Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, 

Jestem w trakcie wykańczania mieszkania i zastanawiam się co jeszcze mogę zrobić w celu poprawy akustyki w mieszkaniu. Pokój odsłuchowy załączony na zdjęciu, składa się z salonu 18m2+ kuchnia i przedpokój ok 13.5m2, łącznie ok 31.5m2. Mieszkanie nie jest tylko dla mnie, więc chciałbym zaaplikować jak najwięcej niewidocznych ulepszeń. Na oknach w części salonowej powieszę zasłony, mogą być dźwiękoszczelne i położę dywan przez miejscem odsłuchowym. W rogu postaram umieścić się jakiegoś kwiatka itd. 

Moje pytanie to czy jest sens implementować jakieś pułapki basowe w rogach? I obecnie w projekcie ściana za TV jest z paneli ściennych poliuretanowych. Czy wpłynie to negatywnie na dźwięk? 

IMG_20230908_225417.jpg.e8763b11cfb5dc73b43fbc84194fcc6d.jpg

Napisano

Zasłony welurowe na podwójnym takim czymś😃 nie wiem jak to się nazywa, moja córka temat zna. Setki kolorów, wzorów, robią niezwykłą robotę a u Ciebie jak patrzę na foto, będzie działać👍

Na sufity panele/przyklejane lub podwieszanie. Jest tego bogactwo na rynku. Tego nie widać i także mega działa. Miękka sofa, poduchy, dywanik i komfort taki na codzień masz jak w banku.

Zwłaszcza/szczególnie gdybyś ten sufit także i w kuchni mógł zastosować. Pobrzękiwanie garnków, szuranie, przestawianie, sztućce, kasłanie i więcej tego typu naszych czynności z których orkiestra dźwięków wzmocniona pogłosem nie służy skupieniu, odpoczynkowi po pracy itp. 

Obniżenie pogłosu odpłaci się dobrym , a nawet wyśmienitym brzmieniem audio. Oszczędzisz na „drogich” wzmakach, źródłach, kablach itp. Tylko kolumny sobie sprawisz na swój portfel i „smak”.

Pułapkami w rogach nie zawracaj sobie „dzisiaj” głowy. 

Panele poliuretanowe nie wiem co to jest. Kolega Michał ma fajnie wykonaną ścianę z tv. Nie pamietam jego nicka, poszukam  i dopiszę. 

Gdy patrzę na rysunek i wyobraźnią zaznaczam przestrzeń odsłuchową to wychodzi mi trójkąt o bokach max 2.5 mtr i tą przestrzeń nazwałbym pokojem odsłuchowym. Wybacz za moją uwagę, o to nie pytasz. 

Adamie

pozdrawiam

Adam

@Adam1111
Znalazłem nick Michała. @Mikelas76 Poszukaj w jego postach zdjęcia gdzie zagospodarował tv ścianę. Swój chłop😊, podpowie jak to wykonał. 

Napisano
1 godzinę temu, AudioTube napisał:

Zasłony welurowe na podwójnym takim czymś😃 nie wiem jak to się nazywa, moja córka temat zna. Setki kolorów, wzorów, robią niezwykłą robotę a u Ciebie jak patrzę na foto, będzie działać👍

Na sufity panele/przyklejane lub podwieszanie. Jest tego bogactwo na rynku. Tego nie widać i także mega działa. Miękka sofa, poduchy, dywanik i komfort taki na codzień masz jak w banku.

Zwłaszcza/szczególnie gdybyś ten sufit także i w kuchni mógł zastosować. Pobrzękiwanie garnków, szuranie, przestawianie, sztućce, kasłanie i więcej tego typu naszych czynności z których orkiestra dźwięków wzmocniona pogłosem nie służy skupieniu, odpoczynkowi po pracy itp. 

Obniżenie pogłosu odpłaci się dobrym , a nawet wyśmienitym brzmieniem audio. Oszczędzisz na „drogich” wzmakach, źródłach, kablach itp. Tylko kolumny sobie sprawisz na swój portfel i „smak”.

Pułapkami w rogach nie zawracaj sobie „dzisiaj” głowy. 

Panele poliuretanowe nie wiem co to jest. Kolega Michał ma fajnie wykonaną ścianę z tv. Nie pamietam jego nicka, poszukam  i dopiszę. 

Gdy patrzę na rysunek i wyobraźnią zaznaczam przestrzeń odsłuchową to wychodzi mi trójkąt o bokach max 2.5 mtr i tą przestrzeń nazwałbym pokojem odsłuchowym. Wybacz za moją uwagę, o to nie pytasz. 

Adamie

pozdrawiam

Adam

@Adam1111
Znalazłem nick Michała. @Mikelas76 Poszukaj w jego postach zdjęcia gdzie zagospodarował tv ścianę. Swój chłop😊, podpowie jak to wykonał. 

Masz gdzieś linka do tych zasłon? 

Te panele na sufit to np. takie? https://soundsolutions.pl/pl/p/Pianka-akustyczna-140-kgm3-4-cm-/85?gad=1

Ściana tv będzie obłożona czymś takim: ORAC DECOR W110 Panel 3D

Jedyne co to zastanawiam się czy nie jest już za późno na te zmiany w suficie bo w czwartek był sufit prawie skończony...

IMG-20230921-WA0031.jpg

Napisano

Sufit podwieszany z ecophone/60x120cm. Zerknij na tego typu firmy. Tu w Nl jest tego od groma.
Kilka rodzajów podwieszenia. U mnie sufity betonowe, u Ciebie widzę już płyty.

Zasłony dałem do uszycia na wymiar, u mnie w miasteczku 20tys mieszkańców są dwa sklepy. Przyjeżdzają, multum próbek mają ze sobą, mierzą i po 4-6 tygodniach dowózka. Ciężkie aż nie do wiary.
Mam takie trochę nienowoczesne, bo pałacowe w złotym kolorze.
Ja tylko szyny do sufitu umocowałem, a mam prawie 16mtr kw szklanych powierzchni salonie. 

mieszkam niedaleko Hagi/Nl, wpadnij i obejrzysz, gdybyś niedaleko przebywał.

Nie mam zielonego pojęcia jak to w Pl wygląda z sufitami i zasłonami, ale pewno podobnie. 

Napisano
7 godzin temu, Adam1111 napisał:

sufit prawie skończony

Na zmniejszenie poglosu wystarczy dać płytę perforowana np. knauf lub coś Podobnego. Są różne wersje

https://knauf.pl/produkty/knauf-plyta-cleaneo-akustik-sk

Jeśli mogą być zaslony to też dużo daje. To jest najmniej inwazyjne poprawienie akustyki. Ja mam nawet na jednym z bocznych odbic właśnie gęsta gruba i ciężka zasłonę.  Pomiary Umikiem pokazują że fajnie to redukuje poglos. Choć należy pamiętać żeby mieć w pokoju jednak sporo dyfuzorow.  Te ustroje razem robią robotę. 

powodzenia

Napisano

Panowie, dzięki za pomoc. Rozmawiałem z fachowcem który już założył sufit na profilach 2cm więc średni już z dokładniem izolacji. Mieszkanie jest dość niskie więc nie chcemy jeszcze bardziej obniżać. Trochę byłem zmartwiony ale podjechałem dzisiaj na remont i ku mojej uciesze okazało się że w mieszkaniu praktycznie nie ma echa! A nic w nim nie ma po za sprzętem budowlanym. 

Także plan działania zakłada kupno grubych kotar, miękkiej sofy, dywanu z podkładka akustyczną. Na ścianę obrazy a ściana za tv zostanie z tych plastikowych paneli. Jakby coś nie grało to kupię pochłaniacze za kolumny i powinno być nieźle. Dam update po remoncie. 

Napisano

Dorpstraat 38, Waddinxveen, Zuid Holland. Van der Linde. 

Numer telefonu na stronie. Przyjadą, wysłuchają, doradzą, próbki przywiozą itp

Gdy zadzwoniłem i zapytalem o zasłony dla „audiofila” zaskoczyło mnie - …a jakże, oczywiście, że mamy na sklepie…😃

@PanKlor jeśli mieszkasz w Nl, daj znać na PW.