Butler Napisano 13 lutego Udostępnij Napisano 13 lutego (edytowany) Wzmacniacz nie może się uszkodzić bo jest za słaby do kolumn. Jeśli się przegrzewał to obstawiam że problem dotyczył niskiej realnej impedancji kolumn która w połączeniu z wysokim vol doprowadziła do awarii. Niskie OHM kolumn to największe zagrożenie dla końcówek mocy upchniętych w niewielkiej przestrzeni amplitunera. Suby. Zdecydowanie nie tak ustawione jak trzeba. Ołtarzyk na froncie nic Ci nie da, może wręcz pogłębić problem z basem. Sens dublowania subów będzie wtedy jak ustawiasz je w relacji vis/a/vis (obojętnie czy w relacji przód-tył czy lewa-prawa), lub w przeciwległych rogach. Edytowano 13 lutego przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian Król Napisano 13 lutego Autor Udostępnij Napisano 13 lutego (edytowany) Tak zdaję sobie sprawę że suby powinny stać w odpowiednim dla akustyki pomieszczenia miejscu. Ale grają całkiem nieźle. Tak już musi być niestety w salonie nie mogę zrobić sieci kabli na podłodze 🙂 Ale dają radę, to potężne kloce Edytowano 13 lutego przez Adrian Król Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 lutego Udostępnij Napisano 13 lutego Moc subów przy dublowaniu nie jest priorytetem, celem jest wyrównanie pasma. Wydaje mi się że takim ustawieniu oba grają z niemal identycznyimi modami a więc nie do końca wykorzystujesz potencjał jaki można z nich uzyskać. Spróbuj się z nimi osłuchać i ocenić czy całe pasmo basu które do Ciebie dociera jest na zadowalającym poziomie, warto przy tym porównać to samo źródło na słuchawkach. Cieszę się że jesteś zadowolony mimo to. Nie chcę być natarczywy więc jeśli uważasz że jest ok to jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian Król Napisano 13 lutego Autor Udostępnij Napisano 13 lutego Jak puszczam test z YouTube, częstotliwość to zaczynam czuć trzęsienie przy 15Hz przy 20Hz już wyraźnie dudni w uszach .Mam je ograniczone do połowy (na potencjometr ach z tyłu) , bo w filmach niektóre udezenia były aż za mocne). Myślę że jest ok. Ale tak jak piszesz napewno w idealnym ustawieniu zagrały by jeszcze mocniej. Z wyrównaniem pasma to nie wiem czy dob rze rozumiem - chodzi o ustawienia fazy 0-180° ? , jeśli tak to ustawiłem już. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian Król Napisano 13 lutego Autor Udostępnij Napisano 13 lutego W ogóle te subwoofery grają zupełnie inaczej. Zaobserwowałem, że rzadziej je słychać, grają jakby ciszej w filmie, ale gdy się odezwą, boję się, że mi strop spadnie na głowę. Ogólnie na filmach z tymi subwoferami gorzej mi się śpi 😆. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 lutego Udostępnij Napisano 13 lutego Nie codzi o zakres do ile Hz je słyszysz. Taki efekt to na jednym subie też uzyskasz. Mam na myśli jak grają przy 30,40,50,60,70,80Hz. Celem jest wyrównanie pasma byś całe je słyszał bez nadmiernego podbicia oraz spadków. To się nazywają mody. I nie ma pytania czy są, tylko w którym miejscu i na jakich częstotliwościach. A uzależnione jest to od wielkości pomieszczenia oraz proporcji długości do szerokości salonu. Do tego dochodzi wpływ aranżacji wnętrza, ale dla basu musiały by być naprawdę grube materiały pochłaniające o grubościach w dziesiątkach cm (a nawet metrach), celowane ustroje na konkretne częstotliwości albo aktywne pułapki basowe. Przykładowo w miejscu gdzie siedzisz masz solidne podbicie 20Hz które odczuwasz, a przy basie np. 60Hz uderzenie jak radyjka w kuchni. Strzelam (chodzi mi o przykład), stajesz pod ścianą to podbicie 20Hz zmaleje, ale za to jest na 60Hz i sobie myślisz że taki bas byś właśnie chciał w tym zakresie na sofie. Stajesz metr przed sofą i jest jeszcze inaczej. Dublowanie subów ma na celu wyrównanie pasma, jeden sub uzupełnia mody wynikające z drugiego w miejscu odsłuchu. A można dać i trzeci i czwarty sub i jeszcze skuteczniej działać w tej materii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian Król Napisano 13 lutego Autor Udostępnij Napisano 13 lutego Rozumiem. Jest to ciekawe, co napisałeś; faktycznie, to, co piszesz, dzieje się u mnie w pomieszczeniu. Przyznam szczerze, że do tej pory nie pomyślałem o działaniu dwóch subwooferów w ten sposób, jak napisałeś. Muszę przyznać, że sporo wniosłeś do mojego ogólnego wyobrażenia, jak to ma działać. Jeszcze raz dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Dnia 13.02.2025 o 19:31, Adrian Król napisał: Kolejny serwisant powiedział mi, że do moich kolumn 300 W ten amplituner jest za mały. focal jest problematyczny dla amplitunerów. Ale to ciekawe bo to jeden dystrybutor i w ich sklepie usłyszysz że to świetnie połączenie Ale co ci się tam pali realnie? Bo to aż za szybko się dzieje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian Król Napisano 15 lutego Autor Udostępnij Napisano 15 lutego Napisane było wymiana koncowki mocy. Łupane było dość głośno a Aria 936 to spore kolumny. Amplituner z tymi kolumnami przy głośnym sluchaniu był mocno ciepły. Teraz że wzmacniaczem 40n gra to rewelacyjnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian Król Napisano Niedziela o 09:09 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 09:09 Ale powiedzcie mi do czego służą wejścia w subwoofer left i right.? Bo ja myślałem że do przejmowania osobno sygnału z lewej kolumny i osobno z prawej kolumny. Jeśli tak jest to czemu miałbym spalić subwoofer w przypadku gdybym omyłkowo podał sygnal z amplituner i wzmacniacza stereo (zakładając że np. ampli podłączony no left a wzm stereo do right) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Niedziela o 09:33 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:33 (edytowany) 23 minuty temu, Adrian Król napisał: Ale powiedzcie mi do czego służą wejścia w subwoofer left i right.? Nie każdy wzmacniacz stereo z którego chciałbyś uzyskać żródło dla suba ma wyjście pre-out sub. W takich wypadkach podłącza się suba pod zwykłe szerokopasmowe wyjścia pre-out lewego i prawego kanału. Problem nie dotyczy ampli kina, wszystkie mają wyjścia pre-out sub bo to oddzielny kanał LFE. 23 minuty temu, Adrian Król napisał: Jeśli tak jest to czemu miałbym spalić subwoofer w przypadku gdybym omyłkowo podał sygnal z amplituner i wzmacniacza stereo (zakładając że np. ampli podłączony no left a wzm stereo do right) Co to znaczy spalić subwoofer? Jeśli masz w subie wejście L oraz R to sub oba źródła sobie złączy w jedną ścieżkę, często są wewnątrz po prostu zmostkowane. Nie wiem jak się zachowa elektronika suba jeśli wejśćie LFE jest niezależne od L/R, albo wykorzystuje się funkcjonalność wejść wysokopoziomowych. Edytowano Niedziela o 09:33 przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian Król Napisano Niedziela o 10:32 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 10:32 54 minuty temu, Butler napisał: Co to znaczy spalić subwoofer? Jeśli masz w subie wejście L oraz R to sub oba źródła sobie złączy w jedną ścieżkę, często są wewnątrz po prostu zmostkowane. Czyli jeśli z amplitunera podam sygnał na wejście w sub np. Right, a z wzmacniacza podam na Left, to czy jak zapomnę przełączyć wzmacniacz w tryb końcówki mocy i pójdą na subwoofer dwa sygnały, to nic się nie stanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Niedziela o 10:53 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:53 Moim zdaniem nie, ale nie próbowałem takich kombinacji. Może niech ktoś inny się wypowie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian Król Napisano Niedziela o 12:18 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 12:18 Nasuwa się tez pytanie, czy wzmacniacz stereo lub amplituner się nie uszkodzą.🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 07:29 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:29 One są w środku zmostkowane. Nie wszystkie ale zdecydowana wiekszość. nie robił bym takiego połączenia 20 godzin temu, Adrian Król napisał: Czyli jeśli z amplitunera podam sygnał na wejście w sub np. Right, a z wzmacniacza podam na Left, to czy jak zapomnę przełączyć wzmacniacz w tryb końcówki mocy i pójdą na subwoofer dwa sygnały, to nic się nie stanie? Bo złącza subwoofer są w amplitunerach są dość "wiotkie". łatwo to uszkodzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts