Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Moi drodzy, mam kino 5.1.2 w salonie z kuchnią. Po lewej duże okna na balkon, po prawej kuchnię.

Realnie jedyna dostępna ściana to ta za słuchaczem, ewentualnie nad telewizorem/za kolumnami.

Czy ustroje akustyczne np. pianka z nadrukiem fajnego plakatu za kanapą stojącą przy ścianie coś dadzą? Chodziłoby o tryptyk "plakatów" nadrukowanych na czymś akustycznym.

Napisano
19 godzin temu, Gumowe Ucho napisał:

Czy ustroje akustyczne np. pianka z nadrukiem fajnego plakatu za kanapą stojącą przy ścianie coś dadzą?

Tak dadzą, jeżeli kanapa jest przy ścianie panele pochłaniające mogą coś poprawić, ile trudno powiedzieć, nie sprawdzą się w takim układzie za kanapą panele rozpraszające - za mała odległość od słuchacza. Również panele na ścianie za frontami poprawią akustykę. Masz dwie opcje - pomiary i zastosowanie tego co z nich wyjdzie, albo na "czuja" metodą prób i błędów, generalnie panele pochłaniające które masz zamiar zastosować powinny znaleźć się w miejscach "pierwszych odbić". Ja u siebie robiłem tą drugą metodą i efekt jest bardzo pozytywny.