mam jeszcze pytanie - czy Vela 5.0 to nie przesada do kina? 

Używany zestaw wychodzi jakieś 25% drożej niż Audio Physic Classic 8/12 (głównie przez drogi głośnik centralny) i tak się zastanawiam....

Wiesz wszystko jest kwestią ceny. Skoro mają centralny. A mają model 401 to znaczy że ktoś to kupuje.

Powiem tak w kinie bym ich nie wybrał. Ja. Bo szkoda by mi było kasy. W stereo tak. Z drugiej strony ten centralny jest na prawdę bardzo dobry.

Dnia 9.01.2024 o 23:10, ninum napisał:

4 x Vela BS403 czy 2x AP classic 5 + 2x AP classic 3?

Front podłogowy w kinie nic nie zyskasz. Bo i tak będzie pasmo obcięte.

AP gra po prostu inaczej. W obecnej cenie jakiej są dostępne Vele. Brał bym Vele. Z centralnym rozumiem?