zaluba Napisano 7 kwietnia 2024 Napisano 7 kwietnia 2024 Witam, Szukam sprzętu głównie do słuchania płyt winylowych. Potrzebuje abyście podpowiedzieli mi w doborze całego zestawu. Próbowałem odnaleźć jakiś gramofon i do niego dobrać osprzęt ale kompletnie nie mogę się odnaleźć. Z oczekiwań: 1. dobra jakość dźwięku 2. jak by to nie zabrzmiało sprzęt chciałbym aby był czarny. 3. pokrywa na gramofon budżet 6000zł Odpisz, cytując
zaluba Napisano 7 kwietnia 2024 Autor Napisano 7 kwietnia 2024 edit. Zastanawia mnie zestaw: -Yamaha MusicCast Vinyl 500 -Yamaha MusicCast RX-V4A + głośniki (nie wiem dokładnie w jakie, ale myślę nad 2 zwykłymi + basowy. a kiedyś w przyszłości rozbudować to do 5.1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 8 kwietnia 2024 Napisano 8 kwietnia 2024 Cześć, niestety masz dość mały budżet na zestaw kina domowego z gramofonem. Jak dużo byś faktycznie korzystał z 5.1, a jak często ze stereo? Może jednak klasyczny zestaw będzie dla Ciebie lepszą opcją. Odpisz, cytując
AutoPirat Napisano 8 kwietnia 2024 Napisano 8 kwietnia 2024 16 godzin temu, zaluba napisał: budżet 6000zł 15 godzin temu, zaluba napisał: Zastanawia mnie zestaw: -Yamaha MusicCast Vinyl 500 -Yamaha MusicCast RX-V4A + głośniki Czy to Twój pierwszy zestaw? Wiesz jakie mogą wynikać różnice w brzmieniu między głośnikami i wzmacniaczami? ...czemu Yamaha? Lubisz, to brzmienie? Czemu nie zaczynasz od głośników? Głośniki, to 70% brzmienia. Ja bym zaczął poszukiwania od tego. No i w tej kwocie, to raczej tylko używane. 15 godzin temu, zaluba napisał: a kiedyś w przyszłości rozbudować to do 5.1 przyszłościowo jeżeli chcesz iść w KD, to szukaj teraz wzmacniacza stereo z możliwością pracy jako końcówka mocy. Czyli z wejściem najczęściej opisanym jako "MAIN IN". Odpisz, cytując
zaluba Napisano 9 kwietnia 2024 Autor Napisano 9 kwietnia 2024 (edytowany) Rozmawiałem ze swoją drugą połówką i doszliśmy do wniosku że głównie zależy nam na gramofonie i to jest na pierwszym miejscu. Jednocześnie jest to nasza pierwsza "przygoda" z gramofonem w formie na własność. Dziewczyna miała kiedyś kontakt w domy rodzinnym z gramofonem ale na sprzęcie się nie zna (ja na gramofonach w ogóle). Ze sprzętów muzycznych obecnie nie mamy nic. Więc po korekcji naszych wymagań: 1. Gramofon 2. Głośniki 3. Odtwarzacz zwykłych płyt cd Potrzebuję kompletnego sprzętu, jednocześnie obejrzałem tu na forum film o gramofonach i chciałbym aby było coś na dobry początek tej muzycznej przygody nie wymagając najlepszych dźwięków (nie jesteśmy audiofilami). Kiedyś miałem do czynienia z głośnikami 2.1 (lecz same głośniki plastikowe) - powiem szczerze że bas był fajny i zastanawiam się czy może warto mieć możliwość dokupienia subwoofera. Potem miałem do czynienia z tanią wieżą i nie chciałbym mieć innej obudowy głośników niż drewniane. Niestety nie możemy sobie pozwolić za bardzo na głośniki stojące na podłodze (brak miejsca na ścianie z multimediami ale rozważam postawienie po bokach kanapy). Głośniki będą stać na komodach lub wisieć na ścianie w niedalekiej odległości od sufitu. Dnia 8.04.2024 o 12:33, AutoPirat napisał: Czy to Twój pierwszy zestaw? Wiesz jakie mogą wynikać różnice w brzmieniu między głośnikami i wzmacniaczami? ...czemu Yamaha? Lubisz, to brzmienie? Czemu nie zaczynasz od głośników? Głośniki, to 70% brzmienia. Ja bym zaczął poszukiwania od tego. No i w tej kwocie, to raczej tylko używane. przyszłościowo jeżeli chcesz iść w KD, to szukaj teraz wzmacniacza stereo z możliwością pracy jako końcówka mocy. Czyli z wejściem najczęściej opisanym jako "MAIN IN". Pierwszy zestaw. Yamacha bo hmmm... Wydaje mi się dobrą firmą lecz 100% pewności nie mam. różnice w brzmieniu między głośnikami i wzmacniaczami - nie mam pojęcia Z kina domowego rezygnuję. Edytowano 9 kwietnia 2024 przez zaluba Odpisz, cytując
AutoPirat Napisano 9 kwietnia 2024 Napisano 9 kwietnia 2024 2 godziny temu, zaluba napisał: Z kina domowego rezygnuję. To bardzo dojrzała decyzja. 2 godziny temu, zaluba napisał: Więc po korekcji naszych wymagań: 1. Gramofon 2 godziny temu, zaluba napisał: Potrzebuję kompletnego sprzętu, jednocześnie obejrzałem tu na forum film o gramofonach i chciałbym aby było coś na dobry początek tej muzycznej przygody nie wymagając najlepszych dźwięków (nie jesteśmy audiofilami). I tu jest sprzeczność wypowiedzi. Dlaczego? 2 godziny temu, zaluba napisał: Rozmawiałem ze swoją drugą połówką i doszliśmy do wniosku że głównie zależy nam na gramofonie i to jest na pierwszym miejscu. ...bo miała okazję usłyszeć dźwięk analogowy - czyli poniekąd stała się audiofilem - poczuła, to "analogowe" brzmienie. (P.S. obecnie też poszukuję najlepszego rozwiązania) 2 godziny temu, zaluba napisał: Yamacha bo hmmm... Wydaje mi się dobrą firmą lecz 100% pewności nie mam. różnice w brzmieniu między głośnikami i wzmacniaczami - nie mam pojęcia Taka oto hipoteza: - głośniki, to 70% brzmienia, gramofon (analog) 20%, wzmacniacz 10%? 6k PLN budżet.... hmmm, ... 2500zł wzmacniacz legenda LUXMAN R-1030 (bo akurat mam okazję go obecnie odsłuchać), do tego jakiś używany z dobrego źródła gramofon 2000zł (a to już mamy analogowy dźwięk) ....i pozostają głośniki? ...czasem producent wypuszcza niskobudżetowe świetne głośniki, np. Dynaudio Audience 40, 42 (monitory). I to tak zagra, że doprawdy trudno będzie zmienić na coś nowego i lepszego bez 30k PLN w kieszeni. 2 godziny temu, zaluba napisał: 3. Odtwarzacz zwykłych płyt cd Tutaj sądzę, że trzeba podjąć decyzję, albo CD, albo winyl. Jedno i drugi ma plusy i minusy. Mimo wszystko winyl to analog i.... Odpisz, cytując
zaluba Napisano 9 kwietnia 2024 Autor Napisano 9 kwietnia 2024 Nie chcę używanego sprzętu tylko nowy. 12 minut temu, AutoPirat napisał: 6k PLN budżet.... hmmm, ... 2500zł wzmacniacz legenda LUXMAN R-1030 (bo akurat mam okazję go obecnie odsłuchać), do tego jakiś używany z dobrego źródła gramofon 2000zł (a to już mamy analogowy dźwięk) ....i pozostają głośniki? ...czasem producent wypuszcza niskobudżetowe świetne głośniki, np. Dynaudio Audience 40, 42 (monitory). I to tak zagra, że doprawdy trudno będzie zmienić na coś nowego i lepszego bez 30k PLN w kieszeni. Tutaj sądzę, że trzeba podjąć decyzję, albo CD, albo winyl. Jedno i drugi ma plusy i minusy. Mimo wszystko winyl to analog i.... Nie potrzebuję jakości jak za 30k zł. Szukam sprzętu nowego za ~ 6k i chciałbym dobrać jak najlepszy w tej cenie. Za gramofonem barrdziej rozglądałem się w cenie 1300 (np. Denon DP-300F) do 2500 + reszta sprzętu Odpisz, cytując
AutoPirat Napisano 9 kwietnia 2024 Napisano 9 kwietnia 2024 3 minuty temu, zaluba napisał: Nie potrzebuję jakości jak za 30k zł. Szukam sprzętu nowego za ~ 6k i chciałbym dobrać jak najlepszy w tej cenie. A to przepraszam, ale jakość, to pojęcie względne. 5 minut temu, zaluba napisał: Za gramofonem barrdziej rozglądałem się w cenie 1300 (np. Denon DP-300F) do 2500 + reszta sprzętu 24 minuty temu, AutoPirat napisał: gramofon 2000zł to tak jak pisałem, nowy w tej cenie, też się coś znajdzie przyzwoitego. ...reszta sprzętu, to już subiektywne i osobiste preferencje. 4k PLN na nowy wzmacniacz i głośniki. Na pewno coś się znajdzie! (oczywiście nie trzymamy się hipotezy, że 70% brzmienia, to głośniki). Odpisz, cytując
Q21 Napisano 10 kwietnia 2024 Napisano 10 kwietnia 2024 W takim razie, skoro głównie pod gramofon, to rozważyłbym tak: Rega Planar 1 oraz Pro-Ject Debut Carbon III DC - Rega jest cieplejsza i spokojniejsza, bardziej analogowa. Pro-Ject neutralniejszy i nastawiony na detale. Ze wzmacniaczy Rega Brio, Cambridge AXR100, Audiolab 6000A, Audiolab Omnia, Shanling CA80. Jest trochę możliwości CD niestety zabiera sporą część budżetu i przemyślałbym dokupienie go w późniejszym czasie. Z kolumn przedstawiamy kilka fajnych opcji w naszym filmie, zachęcam do obejrzenia, a także do kontaktu i umówienia się na odsłuchy Podziałamy. Odpisz, cytując
Andino Napisano 10 kwietnia 2024 Napisano 10 kwietnia 2024 Witaj! Rozumiem, że szukasz kompletnego zestawu audio, który pozwoli Ci cieszyć się muzyką płynącą z winyli. Twój budżet 6000 złotych to całkiem rozsądna kwota, która pozwoli Ci na zakup solidnych komponentów. Propozycja, którą przedstawiasz, czyli Yamaha MusicCast Vinyl 500 i Yamaha MusicCast RX-V4A, wydaje się być dobrym pomysłem. Yamaha znana jest z wysokiej jakości sprzętu audio, więc masz tu pewność, że otrzymasz produkt solidny pod względem wykonania i dźwięku. Dodatkowo, oba urządzenia mają czarny kolor, który spełnia Twoje oczekiwania estetyczne. Jeśli chodzi o głośniki, wybór jest szeroki, ale z pewnością warto zainwestować w jakość dźwięku. W związku z tym, poleciłbym Ci poszukiwać głośników o dobrej reputacji i odpowiedniej mocy, aby zapewnić odpowiednią jakość dźwięku. Warto również zwrócić uwagę na głośniki kompatybilne z technologią MusicCast, aby móc łatwo je integrować z resztą Twojego systemu. Jeśli chcesz rozważyć opcję rozbudowy do systemu dźwięku 5.1 w przyszłości, pamiętaj o tym podczas wyboru głośników i amplitunera. Upewnij się, że masz wystarczającą ilość portów i możliwości konfiguracyjnych, aby móc później dołączyć dodatkowe głośniki i subworter. Podsumowując, zestaw Yamaha MusicCast Vinyl 500 i Yamaha MusicCast RX-V4A to solidna baza, którą można rozbudować w przyszłości. Teraz wystarczy tylko znaleźć odpowiednie głośniki, które spełnią Twoje oczekiwania co do jakości dźwięku i estetyki. Odpisz, cytując
Recommended Posts