Martin Gora Napisano 4 maja 2024 Napisano 4 maja 2024 Przymierzam się do zakupu subwoofera REL Classic 98 do mojego systemu stereo. W zasadzie decyzja o zakupie już podjęta, ale chciałbym się upewnić jak to podłączyć do wzmacniacza. Instrukcja ze strony REL pisze o tym że ten sub ma wejście high level typu Neutrik Speakon, i podaje schemat połączenia jak poniżej: Niby wszystko jasne, ale... żaden z moich wzmacniaczy nie ma "ground lug" z tyłu obudowy ani z resztą nigdzie. Poszperałem w sieci gdzie można wyczytać że w takim razie należy wykręcić dowolną śrubę z obudowy wzmacniacza i tam przykręcić czarny kabel z masą - ale trochę wzbraniam się przed takim rozwiązaniem bez uprzedniego upewnienia się czy faktycznie tak należy zrobić. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 5 maja 2024 Napisano 5 maja 2024 (edytowany) Z tego co widzę to nie jest jedyny sposób na połączenie. Masz we wzmacniaczu wyjście sub out lub preout? Bo tak chyba też go można podłączyć. Ja u siebie podłączałem do preout. Edytowano 5 maja 2024 przez Chmarski Odpisz, cytując
Martin Gora Napisano 5 maja 2024 Autor Napisano 5 maja 2024 Mam pre-out, to jest typowy wzmacniacz do stereo nie do KD. Czy pre-out ta mi regulację głośności z poziomu wzmacniacza zgodną z tym co na głównych głośnikach? I jak to jest z długością kabli do pre-amp, bo u mnie będzie tak z 6 metrów, nie wiem czy do nie za wiele jak na tego typu połączenie? Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 5 maja 2024 Napisano 5 maja 2024 U mnie preamp reaguje razem z głośnością kolumn. Bez problemu łączyłem właśnie 6m kablami. Odpisz, cytując
Martin Gora Napisano 5 maja 2024 Autor Napisano 5 maja 2024 Dzięki wielkie, uspokoiło mnie to co napisałeś 🙂 Odpisz, cytując
Recommended Posts