Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Wykańczam pokój syna, robię w nim prostą instalacją audio na mini kino 5.1.2 bo lubi sobie pograć na konsoli i obejrzeć film. Całe pomieszczenie skromne 8m2 (ale własne), pole odsłuchu to wyro 200x140.  Mam kłopot z subem którego totalnie nie mam gdzie wstawić. Głośniki inwall nie radzą sobie z basem, sub musi być.

1. Przerobić Tannoy Mercury mSUB (tej wielkości skrzynię nie ma szans ustawić), a więc zbudować obudowę z płyt MDF o tym samym litrażu, ale płytszą i wstawić ją w ścianie, mogę ją wykuć na grubość cegieł + dylatacja więc łącznie to jakieś 20-25cm. To opcja którą ogarnął bym raczej bez pomocy z zewnątrz. Nawet kupiłem tego suba za 700zł, ale aż szkoda mi go rozbierać haha

2. Znaleźć zestaw głośnik sub + wzmak do niego (może jakieś samochodowe sety, są w niewielkich pieniądzach np. https://allegro.pl/oferta/zestaw-subwoofer-hifonics-zxs8d2-20mm-wzmacniacz-vibe-powerbox400-1-15206391414 i wykonać skrzynię ale nie wiem jaki litraż itd. Interesuje mnie tylko zamknięta obudowa. Mogę liczyć na pomoc w dobraniu klocków i dobraniu litraża skrzyni? Budżet ma być skromy bo i na rozmach wielki nie liczę, ale lipy być nie może.

Edytowano przez Butler
Napisano

Cześć,

Do symulacji głośnika w obudowie potrzebne są jego parametry Qts, Fs i Vas. Jak podasz dane wybranego przetwornika to podstawimy dane do symulatora np. Subwoofer design toolbox i "wypluje" nam ile litrów czy jakie wymiary skrzynki należy zrobić by pracował liniowo.

Służę pomocą jakby była potrzeba. 

Do obudowy zamkniętej szukaj przetwornika z Qts powyżej 0,4.

Pozdrawiam.