Martin Gora Napisano 26 marca Udostępnij Napisano 26 marca Przymierzam się do podłączenia głośników pod telewizor. Nigdy wcześniej tego nie robiłem, teraz mam taką możliwość to czemu nie 🙂 Początkowo chciałem podłączyć TV do wzmacniacza optycznym wyjściem TOSLINK, bo takie mój telewizor posiada (Sony Bravia). Przejrzałem instrukcję obsługi w tej kwestii, i jest tam napisane tak: If connecting a digital audio system that is compatible with Audio Return Channel (ARC) technology, use HDMI IN 3. If not, an additional connection with DIGITAL AUDIO OUT (OPTICAL) is necessary. I teraz zgłupiałem. Czyli TV obsługuje HDMI ARC, mój wzmacniacz zresztą też. Tylko jak to niby ma działać? Zwyczajnie mam podłączyć wzmacniacz do HDMI 3 zgodnie z instrukcją obsługi (na HDMI 1 mam Apple TV, HDMI 2 Nvidia Shield) i przy oglądaniu treści z HDMI 1 lub 2 telewizor będzie wysyłał cyfrowy dźwięk do wzmacniacza przez HDMI 3? I czy w ogóle jest sens się w to bawić, czy zwyczajnie podłączyć przez TOSLINK? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebcio Napisano 27 marca Udostępnij Napisano 27 marca Tak, musisz jeszcze przełączyć opcje w telewizorze aby wysyłał dźwięk przez ARC. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martin Gora Napisano 27 marca Autor Udostępnij Napisano 27 marca No to faktycznie fajny patent, dziękuję za wyjaśnienie. PS. Jeszcze taka sprawa - to jest system stereo i tylko dwa głośniki. Czy coś trzeba gdzieś ustawić w TV lub urządzeniach typu Apple TV aby wysyłały tylko 2 kanały dźwięku zamiast DTS 5.1, 7.1, etc? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 27 marca Udostępnij Napisano 27 marca Ustaw w TV opcję PCM 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts