Skocz do zawartości

Kino domowe 5.1 w pokoju 21m

Agiel

Recommended Posts

Składam podobny zestaw i jestem w trakcie wymiany, ale na taki ampli sobie nie mogę pozwolić :/

Zastanawiam się, czy przypadkiem w przyszłości nie skompletować ampli+ wzmacniacz stereo,ale jestem laikiem w tym teamcie, bo zawsze używałem amplitunera.

Powoli nadrabiam zaległości w kwestii wzmacniaczy stereo i jak to wszystko działa, bo trochę się pogubiłem.....

Edytowano przez Zuriel48

1 godzinę temu, Butler napisał:

Ale bez przesady 😀

Wziąłem tą Melodike, kino dotarło po ponad 2 miesiącach z Niemiec, jutro przyjeżdża TV więc pewnie jeszcze będę was trochę męczył pytaniami.
Na razie się edukuje jak to poustawiać i już wiem że moje poprzednie kino było bardzo źle skonfigurowanie.

Nie wiem o co chodzi ale nie jestem w stanie zrobić tej kalibracji Dirac. Obejrzałem 2 filmy i mam problem z volume calibration.
Choćbym ustawił tam na master output -40 gdzie jest dla mnie sporo za głośno gdy puszczam testowo 1 kolumnę to gdy przechodzę do opcji measure to praktycznie tego nie słychać i tło wybija się zbyt mocno 😥

Tak jak w filmach z  tematu o Dirac ustawiam wszystkie kolumny na podobną głośność tylko w ogóle nie mam pojęcia po co skoro gdy przychodzi do właściwych pomiarów to ledwo gra bez względu czy ustawię master output na -80 czy -50 gra tak samo.
Coś ewidentnie robię źle, tą kalibrację głośności to trzeba jakoś zapisać przed przejściem do następnego kroku?

No dobra przynajmniej już wiem nieco więcej, jeśli chodzi o to że mimo zwiększenia głośności gra to tak samo to po zmianie głośności trzeba przesunąć w górę i dół master output żeby to się zapisało.

Do tego powinienem celować w -30db różnicy między "ciszą w pokoju" a głośnością w volume calibration, niestety powyżej -18 wywala mi błąd clipping.

Napisano (edytowany)

Takie coś wyszło, w subie gain poniżej połowy a low pass na pozycję LFE
Na amplitunerze nie ustawiałem przed kalibracją odległości, nie wiem czy dobrze ale myślałem żeby to sobie Dirac po swojemu ustawił.

centralny.jpg

lewy front.jpg

prawy front.jpg

lewy sur.jpg

prawy sur.jpg

sub.jpg

Edytowano przez Agiel

Mam wrażenie że coś jest skopane.
Po podłączeniu TV do Arcama powinienem mieć jakiś obraz na TV kiedy przełączę się na port HDMI earc? Jakieś menu? Bo cały czas mam brak sygnału, passthrough włączone
Podpiąłęm Nvidie Shield pod UHD w Arcamie, czasem jest obraz czasem nie nawet jak zamienię kable.
Włączyłem kilka różnych filmów, każdy z ścieżką min 5.1 i za każdym razem na wyświetlaczu Arcama mam 2/0.0 nawet jeśli zmieniam tryby dźwięku na dolby surround, auro 2d, dolby stereo itp. Według instrukcji powinienem mieć 3/2.1, 3 na froncie, 2 z tyłu i 1sub.
Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy amplituner odtwarza tą krzywą wgraną z Diraca?

AJk masz podłączone do TV i korzystasz z eARC to obraz ma byc z telewizora. Dzwiek na amplitunerze. To menu keranowe w Arcamie nie jest zbyt rozbudowane nie takie jak w japończykach.

Shield podłącz pod amplituner

A jesteś pewien że wybraną masz na shield sciezkę 5.1? sporo materiału ma i taką i taką. nie narzucaj amplitunerowi sygnału. Sam go ma rozpoznać.

Jak jest Dirac włączony to gra ta krzywą.

Przeczytaj dział z Diraciem na tym forum. Wgrałeś krzywą wyjsciową?

Jeśli chodzi o menu ekranowe Arcama to ono w ogóle nie wyświetla mi się na TV. Jak włączę Shielda który jest podpięty pod Arcama to mam obraz. 
Myślałem że będzie widoczne menu Arcama na TV.

Jeśli chodzi o ścieżki 5.1 to już ogarnąłem temat, jedna z opcji w Kodi mnie blokowała.

Jeśli chodzi o Dirac to nie wiem czy on jest włączony🤦‍♂️, zrobiłem kalibrację przez lapka ale filmy oglądam z podpiętego shielda i dysku zewnętrznego, nie ma żadnej informacji na wyświetlaczu o Dirac. Po kalibracji wgrałem krzywą którą wyliczył program, na wyświetlaczu Arcama widziałem że ją zapisuje ale czy amplituner z niej korzysta to nie mam pojęcia jak sprawdzić.

Co do samego kina fronty i central super, surround słabo słychać a najgorzej jest z  subem. Jest, daje o sobie znać ale spodziewałem się po nim więcej, zwłaszcza czytając że dobry sub w kinie potrafi spowodować nawet uczucie ścisku w klatce oraz wibrację w żołądku. Tego nie ma i albo jest źle ustawiony albo ścieżki w filmach jeszcze nie pokazały co potrafi albo po prostu za mały chociaż jak na ten metraż to wydaje się spory gabarytowo.

Na pilocie od Arcama jest przycisk, chyba Audio i on pozwala wybrać czy chcesz, żeby grał bez czy z zapisaną korekcją Dirac. Odpowiedni komunikat wyświetla się też na ekranie Arcama, z prawej strony. Poczytaj w instrukcji.

Ja gram często bez diraca, mam tylko ustawione odległosci i typy głośników, odcięcie na 70hz i suba ustawionego na ucho:) i gra to zacnie a mam zestaw bardzo podobny do twojego tylko z frontami RP6000f. Pokój 20mkw. Sub RP-1200 jest naprawdę dobry i daje z siebie sporo :)