Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Na podłączeniu zwrotnicy widać, że przewody są zamienione (+ i -) i w taki sposób są do prowadzone do głośników wysokotonowego i średniotonowego. Czyli odwrotnie niż jest to zaznaczone na zwrotnicy. Może mało fachowym językiem się posługuję, wiem, ale tak opisuję jak widzę i jak jest. 

Napisano (edytowany)

A jak podłączone są do głośnika? Jak czerwony na minus a czarny na plus to tak zostaw. Nic się nie dzieje.

Napisz maila do producenta.

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano

Do głośnika są podłączone prawidłowo + głośnika do "koloru" przewodu, a - głośnika do czarnego. Odwrotnie są tylko wlutowane w zwrotnicę. Patrząc na zdjęcia w internecie, to nie jest to u mnie odosobniony przypadek, więc może tak ma być?

• 2 weeks later...
Napisano

Cześć. Niczego się nie dowiedziałem poza tym, że takie zabiegi nie są odosobnionym przypadkiem i mają swoje uzasadnienie. Można o tym poczytać na różnych forach i nie tylko. Dlatego zostawiłem ten temat i zająłem się dalej przebudową kolumn. 

Napisano (edytowany)

O fajnie :) też chce trochę zmienić w swoich, i widziałem temat chyba z Twoimi postami na innym forum. Zastanawiam się tęż nad wymianą kondensorów na inne ale o tych samychh wartościach tylko ze 400v Jantzen Audio Cross-Cap. Może wspolnie coś wymyślimy :) Druga rzecz która mnie zastanawia to w jednej zwrotnicy mam inna cewkę mniejszą ... Ciekawe dlaczego ? Kolumny kupowałem ze sklepu nowe, i chyba ma to jakieś znaczenie bo jedna kolumna gra jakby trochę lepiej 

IMG_7011.jpg

IMG_7012.jpg

Edytowano przez Michalek1
Napisano

Ja całkowicie zmieniłem schemat tej zwrotnicy. Wymiana samych kondensatorów na cross-capy niewiele wniesie, bo większych różnic między tymi żółtymi a cross-capem właśnie nie zauważyłem. W torze średnich masz elektrolit, ten 100uF i to on tu jest najsłabszym ogniwem. Choć ogólnie głośnik średniotonowy jest delikatnie mówiąc alby i dlatego tak bardzo mocno "przycięty", żeby ukryć jego słabości. U siebie wymieniłem ten głośnik. Zresztą wysokotonowy też, już rok temu 😉

Napisano (edytowany)

Czyli nie ma sensu wymieniać na cross cap, ok ten elektrolit 100uF na jaki zmieniłeś ? Czy coś jeszcze ? A głośnik średnio i wysokotonowy na jakie? Może u siebie bym to zrobił i trochę fabrykę poprawił , bo jednak coś mi w nich brakuje….

Edytowano przez Michalek1
Napisano

To trochę bardziej skomplikowane 😉. Wymiana głośnika średniotonowego nie ma sensu bez przebudowy zwrotnicy, bo ta jest zrobiona pod (kiepski) głośnik heco. Z kolei zmiana zwrotnicy i jednoczenie głośnika zmienia mocno charakter brzmienia tych kolumn a to wcale nie musi oznaczać, że każdemu to będzie odpowiadać. Możesz spróbować wymienić sam wysokotonowy bez ruszania zwrotnic. No i sprecyzuj co oznacza "coś mi w nich brakuje" bo to nic nie mówi 😉

Napisano

Ok podjąłem decyzje że kupuje SEAS H0831-06 na pewno wymnie wszystkie przewody na 2.5mm bo te co tam są w to chyba 0.5mm, wygłuszę bo tam brakuje w kilku miejscach wat.  Znalazłem na rosyjskiej stronie jakaś firma co przerabiała ta zwrotnice widzę tam ze tylko kondensatory wymienili tak naprawdę dali jakieś duże na tor średnich

IMG_7017.jpeg

IMG_7016.jpeg

Napisano

Nie wiem po czym to stwierdzasz, na który tor poszły jakie kondensatory, skoro nie ma schematu? Nawet jeśli założymy, że "tylko" wymienisz te dwa elektrolity na cross-capy, to to będzie Cię kosztować "tylko" ponad 500zł i nadal nie ma pewności, że będziesz zadowolony z brzmienia, bo dla mnie ten średniotonowy głośnik Heco w porównaniu do monacora, którego włożyłem na jego miejsce , gra "plastikowo". Ale może się okazać że zadowolą Cię zamiany w samej zwrotnicy lub nawet nie będzie potrzeby jej ruszać, więc wrzuć na luz, spróbuj najpierw tylko z wysokotonowym i zobaczysz czy to właściwy kierunek, zanim popłyniesz z kasą.

P. S. Ten drugi elektrolit 82uF jest w torze niskich tonów, nie średnich.