Geralt Napisano 16 maja Udostępnij Napisano 16 maja Witam wszystkich, ponieważ od kilku minut jestem na tym forum Mam głośniki 5.1 (5 głośników + subwoofer z wbudowanym wzmacniaczem). Podłączane są kablami cinch (każdy sygnał osobno). Korzystam z odtwarzacza multimedialnego Mi TV Stick Xiaomi. Urządzenie to ma wtyk HDMI. Oglądam Netflixa, który nadaje dźwięk 5.1 w Dolby Digital Plus (DD+). Aktualnie posiadam taki ekstraktor: https://allegro.pl/oferta/pass-2-0ch-5-1ch-hdmi-dekoder-audio-15361890355 Ekstraktor nadaje w DTS/AC-3. Ma gniazda HDMI 1.4b. Przy ustawieniu Mi TV Stick Xiaomi na Dolby Digital Plus na Netfliksie pojawiają się ścieżki 5.1, ale brak jest jakiegokolwiek dźwięku w głośnikach, a przy ustawieniu na Dolby Digital nie pojawiają się nawet ścieżki audio 5.1 do wyboru. Ze specyfikacji wynika, że ekstraktor ten obsługuje Dolby Digital (AC-3), a nie obsługuje Dolby Digital Plus, bo byłoby napisane EAC-3? Jakie rozwiązania/ urządzenia polecacie, abym mógł korzystać z DD+? Czy muszę kupić inny ekstraktor i/lub innym odtwarzacz multimedialny? Czy zastosowanie innego odtwarzacza multimedialnego, takiego z gniazdami HDMI i SPDIF i jednoczesny zakup ekstraktora z wejściem SPDIF rozwiąże ten problem? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 maja Udostępnij Napisano 17 maja Ale czekaj! 19 godzin temu, Geralt napisał: Mam głośniki 5.1 (5 głośników + subwoofer z wbudowanym wzmacniaczem). Podłączane są kablami cinch (każdy sygnał osobno). Jakie glosniki? Aktywne? Tu nie podłączysz głośników pasywnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geralt Napisano 17 maja Autor Udostępnij Napisano 17 maja 42 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Ale czekaj! Jakie glosniki? Aktywne? Tu nie podłączysz głośników pasywnych. Dokładnie mam takie głośniki: Głośniki Esperanza zestaw Głośników 5.1 Vibrato EP104 - 15W+5x3W PILOT (E5905784767499). W subwooferze jest wbudowany wzmacniacz dla wszystkich pozostałych głośników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 17 maja Udostępnij Napisano 17 maja A te głośniki mają może wejście optyczne? To załatwiłoby sprawę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 maja Udostępnij Napisano 21 maja Dnia 17.05.2024 o 08:31, Geralt napisał: Dokładnie mam takie głośniki: Głośniki Esperanza zestaw Głośników 5.1 Vibrato EP104 - 15W+5x3W PILOT (E5905784767499). W subwooferze jest wbudowany wzmacniacz dla wszystkich pozostałych głośników. Czyli z tego wychodzisz chinchami do suba a potem chinchami do głośniczków i nie ma dzwieku? A próbowałeś na roznych ściezkach? Może nie ma wszystkich dekoderów. Dnia 17.05.2024 o 13:48, Gumowe Ucho napisał: A te głośniki mają może wejście optyczne? To załatwiłoby sprawę To jest chyba to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 21 maja Udostępnij Napisano 21 maja Może coś takiego? https://allegro.pl/oferta/konwerter-5-1-surround-do-nc-spdif-toslink-ac-3-digital-audio-converter-15359152202?offerId=15359152202&inventoryUnitId=3YfD8W3LpVIPBAn5ZrNLNg&adGroupId=MWI5MzIwNWYtOTQ1MC00ZDJmLWFhMzItY2E1YTkxYjRhYTE4AA&campaignId=ZjM3MTY2YWUtN2VjOS00YTg4LThiOGEtMzVmMGQ3OTdkZTg5AA&sig=30db3288bc32d7cecd60d5a498563c41&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&srsltid=AfmBOoqMxPHxUlQ7RGU0nYrvLecBUcKGI1WxOO10HSqxIDaeNHZnRoFQSE4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geralt Napisano 21 maja Autor Udostępnij Napisano 21 maja Dnia 17.05.2024 o 13:48, Gumowe Ucho napisał: A te głośniki mają może wejście optyczne? To załatwiłoby sprawę Nie, nie mają. 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Czyli z tego wychodzisz chinchami do suba a potem chinchami do głośniczków i nie ma dzwieku? A próbowałeś na roznych ściezkach? Może nie ma wszystkich dekoderów. To jest chyba to. Tak, to jest to. Na zdjęciu jest sub. Do niego podłącza się cinchami wejścia sygnału (6 gniazd) i wyjścia (5). bo ten sub jest jednocześnie wzmacniaczem. Obecnie korzystam (od biedy) z KODI, które zapewnia mi dźwięk 5.1 dzięki odpowiednim wtyczkom. Ekstraktora nie będę zmieniał. Poszukam odpowiedniego odtwarzacza multimedialnego. Np. TV Smart 4K BOX DV8988 od Vectry transkoduje dźwięk DD+ do DD, ale szukam tańszego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 21 maja Udostępnij Napisano 21 maja 54 minuty temu, Geralt napisał: Poszukam odpowiedniego odtwarzacza multimedialnego. Np. TV Smart 4K BOX DV8988 od Vectry transkoduje dźwięk DD+ do DD, ale szukam tańszego. Tańszego niż używka za 140 PLN? https://allegro.pl/oferta/dekoder-smart-tv-box-4k-dv8988-15511555333?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=607d917c-c7b5-02d4-8f19-d49ea5ec8fdc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geralt Napisano 21 maja Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2 godziny temu, Gumowe Ucho napisał: Może coś takiego? https://allegro.pl/oferta/konwerter-5-1-surround-do-nc-spdif-toslink-ac-3-digital-audio-converter-15359152202?offerId=15359152202&inventoryUnitId=3YfD8W3LpVIPBAn5ZrNLNg&adGroupId=MWI5MzIwNWYtOTQ1MC00ZDJmLWFhMzItY2E1YTkxYjRhYTE4AA&campaignId=ZjM3MTY2YWUtN2VjOS00YTg4LThiOGEtMzVmMGQ3OTdkZTg5AA&sig=30db3288bc32d7cecd60d5a498563c41&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&srsltid=AfmBOoqMxPHxUlQ7RGU0nYrvLecBUcKGI1WxOO10HSqxIDaeNHZnRoFQSE4 Tu nie jestem pewien czy powyższy ekstraktor przetworzy dźwięk DD+, bo w tytule jest AC3, a nie EAC-3. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 21 maja Udostępnij Napisano 21 maja Sorry, pomyliłem linki - chodziło mi o TV Boxa któego wymieniles https://allegro.pl/oferta/dekoder-smart-tv-box-4k-dv8988-15511555333?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=607d917c-c7b5-02d4-8f19-d49ea5ec8fdc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 maja Udostępnij Napisano 22 maja Wydaje mi się że te ekstraktory mają bardzo ograniczony zasób dekoderów. Jesli coś jest w innym, to już nie radzi sobie. Tanie playery też tu nie pomagają raczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geralt Napisano 23 maja Autor Udostępnij Napisano 23 maja Mam jeszcze jeden pomysł, ale nie wiem czy da się go zrealizować. A mianowicie, podłączę Mi Tv Stick Xiaomi do TV, a z telewizora wyjdę gniazdem koaksjalnym (chyba takie mam). Teraz nie wiem, co dalej, bo w ekstraktorze mam wejście HDMI... I jeszcze inny wątek. Czy dźwięk z gniazda HDMI w TV działa tylko wtedy, gdy wybrane jest konkretne gniazdo HDMI w TV? Gdy nie jest wybrane w menu TV, to nie jest na nim aktywny sygnał (myślę o HDMI ARC)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 23 maja Udostępnij Napisano 23 maja Dźwięk via eARC jest przekazywany z dowolnego źródła TV, zarówno wbudowanych aplikacji jak z peryferiów podłączonych pod inne HDMI. W jakim formacie to kwestia ustawień w TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geralt Napisano 26 maja Autor Udostępnij Napisano 26 maja (edytowany) Jest takie urządzenie, które z jednej strony odbiera sygnał audio hdmi arc a z drugiej wysyła zwykłe hdmi? Edytowano 26 maja przez Geralt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja Tak, każdy współczesny amplituner kina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geralt Napisano 26 maja Autor Udostępnij Napisano 26 maja 49 minut temu, Butler napisał: Tak, każdy współczesny amplituner kina. Bardziej chdziło mi o konwerter czy przejście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 maja Udostępnij Napisano 27 maja 9 godzin temu, Geralt napisał: Bardziej chdziło mi o konwerter czy przejście. To się nazywa HDMI exctractor Ale to działą jak dzialą. Lepiej kupować z taką opcją zwrotu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts