Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Butler napisał:

Trochę nie nadążam. Stoi przy tylnej czy przy bocznej ścianie?

Tylnej 😄  napisałeś że boczne powinny być lekko z tyłu i chodziło mi o to, że tego akurat nie ogarnę. Ale nie ma tragedii, i tak powinno wyjść przyzwoicie z 7.1, więc rurki sobie zamontuję tak czy siak. 

Napisano
2 minuty temu, PrzemPrzem napisał:

Tylnej 😄  napisałeś że boczne powinny być lekko z tyłu i chodziło mi o to, że tego akurat nie ogarnę.

Jeśli masz ścianę zaraz są sofą to Ty o 7.x.x zapomnij. Zrobisz co najwyzej 5.x.x montując surround jako głośniki kierunkowe (podstawki / onwall / inwall) po bokach sofy zaraz za oparciem i skierowane na odsłuch, albo użyjesz bipole/dipole i powiesisz je za sofą na ścianie lekko nad głowami. Gdzie Ty byś chciał władować jeszcze back surround?

Napisano
1 godzinę temu, Butler napisał:

Ty o 7.x.x zapomnij

1 godzinę temu, Butler napisał:

Gdzie Ty byś chciał władować

Spoko, nie musisz się tak burzyć :)  Obecnie mam bronze fx za kanapą na ścianie i jest ok. WIęc nie uważam, że zasięgnięcie opinii o kolejnej parze to z mojej strony jakieś "fo pa".

52 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wrzuć zdjęcie salonu. Kanapy. Z tyłu.

Jeszcze jej nie kupiłem. Będę odświeżał pokój i jego układ zmieni się o 180 stopni (kanapa i telewizor zamienią się miejscami). Więc jedyne co z tego zdjęcia możnaby było wynieść to ściana :)

Napisano
4 minuty temu, PrzemPrzem napisał:

Spoko, nie musisz się tak burzyć

Eee... Nie burzę się ;)

Podstawowe 5.1 to surround po bokach lekko z tyłu tak 110-120 stopni od osi. Rozszerzenie na 7.1 to back surround na około 140 stopni i zmniejszenie kąta surround do 90-100. Dopiero 9.1 przewiduje front surround na ~60 stopni.

Napisano (edytowany)
6 minut temu, PrzemPrzem napisał:

Da się to zrobić bez podwieszanego sufitu?

Da. Montujesz głośniki na suficie albo (teraz mnie znowu zjedzą 😂) upfiring. 

6 minut temu, PrzemPrzem napisał:

Czy lepiej tak jak mówi Maciek zgodnie z Auro 3d na ścianie?

Przy 5.1.2 - bez sensu.

Edytowano przez PanKlor
Napisano (edytowany)
14 minut temu, PrzemPrzem napisał:

Ale jakie i w jaki sposób

Możesz zamontować na suficie naścienne płaskie on-wall'e jak to Heco, niegłupim pomysłem są też szyny oświetleniowe na ktore zamiast reflektora zamontujesz głośnik.

A patenty na montaż też mamy sprawdzone. Mocne magnesy neodymowe lub krotkie szyny meblarskie jak do szuflad. Oba pomysły zdają bdb egzamin.

Edytowano przez Butler
Napisano

Wiem, że chodzi o Atmos. Ale Maciek mówił o Auro, stąd napisałem w ten sposób.

Dzięki za porady. Jak na razie te Heco wydają się ok, można je zamontować na uchwycie vesa. Widziałem że Cabasse i JBL też mają dość sensowne modele.

Dnia 24.08.2023 o 11:04, Butler napisał:

krotkie szyny meblarskie jak do szuflad

Miałbyś zdjęcie albo namiar gdzie takie szyny mogę znaleźć? Chodzi o coś takiego jak tutaj? https://allegro.pl/oferta/prowadnica-kulkowa-z-lozyskiem-gtv-250mm-12567536096

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, PrzemPrzem napisał:

Chodzi o coś takiego jak tutaj?

Tak, coś takiego. Ktoś tu na forum tak montował i polecał. Ja widziałem kilka instalacji na magnesy  neodymowe i też 0 problemów.

Edytowano przez Butler