Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

przymierzam się do zakupu pierwszego sprzętu audio - na wstępie zaznaczę, że do słuchania muzyki, a nie oglądania filmów - stąd krok w stronę stereo.  

Posiadam aktualnie zestaw złożony ze wzmacniacza Unitra WS-432 i dwóch kolumn Altus 75, wyciągnięty z rodzinnego strychu, do którego mam ogromny sentyment (do audio, nie strychu). Zestawu nie wyrzucam, po renowacji trafi po prostu w inne miejsce. 

Chciałbym wprowadzić trochę świeżości i może lepszego jakościowo sprzętu. Przeglądając sklepy internetowe trafiłem na różne zestawy stereo oczywiście w różnych przedziałach cenowych.

Poczynając od mini systemów np. Yamaha Pianocraft (ok. 2500), przez zestawy ze wzmacniaczem Yamaha WXA-50 (ok. 4000), czy Yamaha RN-800A (ok. 8000).

Jeżeli chodzi o budżet to na tak wczesnym etapie przygody ze sprzętem audio nie chciałbym się zapędzać, ale nie chciałbym też kupić czegoś z czego nie będę zadowolony.

Jeżeli chodzi o źródło muzyki to nie będę ukrywał, że na chwilę obecną jest to TIDAL odtwarzany na telefonie po kablu i przy tidalu chciałbym zostać. Gatunki to głównie country i muzyka klasyczna.

Chciałbym poprawić trochę komfort odtwarzania, stąd przykład Yamahy z musicastem i funkcjami sieciowymi.

Proszę o pomoc w wyborze i wskazówki, szczegóły na które powinienem zwrócić uwagę. 

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. 

Napisano

Nie wiem czego w końcu szukasz bo RN800 nie jest mini. To klasyczny amplituner. 43 cm szerokosci.

Mini to Arcam Solo Uno, tani a ciekawie grający, po cieplejszej stronie. Do niego jednak trzeba dobrac żywe kolumny jak Bronze 100 / silver 100 czy Heco Revolution 3 , Magnat Signature 703 , Triangle

Albo mały Project Maia DS2, na prawde progres w porównaniu do przedniego modelu. Nawet w magazynie Audio-Video go dobrze odebrali.

Mały jest tez Cyrus ONE, sorki każdy. Z tym że sa głebokie. Bardzo fajne wzmacniacze.

Więc jaki budżet? Jakie oczekiwania?

Napisano

Cześć, myślę, że bardzo fajną opcją byłby odsłuch kilku zestawów z różnych przedziałów cenowych. Zorientujesz się, w jakim stopniu różnice w brzmieniu są dla Ciebie istotne, jaki styl grania lubisz i tak dalej :) Na ten moment możemy polecać sprzęty dość losowo, bo nie znamy Twoich preferencji, ostatecznego budżetu i oczekiwań. Zachęcę do przejrzenia naszego kanału na YouTube, gdzie znajdziesz sporo poradników oraz materiałów bezpośrednio o sprzętach, co pozwoli Ci nieco zagłębić się w świat audio. 

Zachęcamy również do kontaktu i umówienia się na odsłuch w naszym salonie :) 

Napisano
7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem czego w końcu szukasz bo RN800 nie jest mini. To klasyczny amplituner. 43 cm szerokosci.

Więc jaki budżet? Jakie oczekiwania?

Napisałem, że przyglądałem się zestawom poczynając od mini do pełnych amplitunerów - nie jestem uparty na mini. 

Postawmy budżet do 10k.

Nie oczekuję podjęcia decyzji, ale wskazanie, czy jest sens się w ogóle pchać w mini na początek, czy od razu przechodzić do czegoś z wyższej półki? 

Napisano
15 godzin temu, Mozman napisał:

Napisałem, że przyglądałem się zestawom poczynając od mini do pełnych amplitunerów - nie jestem uparty na mini. 

Postawmy budżet do 10k.

Nie oczekuję podjęcia decyzji, ale wskazanie, czy jest sens się w ogóle pchać w mini na początek, czy od razu przechodzić do czegoś z wyższej półki? 

Mając taki budżet zdecydowanie klasyczny zestaw.

Czy CD jest Ci potrzebne? rozumiem że nie?

Jakiej wielkości masz pomieszczenie?

Napisano
28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mając taki budżet zdecydowanie klasyczny zestaw.

Czy CD jest Ci potrzebne? rozumiem że nie?

Jakiej wielkości masz pomieszczenie?

CD niepotrzebne.

~35 m2

Napisano

Cambridge CXA81 + Wiim mini + Heco Aurora 1000

To samo + KEF Q 750/950

Cyrus 6.2 jest na fajnej promocji w Na Tema audio + ELAC F6.2 / Elac Carina mimo swojej wielkości dadzą radę

Magnat MA 900 + Wiim + Monitor Audio Bronze 500

Denon PMA 900 + Bronze 500 / Polk ES60.

Jest wybór.