Skocz do zawartości

Fisher vintage. Czy zacząć przygodę.

Kawicz

Recommended Posts

Fisher to marka,którą spotkałem za dziecka tylko w prospektach. Było to moje marzenie. Teraz na portalach można je kupić. Są piękne. Ja po Denonie 1060,następnie po Vincence 231 dotarłem do Cambridge Audio cxa60. Bardzo mi przypadł,choć wolał bym by był trochę cieplejszy. Ale ciągnie mnie do vintage. Tego troszkę RADMORowskiego brzmienia. Fisher rs1030 lub Fisher rs2000 to amplituner okresu z którego pochodzi muzyka,której słucham. Są i ozdobą do salonu,a jednocześnie swoim podświetleniem tworzą klimat do słuchania. Jak z nimi jest? Czy ktoś je zna ? Czy z vintage to tylko marantaz,który terza przechodzi swój renesans ?

Witaj, powiem tyle, każdy starszy wzmacniacz lub amplituner, może sprawić sporo frajdy. Pod warunkiem że będzie sprawny, i tu masz dwa rozwiązania, kupić w miarę tanio i dać do przeglądu elektroników i, lub kupić już po przeglądzie, pewniejszy, ale znacznie droższy sprzęt. Ja raz kupiłem tani (480pln) wzmacniacz ITT8041, doprowadzenie go do stanu fabrycznego kosztowało łącznie 850 PLN, służy mi piąty rok bezawaryjnie, drugi za 800 Saba Mi215 przegląd kosztował na gotowo 380. Oba grają ciepłym, bardzo przyjemnym dźwiękiem, porównałem je do Radmora 5412, też był po przeglądzie. Moja żona jak go  usłyszała, to zapytała po co kupiłem zepsuty sprzęt? Więc Radmor został sprzedany. Z tych dwóch, Itt i Saby, bardziej polecam Sabę, bo ma wszystkie funkcje sterowane przekaźnikami, Itt ma hebelkowe przełączniki, co generuje stuki przy przełączaniu, można je usunąć ale po jakimś czasie wracają. Dźwiękowo są podobne.

Edytowano przez michaudio
Literówka