Piotr Sonido Napisano 30 września Udostępnij Napisano 30 września (edytowany) Dnia 27.09.2024 o 13:11, Daniel765 napisał: Jakie kable za rozsądne pieniądze do Fyne F500C i Fyne F501? Co to jest dla Ciebie rozsądna kwota? Sa osoby które wdają masz 10 zł i są zadowolone, sa też osoby które kupuja kable za drożej. Dnia 27.09.2024 o 15:50, Daniel765 napisał: Niestety nie tak jak bym chciał bo czeka mnie malowanie, ale będą rozmieszczone zgodnie z wytycznymi Dolby No i super. Edytowano 30 września przez Piotr Sonido Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel765 Napisano 30 września Autor Udostępnij Napisano 30 września Na ile ważne jest żeby w ustawieniu dolby atmos 5.1.4 fronty i sufitowe były w jednej linii? Byłoby mi trochę łatwiej gdybym przednie sufitowe zrobił z 80 cm węziej niż fronty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 września Udostępnij Napisano 30 września Przyjmuje się że rozstaw boczny Atmosow to 0,5-0,7 szerokości pola odsłuchu. Rozstaw frontów nie ma nic do rzeczy, tam decydują kąty. W praktyce czesto jednak wychodzą w jednej linii. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel765 Napisano 30 września Autor Udostępnij Napisano 30 września 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Co to jest dla Ciebie rozsądna kwota? Sa osoby które wdają masz 10 zł i są zadowolone, sa też osoby które kupuja kable za drożej. Chcę żeby kable były z podobnej półki jakościowej co kolumny i przy okazji nie wydać więcej niż muszę aby ten warunek spełnić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 30 września Udostępnij Napisano 30 września 4 minuty temu, Daniel765 napisał: Chcę żeby kable były z podobnej półki jakościowej co kolumny i przy okazji nie wydać więcej niż muszę aby ten warunek spełnić. Kup po prostu kable z miedzi OFC i tyle. Oehlbach może być 2x2.5 albo 2x4mm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 października Udostępnij Napisano 1 października 15 godzin temu, Daniel765 napisał: Chcę żeby kable były z podobnej półki jakościowej co kolumny i przy okazji nie wydać więcej niż muszę aby ten warunek spełnić. Mi Fyne grał fajnie z Chord Clerweay, Nordost white lightining albo posrebrzane QED lub Oehlbach. Ale jak kupisz podstawowy model Oehlbacha który jest tańszy tez bedzie dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel765 Napisano 2 października Autor Udostępnij Napisano 2 października Jaką watą obłożyć wnęki w suficie? Przerwa między stropem i rygipsem to koło 20 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel765 Napisano 2 października Autor Udostępnij Napisano 2 października A może zamiast waty użyć pianki montażowej akustycznej? Próbował ktoś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października (edytowany) Ja użyłem wełny skalnej Rockslab Sonic 036 100 mm Rockwool. Dobrze się układa na sufit bo arkusze dość sztywne i bez podparcia się trzymają między belkami. I łatwo dostępna bo w Castoramie. Edytowano 2 października przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel765 Napisano 2 października Autor Udostępnij Napisano 2 października 1 minutę temu, Butler napisał: Ja użyłem wełny skalnej Rockslab Sonic 036 100 mm Rockwool. Dobrze się układa na sufit bo arkusze dość sztywne i bez podparcia się trzymają między belkami. Ile tej wełny włożyć wokół? Ile miejsca zostawić wokół i nad głośnikiem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października Cały sufit mam obłożony, dwie ściany zresztą także. Miejsca na głośnik daj tyle by dało się go swobodnie zamontować, nie możesz go upychać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 3 października Udostępnij Napisano 3 października Bez urazy ale mając podwieszony sufit nie ma problemu by gdzie kolwiek rozpowadzić kable, a powstałe dziury w łatwy i sprytny sposób można zamaskować. Tylko potrzeba chęci by to wykonać😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 3 października Udostępnij Napisano 3 października Dnia 27.09.2024 o 08:59, Daniel765 napisał: Nby ktoś tu kiedyś pisał że kierunek bass reflexu nie ma dużego znaczenia gdy kolumny maja stać blisko ściany, ale nie lepiej jednak jakieś z przednim? Lepiej. Kierunek Bass-Reflex ma znaczenie. Przynajmniej, jeśli stawiasz naprawdę blisko ściany. Metr od ściany już nie ma takiego znaczenia. Z tym, że czasem ta dziurą wylatują też "strzępki" średnich tonów, więc będą bardziej słyszalne niż gdy B-R jest do tyłu. Przynajmniej taką opinię usłyszałem kiedyś od konstruktora kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel765 Napisano 25 października Autor Udostępnij Napisano 25 października W DIRACu otrzymałem wykres który mi zupełnie nic nie mówi. Powinienem coś z nim zrobić czy tylko zapisać i przesłać do amplitunera? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października Możesz wgrać własne krzywe (target) lub pobawić się suwakami po lewej i prawej stronie przed wysłaniem do amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel765 Napisano 25 października Autor Udostępnij Napisano 25 października 2 minuty temu, PanKlor napisał: Możesz wgrać własne krzywe (target) lub pobawić się suwakami po lewej i prawej stronie przed wysłaniem do amplitunera. Wiem że się mogę pobawić. Chodzi o to czy z wykresu można wyciągnąć jakieś wnioski i co ewentualnie zmienić. Czy tylko metodą prób i błędów podczas odsłuchu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 października Udostępnij Napisano 25 października (edytowany) Z takiego w telefonie jak wrzuciłeś - niebardzo. Z takiego z aplikacji na komputer, jakieś można. I jeszcze jedno - to co Dirac pokazuje Ci po korekcji to jest to co mu wyszło z obliczeń. Realnie odpowiedź może być inna. Edytowano 25 października przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Mamy tutaj na forum temat o Diracu. Zachęcam do przeczytania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts