Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, 

Szukam sprzętu głównie do słuchania płyt winylowych. Potrzebuje abyście podpowiedzieli mi w doborze całego zestawu.

Próbowałem odnaleźć jakiś gramofon i do niego dobrać osprzęt ale kompletnie nie mogę się odnaleźć.

Z oczekiwań:

1. dobra jakość dźwięku

2. jak by to nie zabrzmiało sprzęt chciałbym aby był czarny.

3. pokrywa na gramofon

budżet 6000zł

Napisano

edit. 

Zastanawia mnie zestaw:

-Yamaha MusicCast Vinyl 500

-Yamaha MusicCast RX-V4A

+ głośniki (nie wiem dokładnie w jakie, ale myślę nad  2 zwykłymi + basowy. a kiedyś w przyszłości rozbudować to do 5.1

Napisano

Cześć, niestety masz dość mały budżet na zestaw kina domowego z gramofonem. Jak dużo byś faktycznie korzystał z 5.1, a jak często ze stereo? :) Może jednak klasyczny zestaw będzie dla Ciebie lepszą opcją. 

Napisano
16 godzin temu, zaluba napisał:

budżet 6000zł

15 godzin temu, zaluba napisał:

Zastanawia mnie zestaw:

-Yamaha MusicCast Vinyl 500

-Yamaha MusicCast RX-V4A

+ głośniki

Czy to Twój pierwszy zestaw? Wiesz jakie mogą wynikać różnice w brzmieniu między głośnikami i wzmacniaczami? ...czemu Yamaha? Lubisz, to brzmienie?

Czemu nie zaczynasz od głośników? Głośniki, to 70% brzmienia. Ja bym zaczął poszukiwania od tego. No i w tej kwocie, to raczej tylko używane.

15 godzin temu, zaluba napisał:

a kiedyś w przyszłości rozbudować to do 5.1

przyszłościowo jeżeli chcesz iść w KD, to szukaj teraz wzmacniacza stereo z możliwością pracy jako końcówka mocy. Czyli z wejściem najczęściej opisanym jako "MAIN IN".

Napisano (edytowany)

Rozmawiałem ze swoją drugą połówką i doszliśmy do wniosku że głównie zależy nam na gramofonie i to jest na pierwszym miejscu. Jednocześnie jest to nasza pierwsza "przygoda" z gramofonem w formie na własność. Dziewczyna miała kiedyś kontakt w domy rodzinnym z gramofonem ale na sprzęcie się nie zna (ja na gramofonach w ogóle). Ze sprzętów muzycznych obecnie nie mamy nic. 

Więc po korekcji naszych wymagań:

1. Gramofon

2. Głośniki

3. Odtwarzacz zwykłych płyt cd

Potrzebuję kompletnego sprzętu, jednocześnie obejrzałem tu na forum film o gramofonach i chciałbym aby było coś na dobry początek tej muzycznej przygody nie wymagając najlepszych dźwięków (nie jesteśmy audiofilami).

Kiedyś miałem do czynienia z głośnikami 2.1 (lecz same głośniki plastikowe) - powiem szczerze że bas był fajny i zastanawiam się czy może warto mieć możliwość dokupienia subwoofera. Potem miałem do czynienia z tanią wieżą i nie chciałbym mieć innej obudowy głośników niż drewniane.

Niestety nie możemy sobie pozwolić za bardzo na głośniki stojące na podłodze (brak miejsca na ścianie z multimediami ale rozważam postawienie po bokach kanapy). Głośniki będą stać na komodach lub wisieć na ścianie w niedalekiej odległości od sufitu. 

Dnia 8.04.2024 o 12:33, AutoPirat napisał:

Czy to Twój pierwszy zestaw? Wiesz jakie mogą wynikać różnice w brzmieniu między głośnikami i wzmacniaczami? ...czemu Yamaha? Lubisz, to brzmienie?

Czemu nie zaczynasz od głośników? Głośniki, to 70% brzmienia. Ja bym zaczął poszukiwania od tego. No i w tej kwocie, to raczej tylko używane.

przyszłościowo jeżeli chcesz iść w KD, to szukaj teraz wzmacniacza stereo z możliwością pracy jako końcówka mocy. Czyli z wejściem najczęściej opisanym jako "MAIN IN".

Pierwszy zestaw. 

Yamacha bo hmmm... Wydaje mi się dobrą firmą lecz 100% pewności nie mam.

różnice w brzmieniu między głośnikami i wzmacniaczami - nie mam pojęcia

Z kina domowego rezygnuję.

Edytowano przez zaluba
Napisano
2 godziny temu, zaluba napisał:

Z kina domowego rezygnuję.

To bardzo dojrzała decyzja.

Więc po korekcji naszych wymagań:

1. Gramofon

Potrzebuję kompletnego sprzętu, jednocześnie obejrzałem tu na forum film o gramofonach i chciałbym aby było coś na dobry początek tej muzycznej przygody nie wymagając najlepszych dźwięków (nie jesteśmy audiofilami).

I tu jest sprzeczność wypowiedzi. Dlaczego?

Rozmawiałem ze swoją drugą połówką i doszliśmy do wniosku że głównie zależy nam na gramofonie i to jest na pierwszym miejscu.

...bo miała okazję usłyszeć dźwięk analogowy :) - czyli poniekąd stała się audiofilem - poczuła, to "analogowe" brzmienie. (P.S. obecnie też poszukuję najlepszego rozwiązania)

Yamacha bo hmmm... Wydaje mi się dobrą firmą lecz 100% pewności nie mam.

różnice w brzmieniu między głośnikami i wzmacniaczami - nie mam pojęcia

Taka oto hipoteza: - głośniki, to 70% brzmienia, gramofon (analog) 20%, wzmacniacz 10%? 

6k PLN budżet.... hmmm, ... 2500zł wzmacniacz legenda LUXMAN R-1030 (bo akurat mam okazję go obecnie odsłuchać), do tego jakiś używany z dobrego źródła gramofon 2000zł (a to już mamy analogowy dźwięk) ....i pozostają głośniki? ...czasem producent wypuszcza niskobudżetowe świetne głośniki, np. Dynaudio Audience 40, 42 (monitory). I to tak zagra, że doprawdy trudno będzie zmienić na coś nowego i lepszego bez 30k PLN w kieszeni. 

3. Odtwarzacz zwykłych płyt cd

Tutaj sądzę, że trzeba podjąć decyzję, albo CD, albo winyl. Jedno i drugi ma plusy i minusy. Mimo wszystko winyl to analog i.... 

Napisano

Nie chcę używanego sprzętu tylko nowy. 

12 minut temu, AutoPirat napisał:

6k PLN budżet.... hmmm, ... 2500zł wzmacniacz legenda LUXMAN R-1030 (bo akurat mam okazję go obecnie odsłuchać), do tego jakiś używany z dobrego źródła gramofon 2000zł (a to już mamy analogowy dźwięk) ....i pozostają głośniki? ...czasem producent wypuszcza niskobudżetowe świetne głośniki, np. Dynaudio Audience 40, 42 (monitory). I to tak zagra, że doprawdy trudno będzie zmienić na coś nowego i lepszego bez 30k PLN w kieszeni. 

Tutaj sądzę, że trzeba podjąć decyzję, albo CD, albo winyl. Jedno i drugi ma plusy i minusy. Mimo wszystko winyl to analog i.... 

Nie potrzebuję jakości jak za 30k zł. Szukam sprzętu nowego za ~ 6k i chciałbym dobrać jak najlepszy w tej cenie.

Za gramofonem barrdziej rozglądałem się w cenie 1300 (np. Denon DP-300F) do 2500 + reszta sprzętu

Napisano
3 minuty temu, zaluba napisał:

Nie potrzebuję jakości jak za 30k zł. Szukam sprzętu nowego za ~ 6k i chciałbym dobrać jak najlepszy w tej cenie.

A to przepraszam, ale jakość, to pojęcie względne. 

5 minut temu, zaluba napisał:

Za gramofonem barrdziej rozglądałem się w cenie 1300 (np. Denon DP-300F) do 2500 + reszta sprzętu

24 minuty temu, AutoPirat napisał:

gramofon 2000zł

to tak jak pisałem, nowy w tej cenie, też się coś znajdzie przyzwoitego. 

...reszta sprzętu, to już subiektywne i osobiste preferencje. 4k PLN na nowy wzmacniacz i głośniki. Na pewno coś się znajdzie! (oczywiście nie trzymamy się hipotezy, że 70% brzmienia, to głośniki). 

Napisano

W takim razie, skoro głównie pod gramofon, to rozważyłbym tak:

Rega Planar 1 oraz Pro-Ject Debut Carbon III DC - Rega jest cieplejsza i spokojniejsza, bardziej analogowa. Pro-Ject neutralniejszy i nastawiony na detale. 

Ze wzmacniaczy Rega Brio, Cambridge AXR100, Audiolab 6000A, Audiolab Omnia, Shanling CA80. Jest trochę możliwości :) CD niestety zabiera sporą część budżetu i przemyślałbym dokupienie go w późniejszym czasie. 

Z kolumn przedstawiamy kilka fajnych opcji w naszym filmie, zachęcam do obejrzenia, a także do kontaktu i umówienia się na odsłuchy :) Podziałamy. 

Napisano

Witaj!

Rozumiem, że szukasz kompletnego zestawu audio, który pozwoli Ci cieszyć się muzyką płynącą z winyli. Twój budżet 6000 złotych to całkiem rozsądna kwota, która pozwoli Ci na zakup solidnych komponentów.

Propozycja, którą przedstawiasz, czyli Yamaha MusicCast Vinyl 500 i Yamaha MusicCast RX-V4A, wydaje się być dobrym pomysłem. Yamaha znana jest z wysokiej jakości sprzętu audio, więc masz tu pewność, że otrzymasz produkt solidny pod względem wykonania i dźwięku. Dodatkowo, oba urządzenia mają czarny kolor, który spełnia Twoje oczekiwania estetyczne.

Jeśli chodzi o głośniki, wybór jest szeroki, ale z pewnością warto zainwestować w jakość dźwięku. W związku z tym, poleciłbym Ci poszukiwać głośników o dobrej reputacji i odpowiedniej mocy, aby zapewnić odpowiednią jakość dźwięku. Warto również zwrócić uwagę na głośniki kompatybilne z technologią MusicCast, aby móc łatwo je integrować z resztą Twojego systemu.

Jeśli chcesz rozważyć opcję rozbudowy do systemu dźwięku 5.1 w przyszłości, pamiętaj o tym podczas wyboru głośników i amplitunera. Upewnij się, że masz wystarczającą ilość portów i możliwości konfiguracyjnych, aby móc później dołączyć dodatkowe głośniki i subworter.

Podsumowując, zestaw Yamaha MusicCast Vinyl 500 i Yamaha MusicCast RX-V4A to solidna baza, którą można rozbudować w przyszłości. Teraz wystarczy tylko znaleźć odpowiednie głośniki, które spełnią Twoje oczekiwania co do jakości dźwięku i estetyki.