Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam Szanownych Forumowiczów :)

Na wstępie chciałem się przywitać ze wszystkimi, bo jestem nowym użytkownikiem.

Chciałbym żebyście pomogli ogarnąć pewien temat związany z małym pragnieniem/marzeniem/wyzwaniem posiadania dodatkowo zestawu do słuchania płyt winylowych. Sam za bardzo jeszcze nie ogarniam jeszcze tego tematu i poszerzam dopiero wiedzę, więc chętnie poczytam rady, sugestie osób które mają większe doświadczenie.
Jednak żeby nie było tak łatwo, to są pewne oczekiwania/marzenia/okoliczności :)

1. Zaczynając od tego, że obecnie posiadam zestaw KD Onkyo TX-RZ810 / Klipsch RP280F i do tych głośników chciałbym dobrać wzmacniacz i pytanie co się zgra z Klipsch?
Żeby nie było tak łatwo, to chciałbym żeby wzmacniacz był w stylu "retro", a mam na myśli konkretnie jeden element, czyli wskaźniki wychyłowe.
Jak myślicie czy jest to w ogóle do zrealizowania? Jeśli tak to pytanie czego szukać w używkach, bo na Accuphase, McIntosh czy nowy Technics się nie szarpnę 

2. Pomoc w wyborze gramofonu tutaj nie mam jeszcze żadnych typów swoich, raczej opieram się na poleceniu czegoś w budżecie do 1-1,5k PLN, może być coś z używanych.

To jest wariant marzenie czyli retro wzmacniacz z wycieraczkami+gramofon.

Budżet na całość, w którym chciałbym się zmieścić to około 5k.

Jeśli jednak to marzenie okaże się ciężkie do zrealizowania ze względu na dostępność i ceny takich sprzętów, to zostaje mi wariant "pocieszający" czyli wzmacniacz, który się zgra z Klipsch i gramofon.

Będę wdzięczny za Wasze sugestie, pomysły jak podejść do tego tematu.

Napisano

Cześć :) Z nówek ciężko będzie znaleźć coś z wycieraczkami niestety. Pod Klipsche szedłbym w raczej cieplejsze wzmacniacze, takie jak Taga Harmony HTA-1000B, Magnat MR780, może Musical Fidelity M2si. To wszystko cieplejsze opcje, też wyglądające raczej klasycznie ;) W kwestii gramofonu na pewno sprawdziłbym Rega Planar 1 szukając czegoś o gęstszym brzmieniu, ale warto też sprawdzić Pro-Ject Debut Carbon III DC, który jest bardziej neutralny i techniczny. 

Napisano
Dnia 1.03.2024 o 20:17, Murinio_86 napisał:

Witam Szanownych Forumowiczów :)

Na wstępie chciałem się przywitać ze wszystkimi, bo jestem nowym użytkownikiem.

Chciałbym żebyście pomogli ogarnąć pewien temat związany z małym pragnieniem/marzeniem/wyzwaniem posiadania dodatkowo zestawu do słuchania płyt winylowych. Sam za bardzo jeszcze nie ogarniam jeszcze tego tematu i poszerzam dopiero wiedzę, więc chętnie poczytam rady, sugestie osób które mają większe doświadczenie.
Jednak żeby nie było tak łatwo, to są pewne oczekiwania/marzenia/okoliczności :)

1. Zaczynając od tego, że obecnie posiadam zestaw KD Onkyo TX-RZ810 / Klipsch RP280F i do tych głośników chciałbym dobrać wzmacniacz i pytanie co się zgra z Klipsch?
Żeby nie było tak łatwo, to chciałbym żeby wzmacniacz był w stylu "retro", a mam na myśli konkretnie jeden element, czyli wskaźniki wychyłowe.
Jak myślicie czy jest to w ogóle do zrealizowania? Jeśli tak to pytanie czego szukać w używkach, bo na Accuphase, McIntosh czy nowy Technics się nie szarpnę 

2. Pomoc w wyborze gramofonu tutaj nie mam jeszcze żadnych typów swoich, raczej opieram się na poleceniu czegoś w budżecie do 1-1,5k PLN, może być coś z używanych.

To jest wariant marzenie czyli retro wzmacniacz z wycieraczkami+gramofon.

Budżet na całość, w którym chciałbym się zmieścić to około 5k.

Jeśli jednak to marzenie okaże się ciężkie do zrealizowania ze względu na dostępność i ceny takich sprzętów, to zostaje mi wariant "pocieszający" czyli wzmacniacz, który się zgra z Klipsch i gramofon.

Będę wdzięczny za Wasze sugestie, pomysły jak podejść do tego tematu.

Moja sugestia jest taka - trochę ciepliwości i spełnić marzenia :) Za 6k możesz mieć nowego Advance Paris A5 https://www.olx.pl/d/oferta/advance-acoustic-paris-playstream-a5-amplituner-sieciowy-stereofoniczn-CID99-IDHPqCK.html z "wycieraczkami". Widziałem go na promocji za 5200 kiedyś, więc warto polować i negocjonować. Masz wejście phono na gramofon, a dodatkowo jako bonus streamer i amplituner, więc spokojnie będzie grać.  A potem po prostu dokupić gramofon - używaną Regę albo coś podobnego.