Piotr Sonido Napisano 30 września 2024 Napisano 30 września 2024 (edytowany) Dnia 27.09.2024 o 13:11, Daniel765 napisał: Jakie kable za rozsądne pieniądze do Fyne F500C i Fyne F501? Co to jest dla Ciebie rozsądna kwota? Sa osoby które wdają masz 10 zł i są zadowolone, sa też osoby które kupuja kable za drożej. Dnia 27.09.2024 o 15:50, Daniel765 napisał: Niestety nie tak jak bym chciał bo czeka mnie malowanie, ale będą rozmieszczone zgodnie z wytycznymi Dolby No i super. Edytowano 30 września 2024 przez Piotr Sonido Odpisz, cytując
Daniel765 Napisano 30 września 2024 Autor Napisano 30 września 2024 Na ile ważne jest żeby w ustawieniu dolby atmos 5.1.4 fronty i sufitowe były w jednej linii? Byłoby mi trochę łatwiej gdybym przednie sufitowe zrobił z 80 cm węziej niż fronty. Odpisz, cytując
Butler Napisano 30 września 2024 Napisano 30 września 2024 Przyjmuje się że rozstaw boczny Atmosow to 0,5-0,7 szerokości pola odsłuchu. Rozstaw frontów nie ma nic do rzeczy, tam decydują kąty. W praktyce czesto jednak wychodzą w jednej linii. 1 Odpisz, cytując
Daniel765 Napisano 30 września 2024 Autor Napisano 30 września 2024 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Co to jest dla Ciebie rozsądna kwota? Sa osoby które wdają masz 10 zł i są zadowolone, sa też osoby które kupuja kable za drożej. Chcę żeby kable były z podobnej półki jakościowej co kolumny i przy okazji nie wydać więcej niż muszę aby ten warunek spełnić. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 30 września 2024 Napisano 30 września 2024 4 minuty temu, Daniel765 napisał: Chcę żeby kable były z podobnej półki jakościowej co kolumny i przy okazji nie wydać więcej niż muszę aby ten warunek spełnić. Kup po prostu kable z miedzi OFC i tyle. Oehlbach może być 2x2.5 albo 2x4mm. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 1 października 2024 Napisano 1 października 2024 15 godzin temu, Daniel765 napisał: Chcę żeby kable były z podobnej półki jakościowej co kolumny i przy okazji nie wydać więcej niż muszę aby ten warunek spełnić. Mi Fyne grał fajnie z Chord Clerweay, Nordost white lightining albo posrebrzane QED lub Oehlbach. Ale jak kupisz podstawowy model Oehlbacha który jest tańszy tez bedzie dobrze. Odpisz, cytując
Daniel765 Napisano 2 października 2024 Autor Napisano 2 października 2024 Jaką watą obłożyć wnęki w suficie? Przerwa między stropem i rygipsem to koło 20 cm. Odpisz, cytując
Daniel765 Napisano 2 października 2024 Autor Napisano 2 października 2024 A może zamiast waty użyć pianki montażowej akustycznej? Próbował ktoś? Odpisz, cytując
Butler Napisano 2 października 2024 Napisano 2 października 2024 (edytowany) Ja użyłem wełny skalnej Rockslab Sonic 036 100 mm Rockwool. Dobrze się układa na sufit bo arkusze dość sztywne i bez podparcia się trzymają między belkami. I łatwo dostępna bo w Castoramie. Edytowano 2 października 2024 przez Butler Odpisz, cytując
Daniel765 Napisano 2 października 2024 Autor Napisano 2 października 2024 1 minutę temu, Butler napisał: Ja użyłem wełny skalnej Rockslab Sonic 036 100 mm Rockwool. Dobrze się układa na sufit bo arkusze dość sztywne i bez podparcia się trzymają między belkami. Ile tej wełny włożyć wokół? Ile miejsca zostawić wokół i nad głośnikiem? Odpisz, cytując
Butler Napisano 2 października 2024 Napisano 2 października 2024 Cały sufit mam obłożony, dwie ściany zresztą także. Miejsca na głośnik daj tyle by dało się go swobodnie zamontować, nie możesz go upychać. Odpisz, cytując
amatorkina Napisano 3 października 2024 Napisano 3 października 2024 Bez urazy ale mając podwieszony sufit nie ma problemu by gdzie kolwiek rozpowadzić kable, a powstałe dziury w łatwy i sprytny sposób można zamaskować. Tylko potrzeba chęci by to wykonać😉 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 3 października 2024 Napisano 3 października 2024 Dnia 27.09.2024 o 08:59, Daniel765 napisał: Nby ktoś tu kiedyś pisał że kierunek bass reflexu nie ma dużego znaczenia gdy kolumny maja stać blisko ściany, ale nie lepiej jednak jakieś z przednim? Lepiej. Kierunek Bass-Reflex ma znaczenie. Przynajmniej, jeśli stawiasz naprawdę blisko ściany. Metr od ściany już nie ma takiego znaczenia. Z tym, że czasem ta dziurą wylatują też "strzępki" średnich tonów, więc będą bardziej słyszalne niż gdy B-R jest do tyłu. Przynajmniej taką opinię usłyszałem kiedyś od konstruktora kolumn. Odpisz, cytując
Daniel765 Napisano 25 października 2024 Autor Napisano 25 października 2024 W DIRACu otrzymałem wykres który mi zupełnie nic nie mówi. Powinienem coś z nim zrobić czy tylko zapisać i przesłać do amplitunera? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 25 października 2024 Napisano 25 października 2024 Możesz wgrać własne krzywe (target) lub pobawić się suwakami po lewej i prawej stronie przed wysłaniem do amplitunera. Odpisz, cytując
Daniel765 Napisano 25 października 2024 Autor Napisano 25 października 2024 2 minuty temu, PanKlor napisał: Możesz wgrać własne krzywe (target) lub pobawić się suwakami po lewej i prawej stronie przed wysłaniem do amplitunera. Wiem że się mogę pobawić. Chodzi o to czy z wykresu można wyciągnąć jakieś wnioski i co ewentualnie zmienić. Czy tylko metodą prób i błędów podczas odsłuchu? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 25 października 2024 Napisano 25 października 2024 (edytowany) Z takiego w telefonie jak wrzuciłeś - niebardzo. Z takiego z aplikacji na komputer, jakieś można. I jeszcze jedno - to co Dirac pokazuje Ci po korekcji to jest to co mu wyszło z obliczeń. Realnie odpowiedź może być inna. Edytowano 25 października 2024 przez PanKlor Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 28 października 2024 Napisano 28 października 2024 Mamy tutaj na forum temat o Diracu. Zachęcam do przeczytania. Odpisz, cytując
Recommended Posts