Adam Cynamon Napisano 7 stycznia Udostępnij Napisano 7 stycznia Witam forumowiczów. Będę wdzięczny za poradę nad doborem gośnikówn tylnych i górnych instalacyjnych. Zaczynam przygodę z Dolby Atmos 5.1.2 i bardzo proszę o cenne uwagi od doświadczonych znawców. Jestem początkujący w temacie i proszę o wyrozumiałość.. A teraz szczegóły. 1. Sprzęt będzie używany głównie do streamingu muzyki i materiałów video z sieci, zero gier. Filmy również np Netflix ale głównie z audiodeskrypcją, ponieważ mam poważną dysfunkcję wzroku. Oprócz tego Youtube. i inne serwisy. Zależy mi na możliwie realistycznym dźwięku, ponieważ głównie nim będę odbierał przekaz medialny. Ogólnie 65/35 muzyka/filmy. 2. KD będzie w salonie z aneksem kuchennym o powierzchni ok 29, 4 m2. Rozplanowanie kolumn w salonie i jego wymiary w załączeniu, 3. Amplituner to będzie Denon AVR X2800h z którym będą grać z przodu archaiczne zabytki kolumny Quadral Quintas QLX 202 moc 120 W, centralny Tonsil ZGC 40-8-587 moc 40 W. Jest jeszcze aktywny sub, który mi został z dawnych czasów' Jakiś dawny niskonakładowy domorosły producent ProArt, ale sub jeszcze "dycha" w miarę. Jest całkiem spory 43 x 43 x 46 cm, ma 140 W na sporym głośniku JBL. Ogólnie z przodu to głośnikowy oldschool. Jeśli chodzi o resztę czyli sufit i surround to proszę o podpowiedź. Nie zależy mi o audiofilskie brzmienie. Bardziej klasa budżetowa, ale działająca poprawnie. Na suficie myślę wstępnie o 2 instalacyjnych głośnikach Melodika BLI 8 https://m.sklep.rms.pl/melodika-bli8-bli-8-glosniki-instalacyjne-scienne-sufitowe-okragle-do-zabudowy-1-szt A może jakieś instalacyjne głośniki Taga Harmony. Nie mam doświadczenia i proszę o poradę. Jeszcze byłbym wdzięczny za uwagę, gdziie je umieścić na suficie - czy tak jak na planie będzie ok (kółka oznaczone HL i HR)? Przy okazji pytanie - czy wskazane jest używanie obudowy do głośników instalacynych w suficie czy można sobie darować? Chodzi o to: https://hide-audio.pl/ Jeśli chodzi o tyły surround to w grę chodzą tylko głośniki naścienne z powodu braku wolnej przestrzeni. Na planie oznakowane w miejscu SL i SR - jeden na ścianie, a drugi na boku szafki kuchennej.Ważne aby na ścianie jak najmniej "zawadzały" i były cienkie. Myślę o KEF T101 https://www.kef.pl/p447,kef-t101.html Będę wdzięczny za ich ocenę, ewentualnie za propozycję innych modeli. Tylko istotne aby jak najmniej odstawały od ściany czyli był cienkie.Trochę się rozpisałem Każda uwaga mile widziana i z góry za nią dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 7 stycznia Udostępnij Napisano 7 stycznia Taki układ będzie w miarę ok ale zastanów się nad przesunięciem kanapy do przodu a śr i sl po prawej i lewej ścianie, lekko z tyłu za kanapa na bocznych ścianach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 7 stycznia Udostępnij Napisano 7 stycznia 35 minut temu, Adam Cynamon napisał: Zaczynam przygodę z Dolby Atmos 5.1.2 35 minut temu, Adam Cynamon napisał: Filmy również np Netflix ale głównie z audiodeskrypcją Muszę Cię rozczarować, ale jeśli liczysz na audiodeskrypcję z Atmosem to się raczej zawiedziesz. Atmos występuje wyłącznie w oryginalnej wersji językowej, trafiłem go kilka razy w dubbingu. Ale nigdy nie trafiłem tej opcji w voice-over, a audiodeskrypcja jest właśnie jego rodzajem. No chyba że coś ostatnio się zmieniło, nie chciałbym w błąd wprowadzać. Jeśli chodzi o model głośnika, Melodika jest ok. Zwróć uwagę że ma całkiem spory głośnik 8". Przez to potrzebuje 25cm otworu w suficie oraz zajmie ~9cm głębokości. Referencyjna pozycja w osi wzdłużnej to 80 stopni od Twoich uszu, można powiedzieć że mniej więcej nad kolanami (zależnie jak wysoki masz sufit oczywiście). W rozstawie bocznym to 0,5-0,7 szerokości pola odsłuchu. 55 minut temu, Adam Cynamon napisał: Przy okazji pytanie - czy wskazane jest używanie obudowy do głośników instalacynych w suficie czy można sobie darować? Jeśli przestrzeń w zabudowie masz wypełnioną prawidłowo wełną mineralną, to możesz odpuścić sobie takie obudowy. Głośniki instalacyjne są z założenia zaprojektowane do montażu w płycie gipsowej, a nie po po to by Kowalski dorabiał sobie do niech jeszcze obudowy. Jeśli sufit masz wykonany wbrew sztuce a więc bez wypełnienia, to są inne (dużo tańsze) patenty na niechciane drgania czy rezonanse. Żeby nie było, sam sobie też zrobiłem obudowy. I do dzisiaj w głowę się pukam po co je robiłem. 1 godzinę temu, Adam Cynamon napisał: Jeśli chodzi o tyły surround to w grę chodzą tylko głośniki naścienne Coż, surround to nie są tyły. Sam zerknij jak Dolby określa w kątach ich pozycję. Co prawda źródła informacji czasem się różnią, ale to jest zazwyczaj pomiędzy 90 a 120 stopni od osi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 6 marca Udostępnij Napisano 6 marca 20cm do Atmosa przy takim zestawie trochę przesada, wystarczą 16,5cm, np. takie: https://www.tim.pl/glosnik-jbl-b-6ic-instalacyjny-sufitowy-4-ohm-35w-rms-6-5-cala-165mm-bialy-dwudrozny-jblb6icwht/p/0001-00018-64244 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts