Skocz do zawarto艣ci

Recommended Posts

Napisano

Witajcie Forumowicze, jestem tutaj pierwszy raz. Audio interesuj臋 si臋 od strony programowania, konstruktorsiej, i to od niedawna. Nie mam wi臋c nawet 艣redniej wiedzy :).

Mam pytanie. Czy istniej膮, je艣li tak to jak nazywaj膮 si臋 filtry kt贸re umo偶liwiaj膮 odfiltrowanie d藕wi臋ku docieraj膮cego do mikrofonu z jednego kierunku. Za艂贸偶my 偶e mamy 2 mikrofony ustawione 1m i 2m ode mnie w linii. Czy jest taki filtr kt贸ry zachowuje tylko m贸j wokal (i inne dzwi臋ki docieraj膮ce z mojej strony) trafiaj膮cy do mikrofonu 1m a wycinaj膮cy wszystko co przychodzi ze strony mikrofonu ustawionego 2m odemnie w linii ?

Pozdrawiam

Napisano

musia艂by艣 jako ten mikrofon 1m zastosowa膰 jaki艣 mikrofon superkierunkowy, mikrofon interferencyjny typu shotgun np. Wtedy on b臋dzie zbiera艂 g艂贸wnie d藕wi臋k z kierunku w kt贸ry jest skierowany. Na tak ma艂ym dystansie nie b臋dzie to pewnie 100% skuteczno艣ci do tego co piszesz, ale raczej jedyna opcja, niemniej tak og贸lnie to nie wiadomo co Ci doradzi膰 bo nie mam zielonego pojecia co pr贸bujesz zrobi膰

Napisano (edytowany)

Chodzi mi o samorozw贸j w dzienienie programowania, hardware-u, diy. Wymy艣li艂em sobie aktywne wyg艂uszanie pokoju. Zak艂adam 偶e chcia艂bym wyt艂umi膰 dzwi臋ki dostaj膮ce si臋 do pokoju przez drzwi. (Mo偶e i lepszym rozwi膮zaniem by艂oby albo wymiana drzwi albo po艂o偶eni na nich filcu, ale nie o to chodzi :)) . Koncepcja jest taka aby do d藕wi臋ki z przedpokoju zbiera膰 mikrofonem (chyba ten mikrofon kierunkowy bylby najlepszy, jaki w cenie ok 100 z艂 max) nast臋pnie wytrimowa膰 op贸藕nienie d藕wi臋ku i poda膰 go na g艂o艣nik powie偶chniowy przymocowany do drzwi, tak aby cz臋艣膰 drzwi gra艂a w przeciwfazie w stosunku do przychodz膮cego dzwi臋ku z przedpokoju. Czy ta koncepcja ma sens ?

Edytowano przez comarex
Napisano

oj nienienie, szanuj臋 bardzo za ch臋膰 samorozwoju, ale to zagadnienie na poziomie akademickim i to nie tym 艣rednim... trzeba by sporo wiedzy do tego i sporo sprz臋tu, na pewno nie max 100 z艂 tylko raczej ze 20 tys.

po pierwsze, to co mikrofon zarejestruje to zupe艂nie co innego ni偶 b臋dzie potem na drzwiach, bo sporo si臋 od drzwi od razu odbije, wiec trzeba by nie mikrofon tylko czujnik drga艅 na drzwi a to ju偶 dro偶sze rzeczy

po drugie, czujnik drga艅 a potem co艣 do pobudzenia drzwi, moze by膰 偶e g艂o艣nik ale to te偶 raczej s艂aba opcja, musia艂by jaki艣 czujnik piezo by膰, to wszystko musia艂oby by膰 spi臋te bardzo szybk膮 kart膮 偶eby na bie偶膮co przetwarza膰 to co wchodzi na drzwi 偶eby to redukowa膰, np. algorytmem fxLMS. Bardzo szybkie = bardzo drogie

po trzecie trzeba by zbada膰 najkorzystniejsze rozmieszczenie czunika i aktuatora, a do tego trzeba by zrobi膰 jak膮艣 analiz臋 modaln膮 drzwi, a tak naprawd臋 na tak du偶ej powierzchni trzeba by wi臋cej ni偶 jeden czujnik i aktuator

po czwarte, ostatecznie - metody aktywne dzia艂aj膮 raczej tylko do 500 Hz, powy偶ej i tak trzeba robi膰 t艂umienie pasywnie

po pi膮tek, jak drzwi s膮 s艂abe tj. zapewne nieszczelne to i tak nic to nie da ^^

Jak bardzo chcesz to w semestrze zimowym od pa藕dziernika na AGH na inzynierii akustycznej prof. Wiciak ma wyk艂ady z aktywnej redukcji drga艅, polecam, ale musia艂by艣 ogarn膮膰 jeszcze r贸wnanie fali gi臋tnej w materia艂ach聽

• 2 months later...