djarek Napisano 19 maja Autor Udostępnij Napisano 19 maja Proszę o potwierdzenie, czy pokazane na planie ustawienie głośników jest ok. 2 frontowe i centralny to Minx 22, 2 sufitowe i 2 sourrand to Minx 12. Te sufitowe najchętniej przesunąłbym na ścianę, żeby działały odbijając dźwięk od sufitu. A może ktoś zna głośniki naścienne (z funkcją odbicia od sufitu), które są jednocześnie kinkietem? Zastanawiam się też nad odprowadzeniem ciepła z szafki RTV. Myślałem, żeby wykorzystać do tego kanał, którym będą prowadzone kable do TV (powstałby taki komin). Ciepłe powietrze powinno unosić się kanałem do góry i wypływać za TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 19 maja Udostępnij Napisano 19 maja 22 minuty temu, djarek napisał: Proszę o potwierdzenie, czy pokazane na planie ustawienie głośników jest ok. 2 frontowe i centralny to Minx 22, 2 sufitowe i 2 sourrand to Minx 12. Spoko wybór. 22 minuty temu, djarek napisał: Te sufitowe najchętniej przesunąłbym na ścianę, żeby działały odbijając dźwięk od sufitu. To zły pomysł. Albo montujesz w suficie, albo decydujesz się na ubogą alternatywę a więc głośniki stawiane zaraz nad frontowymi i skierowane w sufit by odbity dźwięk realizował Atmos - coś jak w soundbarach. Oczywiście pierwsza opcja bez porównania jest lepsza. 25 minut temu, djarek napisał: ktoś zna głośniki naścienne (z funkcją odbicia od sufitu), które są jednocześnie kinkietem? Jak Cię boli montowanie głośników w suficie to może zrob sobie szynę oświetleniową i obok żarówek zamontuj na niej Minxy. 28 minut temu, djarek napisał: Zastanawiam się też nad odprowadzeniem ciepła z szafki RTV. Myślałem, żeby wykorzystać do tego kanał, którym będą prowadzone kable do TV (powstałby taki komin). Ciepłe powietrze powinno unosić się kanałem do góry i wypływać za TV. Zależy jaki przekrój masz tego "komina". By efektywnie osprowadzał ciepło musiał by być co najmniej 110x55 jak typowe kanały wentylacyjne. Ogólnie koncepcja głośników jest ok. Klipotliwą sprawą są surround. Dasz na wysokości głowy do będą niemal przy uchu. Jak je trochę podniesiesz to zbytnio zbilżą się kątowo do Atmos. Cóż, tu trzeba wyczucia. W takich układach często stosowane są głośniki bipolowe/dipolowe które grając bardziej rozproszonym dźwiękiem dają się montować bliżej ucha nie irytując bliskością 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 19 maja Udostępnij Napisano 19 maja Głośniki OK. Nie kupisz takich małych upfiring, te są zazwyczaj w przekroju wielkości kolumny podłogowej, ewentualnie monitorów z odpowiedniej serii. Montuj Minxy na suficie. Co do chłodzenia - popatrz na takie rozwiązania -> https://acinfinity.com/receiver-amp-cooling-fans/ Poszedłeś w Minxy one oficjalnie grają od 120 Hz, w praktyce pewnie trochę wyżej. Koniecznie dokup subwoofer. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 19 maja Autor Udostępnij Napisano 19 maja 13 minut temu, Butler napisał: Jak Cię boli montowanie głośników w suficie to może zrob sobie szynę oświetleniową i obok żarówek zamontuj na niej Minxy. Tu nie chodzi mnie🙂, a pomysł z listwą ciekawy👍. Może przejdzie... 15 minut temu, Butler napisał: musiał by być co najmniej 110x55 Właśnie o takim myślałem. Nie wiem tylko, czy się zmieści w ścianie, bo to ściana kominowa. Ale widziałem, że Ty kiedyś zaprojektowałeś szafkę z aktywnym chłodzeniem i wyrzutem powietrza na bok. A ja też chcę uniknąć powietrza unoszącego się do góry z szafki, bo po jakimś czasie konwekcja zrobi swoje i ściana będzie czarna jak przy grzejniku CO. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 19 maja Udostępnij Napisano 19 maja 1 godzinę temu, djarek napisał: Ale widziałem, że Ty kiedyś zaprojektowałeś szafkę z aktywnym chłodzeniem i wyrzutem powietrza na bok Może nie zaprojektowałem, tylko naniosłem przeróbkę na zwykłej konsumenckiej szafce. Bardzo mi podpasowała jeśli chodzi o funkcjonalność i wymiary. https://www.meble-bogart.pl/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 19 maja Autor Udostępnij Napisano 19 maja (edytowany) 3 godziny temu, Butler napisał: Jak Cię boli montowanie głośników w suficie to może zrob sobie szynę oświetleniową i obok żarówek zamontuj na niej Minxy. Pogrzebałem w internecie w poszukiwaniu uchwytów do głośników na szynoprzewody oświetleniowe, ale nic do głośników nie znalazłem. Może dałoby się przymocować głośnik do takiego uchwytu: Edytowano 19 maja przez djarek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 19 maja Udostępnij Napisano 19 maja Pewnie że by się dało. Nawet jak nie ma fabrycznych rozwiązań to na CNC można cudo-adapterki zrobić. W razie czego pomogę, akurat moja branża więc bez stresu że utchniesz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 19 maja Autor Udostępnij Napisano 19 maja Myślę, że CNC to jak strzelanie z armaty do wróbla🙂, ale dzięki za wsparcie. Gdybym sobie nie poradził to się odezwę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 19 maja Udostępnij Napisano 19 maja E tam z armaty. Byś się zdziwił z jakimi głupotami czasem ludzie przychodzą, ostatnio jakiś detal do betoniarki dorabiałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 19 maja Autor Udostępnij Napisano 19 maja Myślę, że uchwyt do reflektora dałoby się połączyć z uchwytem minx: 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 20 maja Udostępnij Napisano 20 maja Brawo! Porządne kino będzie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 25 maja Autor Udostępnij Napisano 25 maja Chciałbym jeszcze prosić o pomoc z wyborem amplitunera do tych głośników. Czy wystarczy sprawdzić ile ma kanałów (wyjść) (w moim przypadku (5.1.2) 7 + subwoofer)? No i musi obsługiwać Atmos. Kino w 90 % streaming (filmy) + muzyka (radio (też online) lub streaming ze Spotify lub YouTube). Gry mnie nie interesują. Jak już wcześniej wspomniałem melomanem nie jestem. W tej chwili używam do TV Samsung głośnika soundcore motion+ i uważam, że gra świetnie (przynajmniej w porównaniu z głośnikami TV)🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 maja Udostępnij Napisano 25 maja Budżetowo s970 z Amazona za ok 2000-2200 powinno się udać. Może być też Yamaha V6A. Jeżeli możesz sobie pozwolić na większy wydatek to Pioneer lx305 lub Onkyo 7100, oba z Diraciem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 25 maja Udostępnij Napisano 25 maja 1 godzinę temu, djarek napisał: Czy wystarczy sprawdzić ile ma kanałów (wyjść) (w moim przypadku (5.1.2) 7 + subwoofer)? Pierwsza liczba to ilość kanałów warstwy podstawowej. Druga ilość subów, trzecia to ich liczba w warstwie górnej. Pisząc 5.1.2 od razu wiadmo co chcesz składać Starsze amplitunery z przed ery Atmos także miały 7 i więcej kanałów wbudowanych, ale ich opis ograniczał się do 7.1, 9.1 itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 25 maja Autor Udostępnij Napisano 25 maja (edytowany) No właśnie, teraz też w opisie amplitunera jest np 7.1 i dopiero trzeba się odczytywać, czy ma Atmos i jakie warianty głośników obsługuje. Gdzieś czytałem o głośnikach "drugiej strefy", ale chyba już nawet nie chcę wiedzieć co to. W każdym razie sądząc po opiniach i recenzjach skłaniam się do wyboru Yamaha rx-v6a. Podobno ma lepszą aplikację do obsługi, co dla mnie nie jest bez znaczenia, bo spodziewam się, że początkowe ustawienia to będzie droga przez mękę🤯. Edytowano 25 maja przez djarek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 maja Udostępnij Napisano 25 maja 3 minuty temu, djarek napisał: Podobno ma lepszą aplikację do obsługi, co dla mnie nie jest bez znaczenia, bo spodziewam się, że początkowe ustawienia to będzie droga przez mękę🤯. Akurat to w Twoim przypadku jest to bez znaczenia. Spotify Connect działa natywnie z Denonem i heosa nie musisz nawet dotykać. Ustawienia i kalibracje i tak zrobisz używając OSD. BTW każdy obecnie produkowany avr który ma 7 kanałów wzmocnienia będzie wspierał Atmos. Druga strefa to użycie np. 2 wzmacniaczy z 7 żeby inna muzyka plumkala w kuchni np. Tylko wtedy tracisz te 2 kanały w podstawowej strefie. Temat stref jest Ci krótko mówiąc obojętny. Po prostu nie podłączysz tego. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 26 maja Autor Udostępnij Napisano 26 maja Proszę o potwierdzenie, czy przewód Bitner LP0053 2 x 2,5 mm² (czysta miedź) do wszystkich głośników (poza subwooferem) to dobry wybór. Do subwoofera wystarczy pojedynczy cinch? Bo w instrukcji do nich jest też możliwość połączenia 2 cinch. Do których wyjść Yamaha podłączam głośniki sufitowe i subwoofer? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja 20 minut temu, djarek napisał: Bitner LP0053 2 x 2,5 mm² (czysta miedź) do wszystkich głośników (poza subwooferem) to dobry wybór. ok 20 minut temu, djarek napisał: Do subwoofera wystarczy pojedynczy cinch? Tak. Szukaj kabla RCA do subwoofera. Podłączasz go do pre out sub. 24 minuty temu, djarek napisał: Do których wyjść Yamaha podłączam głośniki sufitowe i subwoofer? SP1 i ustawiasz w menu typ głośnika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 26 maja Autor Udostępnij Napisano 26 maja 4 minuty temu, PanKlor napisał: Podłączasz go do pre out sub. Tam są dwa wyjścia 1 i 2. Rozumiem, że obojętnie który i potem w menu wybieram, które wyjście wybrałem. Kabel taki: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 26 maja Udostępnij Napisano 26 maja (edytowany) Tak, kabel ok tylko zastanow sie czy 1.5 Ci starczy. Subem warto pojezdzić po pomieszczeniu. W tanich amplitunerach sygnał podawany na sub1 i sub2 jest taki sam (ta sama korekcja). Jak masz jednego suba podlaczasz pod sub1. Edytowano 26 maja przez PanKlor 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 31 maja Autor Udostępnij Napisano 31 maja Z dobrych wieści, znalazłem niedrogie (po 300 zł) i dostałem zgodę na ich instalację, takie głośniki sufitowe: Ze złych, po rozmowie ze sklepem usłyszałem, że to się absolutnie nie nadaje i szkoda kasy. I zaproponowali mi zestaw Focal za 10000! Chyba się nie zrozumieliśmy co do moich oczekiwań 🤔. Dlatego pytam czy te głośniki to faktycznie taki dramat? Dodam jeszcze, że mój sufit to jest strop Kleina (belki stalowe, cegły i zbrojenia między nimi), więc to że udało się wywiercić w nim otwory (∅13 cm na 10 cm) to cud! I druga kwestia. Głośniki Cambridge minx są dość drogie. 2 x minx 12 + 3 x minx 22 i subwoofer to ok. 4500 zł. A co sądzicie o zestawie Polk TL 1700 za 1400 zł? Tu recenzja: https://www.hifichoice.pl/polk-audio-tl1700-test,145,28 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 31 maja Udostępnij Napisano 31 maja Miny używane to super opcja. https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/home-cinema-sets/m2085833796-cambridge-audio-system-215 calutkie zestawy w super cenach. Poza tym za grosze są słynne KEF "jajka". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 31 maja Autor Udostępnij Napisano 31 maja Owszem, szkoda że nie w Polsce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 czerwca Udostępnij Napisano 2 czerwca Dnia 31.05.2024 o 15:08, djarek napisał: Z dobrych wieści, znalazłem niedrogie (po 300 zł) i dostałem zgodę na ich instalację, takie głośniki sufitowe: Ze złych, po rozmowie ze sklepem usłyszałem, że to się absolutnie nie nadaje i szkoda kasy. I zaproponowali mi zestaw Focal za 10000! Chyba się nie zrozumieliśmy co do moich oczekiwań 🤔. Dlatego pytam czy te głośniki to faktycznie taki dramat? Dodam jeszcze, że mój sufit to jest strop Kleina (belki stalowe, cegły i zbrojenia między nimi), więc to że udało się wywiercić w nim otwory (∅13 cm na 10 cm) to cud! I druga kwestia. Głośniki Cambridge minx są dość drogie. 2 x minx 12 + 3 x minx 22 i subwoofer to ok. 4500 zł. A co sądzicie o zestawie Polk TL 1700 za 1400 zł? Tu recenzja: https://www.hifichoice.pl/polk-audio-tl1700-test,145,28 Moment. Chciałea te glośniki montować w suficie? A oni zaproponowali te Focale? Co to za sklep? Trzeba to piętnować. Dnia 31.05.2024 o 15:08, djarek napisał: I druga kwestia. Głośniki Cambridge minx są dość drogie. 2 x minx 12 + 3 x minx 22 i subwoofer to ok. 4500 zł. A co sądzicie o zestawie Polk TL 1700 za 1400 zł? Minx gra lepiej ae tak ten Polk jest całkiem ok biorąc pod uwagę cena jakość. https://www.ebay.pl/itm/226119278871?chn=ps&norover=1&mkevt=1&mkrid=4908-166454-595607-3&mkcid=2&itemid=226119278871&targetid=293946777986&device=c&mktype=pla&googleloc=9067407&poi=&campaignid=20217678640&mkgroupid=148313024046&rlsatarget=pla-293946777986&abcId=&merchantid=694333690&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsPCyBhD4ARIsAPaaRf0g2q4gmOgZMe17xy05jqPf2AqfOZVwk72rtkSZeS2M-AAqR2U1JyoaAoG6EALw_wcB te też sa ok Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts