Skocz do zawartości

Prośba o pomoc - słuchawki, budżet około 3000 zł

Recommended Posts

Cześć! Mam prośbę i zagwozdkę, otóż obecnie mam słuchawki H9i, fajnie grają, ale chciałbym popróbować z innym zestwem. Myślałem nad Px8, ale znowu wrócił mi w głowie temat zestawu słuchawek na kablu z jakimś wzmacniaczem. Czy w tej cenie (3000-3500) idzie kupić sensowny zestaw? Czy mógłbym prosić o jakieś polecenie? Czy to będzie duża różnica w dzwięku?

Słucham muzyki od lewej do prawej, najwięcej brzmień rockowych, ale lecę od muzyki klasycznej, po gypsy rock and roll'a :D

pozdrawiam serdecznie, 

Zapomniałem dodać, zależy mi na konstrukcji wokółusznej :)

Coś takiego jak niebo a ziemia, nie istnieje. Ewentualnie dźwięk jest inny i to też nie jest jakaś niesamowita różnica.

Jak dla mnie po kablu tylko się liczy.

Ale też nie słuchałem nigdy inaczej.

Te wzmacniacze z wbudowanymi przetwornikami to różnej jakości są, więc możesz trafić na taki który zagra lepiej niż to co teraz masz ale może się zdarzyć że coś zagra gorzej.

Także musisz znaleźć ten który ci będzie odpowiadał pod względem wyglądu, mocy, ceny, funkcji i - jeśli to już będzie  odchaczone - dzwięku. 

Te sluchawki które masz mają też kabel w komplecie ?

Jeśli masz 3500 to może spróbuj wpierw jakiś wzmacniacz kupić czy pożyczyć i przetestuj z twoimi słuchawkami.

Jeśli źródłem jest urządzenie wysyłające sygnał cyfrowy - będziesz potrzebował wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem cyfrowo analogowym czyli AMP/DAC.

Firmy produkujące takie zabawki  to np.

IFi audio

Fiio

Topping

SMSL

Cambridge Audio

Aune

Feliks Audio - tylko wzmacniacze bez dac'a. Made in Poland.

HIFIMAN

IBASSO

Shanling

Matrix Audio 

Singxer

To są niektóre firmy taki sprzęt produkujące. 

W ofercie mają stacjonarne ale też mobilne wzmacniacze.

Np ten Matrix Audio ma za 700 euro wzmacniacz, dac i streamer w jednym.

Poszukaj dobrze na rynku, coś powinieneś znaleźć. Ceny są różne. 

Pamiętaj że opór wzmacniacza I słuchawek musi być dobrany - jest jakaś zasada ale już nie pamiętam o co tam chodziło.

Edytowano przez Artur Brol

Poprawka - ten Matrix to streamer/dac jest. Nie zauwazylem ze oferte nowa maja - teraz streamer/dac i wzmacniacz kosztuje ponad 1000 euro.

Dobrze by wiedziec tez z czego ta muza poplynie.

Komputer, odtwarzacz cd...

O jeszcze cos :

Monoprice - Monolith seria

Shiit Audio 

Obydwa z USA

Edytowano przez Artur Brol

Jeśli rozważasz też konstrukcje otwarte, to na pewno warto sprawdzić Hifiman Edition XS https://www.q21.pl/hifiman-edition-xs.html + Topping DX3 Pro lub iFi Zen Air DAC + iFi Zen Air CAN. Bardzo fajne, uniwersalne sprzęty. Sprawdzą się również dobrze z zamkniętymi Ollo Audio S4R - https://www.q21.pl/manufacturer/ollo-audio/ollo-audio-s4r-v1-2.html

Szukając ciemniejszego, cieplejszego brzmienia posłuchałbym też Beyerdynamiców DT1770 Pro. https://www.q21.pl/beyerdynamic-dt-1770-pro-250-ohm.html

W razie czego zapraszamy do kontaktu celem odsłuchów, wypożyczeń i indywidualnych rabatów dla forumowiczów :) 

• 3 weeks later...