Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hejka :)
Szukam dla siebie nowego zestawu audio i szczerze mówiąc - zgłupiałem już...
Do tej pory korzystałem z Edifier R1700BT (jak na 450 zł w promocji to naprawdę nie mogę narzekać), do tego dokupiłem sobię najtańszego sensownego DAC-a - FX-AUDIO DAC-X3 PRO (tani ale po wymianie op-ampa na muses 8820 zrobił robotę). Do tego dorzuciłem jeszcze kable Prolink Exclusive.
Zestaw bardzo mi odpowiada bo muzyki słucham głównie przy komputerze i bez problemu mieści mi się na biurku. Zacząłem myśleć o Teufel Ultima 20 z tym, że one potrzebują amplitunera, na którego nie mam zbytnio miejsca. Wiem, że raczej polecane są kolumny pasywne+wzmacniacz ale robi się problem z miejscem. Najbardziej odpowiada mi koncept 2 kolumn aktywnych + dac tak jak do tej pory chyba, że wmacniacz/amplituner będą kompaktowe.
Muzyka, której słucham to głównie Synthpop/Pop/Rock/Heavy metal
Pozdrawiam ;) 

Napisano

Cześć, a ile chciałbyś wydać na nowe kolumny? Co sprawiło, że chcesz wymienić obecny zestaw? Pomoże to dobrać coś nowego ;) Tak wstępnie, to niżej przedstawiam kilka fajnych opcji. 

Ogółem są małe wzmacniacze, jak np. Topping MX3s, na których można zbudować stereo "biurkowe". Do nich kolumny z np. poniższego filmu i masz fajny zestaw :)

Szukając czegoś tanszego i w pełni aktywnego na pewno spojrzałbym na FiiO SP3, czy zestaw 2.1 pod postacią Klipsch ProMedia Heritage. Fajna opcja, gdy chcesz mieć jak najwięcej miejsca na biurku :) 

Napisano

Myslałem właśnie o zestawie typu - SMSL AD18 lub SMSL AO300 (na alliexpress za 9 stówek można wyrwać) + coś pokroju ELAC Debut 2.0 B6.2. Całość wychodzi wtedy w okolicach 2000 zł. Jeżeli chodzi o powody - chciałbym dźwięku czystszego, cieplejszego i pełniejszego. Taki zestaw też nie zabierze mi miejsca na biurku. 

Napisano
34 minuty temu, Q21 napisał:

Cześć, a ile chciałbyś wydać na nowe kolumny? Co sprawiło, że chcesz wymienić obecny zestaw? Pomoże to dobrać coś nowego ;) Tak wstępnie, to niżej przedstawiam kilka fajnych opcji. 

Ogółem są małe wzmacniacze, jak np. Topping MX3s, na których można zbudować stereo "biurkowe". Do nich kolumny z np. poniższego filmu i masz fajny zestaw :)

Szukając czegoś tanszego i w pełni aktywnego na pewno spojrzałbym na FiiO SP3, czy zestaw 2.1 pod postacią Klipsch ProMedia Heritage. Fajna opcja, gdy chcesz mieć jak najwięcej miejsca na biurku :) 

Aktualnie z kompaktowych wzmacniaczy na alliexpress w bardzo dobrej cenie można znaleźć właśnie SMSL AO300 (908 zł) oraz Toppinga MX5 (787 zł)

Napisano

Pamiętaj o tym, że przy zakupie z aliexpress nie masz gwarancji, a do tego może dojść VAT i inne koszty celne przy zamówieniu. Niemniej te wzmacniacze, jak i wspomniany przeze mnie MX3s poradzą sobie całkiem nieźle z Elacami.