Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, obecne słuchawki Corsair Void RGB Elite Wireless (wygrane w 2019) powoli umierają. Szukam czegoś nowego z budżetem około 1000zł, niekoniecznie na sztywno ale nie chciałbym przegiąć za bardzo.

Czego od słuchawek oczekuję: zamknięte/otwarte, nie ma większego znaczenia, słuchane tylko w domu, wygoda (korzystam nierzadko po 8-12h dziennie przy okazji pracy), jeśli słucham muzyki to przekrój jest tak duży, że ciężko doprecyzować (rock, metal, hiphop, stare polskie przeboje i nawet czasem Łydka Grubasa i pokrewne), preferowany byłby pilot na biurku leżący pod monitorem z większą ilością guzików albo chociaż wygodnym pokrętłem do głośności.

Głównie wykorzystywane będą do słuchania muziki w tle podczas pracy, grania w singielki, rzadziej FPS a już na pewno nie kompetytywnie, czasem oglądanie jutuba lub pokrewnych. 

Nie mam żadnej karty dźwiękowej poza starożytnym Asus Xonad DGX i wbudowaną w płytę główną. Zależy mi na wygodzie minimum takiej jak obecnie czyli 12h ciągiem bez problemu. Na co w takim budżecie warto patrzeć, żeby było jak najlepiej? Niestety ciężko powiedzieć typ dźwięku mi spasuje z uwagi na brak doświadczenia ale ten w Koss Porta Pro jest mocno OK.

Napisano

Cześć :) 

Ogółem myślę, że na start możesz wykorzystać Xonara i kupić ciekawsze słuchawki, które zagospodarują cały budżet. Na przykład Hifiman Sundara, ale im może brakować basu pod Twój gust, bo to słuchawki neutralne. Podobnem, ale łagodniejsze w brzmieniu i bardziej naturalne będą Audio Technica AD-900X, a zamknięte, bardzo basowe, z niezłą sceną będą Meze 99 Neo oraz 99 Classics

Z opcji otwartych, z dobrą sceną i względnie uniwersalnym brzmieniem na pewno sprawdziłbym Hifiman Deva Pro, które są z dodatkowym DACiem bezprzewodowym, który możesz podpiąć też po USB. To cieplejsza opcja od Sundar i AD900X, ale bardziej przejrzysta od Meze. 

Tańsze, ale bardziej wymagające słuchawki to np. naturalne, szeroko grające Sennheisery HD560S, czy świetnie znane Beyerdynamici DT990 Pro 80Ohm, a także DT770 Pro 80Ohm. Do nich bardzo dobrze się sprawdzi iFi Zen Air DAC, Topping DX1, Fosi Audio Q5.

W razie czego zapraszam na odsłuchy i do kontaktu :)

Napisano (edytowany)

29.06 w sobotę będę w Łodzi więc bardzo chętnie wpadnę do salonu posłuchać co jak działa. Co do Xonra wspomniałem o nim raczej w ramach żartu aniżeli sensownej alternatywy, ostatnio na Win 10 już miałem problem uruchomić dźwięk. Jeśli dobrze rozumiem słuchawki z pierwszego akapitu spokojnie można podpiąć potem do takiego Topping DX1 lub innego wzmacniacza, żeby wyciągnąć z nich jeszcze więcej czy to już całkiem sensu nie będzie miało?

Te HiFimany Deva Pro też do mnie mówią z możliwością porzucenia kabla.

Wybór jest tak duży, że mnie trochę przerósł. Jak przyjadę to chętnie porozmawiam, pomacam, posłucham i na pewno ułatwi to wybór. Z tematem nie śpieszy się więc bez zmacania nie jestem pewien czy odważę się wybrać.

Edytowano przez czapkens
Napisano
5 godzin temu, czapkens napisał:

Jeśli dobrze rozumiem słuchawki z pierwszego akapitu spokojnie można podpiąć potem do takiego Topping DX1 lub innego wzmacniacza, żeby wyciągnąć z nich jeszcze więcej czy to już całkiem sensu nie będzie miało?

Jak najbardziej :) 

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego celem umówienia odsłuchu :) 

• 4 weeks later...
Napisano

Podsumowując wątek:  Audio Technica AD-900X - grały dla mnie najprzyjemniej, najszerzej. Jedyny problem z wygodą, skrzydełka na których leżą słuchawki zbyt delikatnie opierają się na głowie i zjeżdżają w dół opierając się na szczytach uszu powodując pewien dyskomfort.

Hifiman Sundara - wygodne ale inny sposób chociaż grały DLA MNIE gorzej niż AT. 

Wygrały AT ale trzeba będzie przemyśleć potencjalne przeróbki skrzydełek w celu zmniejszenia zsuwania się z głowy.

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 3.07.2024 o 21:11, czapkens napisał:

Podsumowując wątek:  Audio Technica AD-900X - grały dla mnie najprzyjemniej, najszerzej. Jedyny problem z wygodą, skrzydełka na których leżą słuchawki zbyt delikatnie opierają się na głowie i zjeżdżają w dół opierając się na szczytach uszu powodując pewien dyskomfort.

Hifiman Sundara - wygodne ale inny sposób chociaż grały DLA MNIE gorzej niż AT. 

Wygrały AT ale trzeba będzie przemyśleć potencjalne przeróbki skrzydełek w celu zmniejszenia zsuwania się z głowy.

Aktualnie mamy AD900X za 799 zł więc mam nadzieję, że udało się je wyrwać właśnie za tą kasę ;)

Co do skrzydełek, słyszałem już o kimś kto je "kastomizował" podobno do zrobienia ;)