Boro33 Napisano 28 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2023 Zastanawiam się nad możliwymi rozwiązaniami wytłumienia pomieszczenia znajdującego się w piwnicy przeznaczonego pod siłownię. Mniej więcej połowa przestrzeni ścian jest betonowa, a reszta murowana oddzielona od innej powierzchni użytkowej. Basy z głośnika strasznie się odbijają i potrzebuję porady odnośnie skutecznego rozwiązania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kw202 Napisano 28 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2023 1 godzinę temu, Boro33 napisał: Zastanawiam się nad możliwymi rozwiązaniami wytłumienia pomieszczenia znajdującego się w piwnicy przeznaczonego pod siłownię. Mniej więcej połowa przestrzeni ścian jest betonowa, a reszta murowana oddzielona od innej powierzchni użytkowej. Basy z głośnika strasznie się odbijają i potrzebuję porady odnośnie skutecznego rozwiązania. Zacznij od przestawienia kolumn, im dalej od ścian i narożników tym basu będzie mniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smakosz1 Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 20 godzin temu, Boro33 napisał: Zastanawiam się nad możliwymi rozwiązaniami wytłumienia pomieszczenia znajdującego się w piwnicy przeznaczonego pod siłownię. Mniej więcej połowa przestrzeni ścian jest betonowa, a reszta murowana oddzielona od innej powierzchni użytkowej. Basy z głośnika strasznie się odbijają i potrzebuję porady odnośnie skutecznego rozwiązania. Jaki masz budżet? Ma to dobrze wyglądać czy byleby działało? Możesz powświęcić na to dużo przestrzeni? Zależy Ci, żeby jak najmniej się z tym narobić, czy jesteś gotowy na trochę DIY? Żeby nie było, wiem tyle, ile wyczytałem gdzieś tam w internecie (niewiele), ale Kw202 napisał najważniejszą rzecz, a drugą w kolejności będzie ustawienie pułapek basowych w rogach pomieszczenia. A jakie to będą pułapki, to kwestia odpowiedzenia na pytania powyżej 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 Tak dla odmiany napisze, siłownia służy do treningu. Po co w silowni robić salon audio z jakimiś pulapkami? Ludzie, na treningu wystarczy, że plumka nam jakaś muzyczka i do tego wystarczy mini wieża, a Wy tu chcecie urządzać adaptację akustyczną? Naprawdę? Nie wiedziałem, że do dobrego treningu musi być pierdolnięcie z głośników 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 20 godzin temu, Boro33 napisał: Basy z głośnika Co to za głośnik? 20 godzin temu, Boro33 napisał: wytłumienia A może zamiast tego spróbować „wypuścić” te „basy”. Próbowałeś zostawić otwarte drzwi? 20 godzin temu, Boro33 napisał: i potrzebuję porady odnośnie skutecznego rozwiązania. Jeśli chodzi o squaty i pull up służę pomocą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 12 minut temu, AudioTube napisał: A może zamiast tego spróbować „wypuścić” te „basy”. Próbowałeś zostawić otwarte drzwi? Ty tak serio? 🤦 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 Tak zrobiłem u siebie w salonie. Wy…burzyłem ścianę a „basik” czmychnął przez kuchnię i wielkie szklane drzwi na ogródek😃 Jeszcze parę innych audiofilskich dogmatów udało mi się solidnie podważyć, ale to już przy innej, stosownej okazji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 16 minut temu, AudioTube napisał: Tak zrobiłem u siebie w salonie. Wy…burzyłem ścianę a „basik” czmychnął przez kuchnię i wielkie szklane drzwi na ogródek😃 Jeszcze parę innych audiofilskich dogmatów udało mi się solidnie podważyć, ale to już przy innej, stosownej okazji. Tak tak i tak wszystko przez te drzwi...🤦 Póki co, to ostatnio zbyt wiele filozofujesz niż obalasz jakiekolwiek dogmaty. Sorry, ale im więcej Ciebie czytam, tak to widzę niestety... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 Jacku, akustykę mam na Tip Top. Klamoty takie, że lepiej się już nie da. To i teraz czas na filozofię. Dobrze mi z tym. A jak u Ciebie jakieś zmiany w systemie, akustyce itp? pozdrawiam Adam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 Tak, zmieniłem wtyczkę na kablu zasilającym i zwariowałem. Może być? 😁😁😁 P.S. Sorry, ale wyburzenie ściany i zwiększenie kubatury pomieszczenia, to nie to samo, co "wypuszczanie basu" przez drzwi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 Tu jesteśmy zgodni. Akcja z wyburzeniem pod okiem murarza i akustyka. Chłopak w potrzebie, wiesz dobrze ile to hormonów na siłce się uwalnia. I wentylować trzeba. Drzwi/open na bas to za mało, ale teoretycznie nie wykluczone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts