Skocz do zawartości

Kino domowe - kolumny frontowe do Yamaha RX-V685 i B&W 685 S2

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

aktualnie posiadam zestaw Yamaha RX-V685, do tego B&W 685 S2 służące aktualnie jako kolumny frontowe. 

Obecnie zmieniam również TV na Samsunga 65S90C, w związku z czym chciałbym trochę doinwestować przy okazji w audio. 

Myślałem o tym, żeby na tym etapie rozbudować zestaw o stojące kolumny (a 685 użyć jako kolumny tylne), a w późniejszym czasie ewentualnie dokupić bas i głośnik centralny (no chyba że jednak polecacie np już teraz dorzucić głośnik centralny).

Planowany budżet to mniej więcej 5k zł. 

Główne zastosowania - muzyka z youtube/streaming, filmy z platform streamingowych, granie na PS5.

Z brzmienia obecnego zestawu jestem bardzo zadowolony, więc fajnie jakbym znalazł coś co by było do niego dopasowane ;).

Jedyna rzecz jaka mnie niepokoi to to, że Yamaha przy 4 kolumnach daje 61 W na kanał, przy 5 - 46 W.

Układ pomieszczenia jak na screenie - część, w której będzie stał sprzęt ma wymiary około 4 x 4m. 

Z góry dzięki, pozdrawiam ;) 

Screenshot-20231101-220510-Samsung-Notes

Napisano

Cześć :) Jak podoba Ci się granie obecnych Bowersów z Yamahą? Chciałbyś coś tutaj zmieniać, czy po prostu rozbudowa do KD przy podobnym brzmieniu? 

Na pewno warto iść od razu w 5.0, nie wspominając o 5.1. 

Szukając brzmienia cieplejszego spojrzałbym w stronę KEFów Q750. Bardzo dobra, spójna kolumna, jeden z ciekawszych centralnych w tym budżecie (Q250C) jest też w tej serii. Jak dla mnie również bardzo "kinowa" opcja w zakresie brzmienia. Bardziej zbliżone do Twoich obecnych kolumn będą Monitor Audio, Bronze 200 i do tego Bronze C150. To jest granie jaśniejsze, szybsze. Też bardzo często wybierane kolumny. Przy KD jednak nie można też zapomnieć o Klipschu :) W tym budżecie ciężko będzie o linię RP, ale gdyby się udało to RP6000F II oraz RP504C II to świetne opcje i na pewno przyszłościowe. 

W kwestii subwoofera na pewno bym spojrzał m.in. na Klipscha RP-1200SW, taniej SVS SB-1000 (świetny również do muzyki), czy REL HT1003. Jest trochę opcji, wszystko zależy od budżetu i tego, ile muzyki chcesz słuchać z subem :) 

Zapraszamy do kontaktu celem wyceny i odsłuchów, na pewno uda się znaleźć ciekawą opcję dla Ciebie :) 

Napisano

Moim zdaniem powinieneś iść w  coś cieplejszego. Bowersy z Yamaha grają słabo moim zdaniem.

KEF to faktycznie dobra opcja. ELAC,

Jak chcesz zachować czystość mega przejzystosć i dzwiek Cie nie kluje to Bronze 200 to dobra opcja.

Co do suba zgadzam się z kolegą wyżej.