Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry wszystkim :)

Już od dłuższego czasu nachodzą mnie myśli aby wejść w świat winyli, i proszę już doświadczone osoby o pomoc w wyborze 😁

Na początek budżet założony to 3000-4000zł i to najlepiej z wkładką, oczywiście biorę pod uwagę sprzęt nowy jak i używany ale nie wiem za bardzo na co zwrócić uwagę i gdzie takowy kupić aby nie wtopić :) wkładkę wolałbym nową.

Gramofon będzie grał z Denonem PMA1500AE, głośniki Chario Lynx / Elac Vale 407

Sporo czytałem że z moim wzmacniaczem dobrze grają wkładki Denona z serii dl-103 i właśnie dlatego rozważam ją lub model dl-103r ale też znalazłem informację że do niej potrzeba odpowiednie ramię (cięższe). Możecie coś polecić aby to fajnie się zgrało ? Ponieważ to pierwszy gramofon to wolałbym automat ewentualnie pół automatyczny. Chciałbym się trzymać w tym budżecie ale oczywiście parę stówek nie robi różnicy jeżeli byłoby to uzasadnione :)

Dziękuje wszystkim za sugestie.

Napisano
6 godzin temu, masiuss napisał:

Ponieważ to pierwszy gramofon to wolałbym automat ewentualnie pół automatyczny

Jesli priorytetem jest tylko brak doświadczenia, a nie wygoda to na to nie patrz. Z pewnością nie będziesz miał problemu trafić igłą na początek płyty lub zatrzymać gramofon jak igła dojdzie do jej końca. 😉

Napisano
Dnia 19.04.2024 o 11:02, Q21 napisał:

Zamykanie się na modele automatyczne oraz półautomatyczne mocno ogranicza wybór ;) 

Niestety, to prawda. Kiedy spojrzysz wstecz, to wiele używanych znajdziesz w pięknie skonstruowanych automatach (osobiście uwielbiam takie konstrukcje). Teraźniejszość jest taka, że trzeba iść na kompromis. W tym budżecie, nowy gramofon z funkcją autostop, to coś znajdziesz pod siebie. A samo wejście w świat winylu, to bezwzględnie - krok na przód. Powodzenia! :)