Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Hej, 

Jedzie do mnie właśnie REL T5.

Troche się pogubiłem w tym jak mam go podłączyć. Czerwony i żółty kabel to plusy na lewy i prawy kanał. To jasne. 

Natomiast czarny przewód w instrukcji każą podłączyć do minusowego terminala we wzmacniaczu. A w tym filmie: 

Polecaja, żeby podłączyć do uziemienia obudowy. W innych filmach także. 

We wzmacniaczu mam wejście phono i śrubę uziemiającą. I teraz się zastanawiam, którą opcję mam wykorzystać? Czarny do terminali czy śruby uziemiającej? 

Edytowano przez mateolo2
Napisano

Zależy jeszcze jaką masz klasę wzmacniacza. Na przykład do klasy D nie podłączasz uziemienia do terminala, ale może pojawić się buczenie, wtedy trzeba kombinować. Najlepiej przede wszystkim zapoznać się z instrukcją.

Buczenie może być też spowodowane nieprawidłowym uziemieniem w sieci, w gniazdku, to tak na marginesie bo pojawił się taki problem z T5x w jednym przypadku, trzeba było długo dochodzić do przyczyny, a wystarczyło zmienić gniazdko.

Uziemienie też można podłączyć na zasadzie drugi kabel RCA z pieca do LFE, też działa, ale to już drugi kabel wiszący wiec najgorsze rozwiązanie.

Napisano

Ja RelaT9i miałem podpiętego do CAX81 a później do Roksana K3 pierwszym sposobem czyli czarny do terminala, natomiast aktualnie od ok. miesiąca suba mam do Roksana podpiętego drugim sposobem, czyli czarny do uziemienia Roksana. Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku wszystko działa jak należy, ale nie powiem byłem zdziwiony zmianą zalecanego sposobu podłączenia przez producenta. Suba mam już ładnych parę lat i nawet zapisałem sobie w telefonie zalecany początkowo sposób połączenia, ten drugi sposób "odkryłem" zupełnie przypadkowo szukając ostatnio informacji na ten temat w internecie.