Craanky Napisano 30 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 A jak to ułożenie, które prowizorycznie zaproponowałem na powyższym zdjęciu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 Ułożenie głośników wydaje się być ok. Pamiętaj że mają być na wysokości odsłuchu. Subwoofer czy będzie ok to się dopiero okaże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matinek Napisano 1 stycznia Udostępnij Napisano 1 stycznia No pomiesczenie slabe troche najgorzej z tymi dwoma balkonami jakas masakra, nigdy bym nie wzial takiego mieszkania. Po drugie laczona kuchnia nie wiem czemu dalej to robia jak to jest wielce nie praltyczne. Zwlaszca jak sie chce potem tworzyc salon audiowizualny to same problemy gdzie ulojowac glosniki itp itd. Do tego co zauwazylem to ten murek po srodku ani to wygladu ani pratyki moze tv powiesic ale jak piszesz ze chcesz ekran z projektorem to wybacz szerokosc 180 to malo. Chesz rozwijany ekran szerzej niz ten murek to prosi sie o szybkie przypadkowe uszkodzenie nawet. Nie widze tego wszystkiego z projektorem , gdyby kuchnia byla odzielnie to mialo byto jescze sens mimo tych dwoch drzwi balknnowych. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 stycznia Udostępnij Napisano 3 stycznia Dnia 30.12.2023 o 09:28, PanKlor napisał: Albo Focal Dome Flax... ładne i do tego wyczyszczą konto 😛 Heheh Albo te Dnia 30.12.2023 o 13:06, Craanky napisał: Polecacie jakiś konkretny amplituner do tego? Do Focali Denon albo Marantz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Craanky Napisano 26 stycznia Autor Udostępnij Napisano 26 stycznia (edytowany) Hej, mam jeszcze jedno, pewnie trochę głupie pytanie jaki kabel głośnikowy brać do tych focal dome flax? 2,5 mm2? Edytowano 26 stycznia przez Craanky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 26 stycznia Udostępnij Napisano 26 stycznia 2 godziny temu, Craanky napisał: Hej, mam jeszcze jedno, pewnie trochę głupie pytanie jaki kabel głośnikowy brać do tych focal dome flax? 2,5 mm2? Wystarczy, byle był miedziany OFC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Craanky Napisano 26 stycznia Autor Udostępnij Napisano 26 stycznia 7 minut temu, PanKlor napisał: Wystarczy, byle był miedziany OFC. A ten będzie ok czy przez to, że tylko ma powłokę miedzianą to lepiej się w to nie pchać? https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-glosnikowy-dwuzylowy-profesjonalny-audio-hq-ofc-2x2-5mm-50m-9218785566 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 26 stycznia Udostępnij Napisano 26 stycznia Nie dziaduj, CCA to aluminiowy przewód pokryty warstwą miedzi. CCA = Copper-clad aluminium. https://avstore.pl/przewodnik-kabla-cca.html 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 27 stycznia Udostępnij Napisano 27 stycznia Poszukaj Oehlbach, był dostępny w Euro / OleOle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 stycznia Udostępnij Napisano 29 stycznia Oehlbach to bezpieczne kable. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Craanky Napisano 29 marca Autor Udostępnij Napisano 29 marca Hej:) troche odkopuje temat ponieważ przymierzam się do zakupu. Zgodnie z wcześniejszymi radami chce kupić: 4 x Focal Dome Flax 1x centralny 1x SVS SB-3000(w przyszłości może dokupie drugi taki) Amplituner jeszcze analizuje. Moje pytanie: Jaki centralny polecacie do tego zestawu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 29 marca Udostępnij Napisano 29 marca Możesz dać kolejnego Dome Flax, możesz też poszukać centralnego z serii Theva, Chora, Aria, Vestia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Craanky Napisano 6 maja Autor Udostępnij Napisano 6 maja (edytowany) Wracam jeszcze na moment do tematu. Mam 2 typy SUBa: 1. Focal Sub Air bo mam w zestawie kupując zestaw Focal Dome 5.1 Sub Air. Aczkolwiek chyba będę go sprzedawał na poczet SVS. 2. SVS SB-3000 Pytanie teraz o Wasze opinie o jednym i drugim sprzęcie oraz czy kabel oehlbach nf 214 będzie ok do obydwu urządzeń? Wiem, że ten Focal Sub Air chyba można bezprzewodowo połączyć z amplitunerem ale to pewnie nienajlepsze rozwiązanie. Edytowano 6 maja przez Craanky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 6 maja Udostępnij Napisano 6 maja 12 minut temu, Craanky napisał: 1. Focal Sub Air bo mam w zestawie kupując zestaw Focal Dome 5.1 Sub Air. Aczkolwiek chyba będę go sprzedawał na poczet SVS. 2. SVS SB-3000 Nie zawracaj sobie głowy tym subem od Focala. On jest bez szans w starciu z SVS SB-3000. 12 minut temu, Craanky napisał: sprzęcie oraz czy kabel oehlbach nf 214 będzie ok do obydwu urządzeń? Będzie ok zależy ile go potrzebujesz, pewnie można znaleźć coś tańszego bez problemu. 12 minut temu, Craanky napisał: Wiem, że ten Focal Sub Air chyba można bezprzewodowo połączyć z amplitunerem ale to pewnie nienajlepsze rozwiązanie. Bezprzewodowy adapter do SVS to kwestia kilku stówek, jakoś 500-700 PLN. Działa z każdym subem który posiada wejście RCA. BTW SB-3000 zrobi przeciąg w 20 m2. Nie ma oczywiście czegoś takiego jak zbyt mocny subwofer 😉 ale jeżeli masz pomysł to spróbuj wstawić 2 sztuki. Pomieszcze masz dość trudne i pewnie zbyt wielu opcji nie będzie i nie wiadomo czy dobrze się te miejsca uzupełnią ale 2 dobrze zgrane suby (albo więcej) pozwalają wypłaszczyć charakterystykę. Zamiast grających szklanek w szafce (to wcale nie oznacza dobrego basu) dostaniesz mniej więcej to co miał na myśli producent materiału jeżeli chodzi o LFE. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 maja Udostępnij Napisano 6 maja Jesli z tych dwóch to SVS zdecydowanie. Tak Oehlbach ma dobre kable do suba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Craanky Napisano 7 maja Autor Udostępnij Napisano 7 maja Ok, przyszła pora na amplituner. Aktualny zestaw, który już prawie skompletowany to: 4x Focal Dome Flax 1x SVS SB-3000(może 2 w przyszłości) 1xCentralny jeszcze do wyboru z focala Theva, Chora, Aria, Vestia.. I tutaj pytanie, który Amplituner do 3500 zł: Marantz Cinema 70s Amplituner Denon AVR-X1800H czy może coś innego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 7 maja Udostępnij Napisano 7 maja 1 godzinę temu, Craanky napisał: I tutaj pytanie, który Amplituner do 3500 zł: Marantz Cinema 70s Amplituner Denon AVR-X1800H czy może coś innego? X2800h z Amazona za 2600 PLN. A jak już chcesz wydać 3500 to dołóż i kup X3800h z Amazona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Craanky Napisano 7 maja Autor Udostępnij Napisano 7 maja (edytowany) 2 godziny temu, PanKlor napisał: X2800h z Amazona za 2600 PLN. A jak już chcesz wydać 3500 to dołóż i kup X3800h z Amazona. Do x3800h to za 6k, w pierwszej chwili myślałem, ze za 3,5k jest. Czyli do 3,5 to ten x2800h to najrozsądniejsza opcja do tego zestawu? Edytowano 7 maja przez Craanky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 8 maja Udostępnij Napisano 8 maja 3800h na Amazonie jest za ok 4k. 2800 jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Craanky Napisano 9 maja Autor Udostępnij Napisano 9 maja Mam jeszcze jedno pytanie, założenie mam takie, że 4 x Satelitki Focal Dome Flax, jakiś centralny z Focala, Denon avc-x3800h, oraz sub svs sb-3000. Czy byłaby to znacząca różnica, gdybym dołożył dodatkowe 2 satelitki dome flax na sufit(point 6), niestety sufit nie jest podwieszany wiec Inwalle nie wchodzą w grę. Chociaż nie wiem czy estetycznie będzie to dobrze wyglądać, przy oświetleniu które jest w formie szyn, no ale dobra nie weryfikuje na razie kwestii estetycznej tylko dźwiękowej. Co myślicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebcio Napisano 9 maja Udostępnij Napisano 9 maja 9 minut temu, Craanky napisał: Czy byłaby to znacząca różnica, gdybym dołożył dodatkowe 2 satelitki dome flax na sufit(point 6), Tak 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 9 maja Udostępnij Napisano 9 maja 3 godziny temu, Craanky napisał: Czy byłaby to znacząca różnica, gdybym dołożył dodatkowe 2 satelitki dome flax na sufit(point 6), Uruchomisz Atmos. To wielki skok do przodu w systemie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Craanky Napisano 9 maja Autor Udostępnij Napisano 9 maja 27 minut temu, Butler napisał: Uruchomisz Atmos. To wielki skok do przodu w systemie. Ok, teraz kwestia podciągnięcia kabla pod focale na suficie, wersja 1 czy 2 jest ok? A może jakaś inna? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 9 maja Udostępnij Napisano 9 maja Skłaniałbym się ku 1. W przypadku 2 ograniczasz miejsce na kanapie gdzie lewo/prawo z góry będzie wyraźniej słyszalne. Niestety żadna opcja nie jest dobra bo masz kanapę pod lewą ścianą ale tak to już w salonach bywa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Craanky Napisano 10 maja Autor Udostępnij Napisano 10 maja Skoro jeśli żadne z tych miejsc nie jest dobre, czy to nie będzie przerost formy nad treścią? Hmm tak sobie myślę, że tego kąta 80 stopni nie uzyskam w tych miejscach(point 1). Czy się mylę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts