Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 26.07.2024 o 17:40, maciekczl napisał:

jeszcze nie wybrałem bo nie udało mi się przesłuchać zaproponowanych wzmacniaczy. 

Póki co słuchałem audiolaba 6000a podłączonego do pre-out w onkyo i jest spora poprawa ale dalej mi czegoś brakowało. 

Chce sprawdzić jeszcze audiolaba 7000a oraz polecanego wyżej Atolla IN ( jak mi budżet po wakacjach pozwoli).  Bardzo możliwe, że spróbuje także Arcama AVR i wtedy będę miał porównianie  - tańszy amp + wzmacniacz  stereo czy  amplituner który gra przyjemnie muzykę.  

I jak się wszystko skończyło bo jestem ciekaw ?

Napisano

Niestety ale nie dostałem powiadomień o nowych wiadomościach.  Obecnie zatrzymałem się na onkyo + audiolab 6000 jako optymalne zestawienia jakość/cena

Jest wyraźna poprawa jak na frontach gra audiolab. Kupiłem go używanego na olx i to był strzał w 10tke.  

Porównywałem ten zestaw z arcamem arv11 (którego kupiłem w dosyć mocno okazyjnej cenie z DE) ale przejdźmy do porównania:

Audiolab 6000

- poprawa średnicy a tego mi brakowało w heco

-  według mnie onkyo lepiej steruje niskimi tonami

- słychać u mnie delikatne buczenie jak gra jako końcówka mocy a dźwięk gra bardzo cicho

Arcam avr11

- jakość dźwięku w stereo jak na avr robi wrażenie. Dirac? wow u mnie w pomieszczeniu w porównaniu do onkyo robi robotę. Wiem, że kolejny AV będzie musiał mieć diraca... ale żeby nie było tak kolorowo...

- arcam bardzo często miał problemy ze zgrywaniem się z urządzeniami po hdmi (konsola, laptop, tv) - czasami nie było dźwięku a czasami obraz był cały zielony.. testowałem to na różnych przewodach hdmi więc to nie była wina przewodów. Znalazłem później na reddit, że to częsta przypadłość arcamów - dla mnie to było nieakceptowalne...

- airplay często miał problemy aby się podłączyć do arcama (zarówno z maca jak i iphona)

Postanowiłem, że go zwrócę (chociaż szkoda mi trochę było bo wyszedł mnie ~8k pln plus koszt wysyłki). Nie wiem może trafiłem na wadliwy egzemplarz...

Jak urządzenie bardziej uniwersalne onkyo mi bardziej pasuje niż arcam - oczywiście porównując tylko jakość dźwięku arcam gra lepiej jednak jak przez niego idzie konsola, dekoder tv i często się zmienia wejścia to w/w problem mnie mega drażnił a żeby dźwięk/obraz wróciły do normalnego musiałem robić restart arcama co trwa to sporo. 

W przyszłości jak dziecko będzie większe i wymienię kolumny uśmiechnę się ponownie ku arcamowi bo tak jak on gra jak na AV naprawdę zaskakuje - według mnie lepiej niż audiolab w stereo. Co do problemów nie wiem czy on obecnie występuje - może wyszła jakaś aktualizacja która to naprawia ale niesmak trochę pozostał.  W tym zestawieniu grał on najfajniej i czuć było, że mógłby lepiej jakby były lepsze kolumny ale jest jak jest.

Napisano
21 godzin temu, maciekczl napisał:

Niestety ale nie dostałem powiadomień o nowych wiadomościach.  Obecnie zatrzymałem się na onkyo + audiolab 6000 jako optymalne zestawienia jakość/cena

Jest wyraźna poprawa jak na frontach gra audiolab. Kupiłem go używanego na olx i to był strzał w 10tke.  

Porównywałem ten zestaw z arcamem arv11 (którego kupiłem w dosyć mocno okazyjnej cenie z DE) ale przejdźmy do porównania:

Audiolab 6000

- poprawa średnicy a tego mi brakowało w heco

-  według mnie onkyo lepiej steruje niskimi tonami

- słychać u mnie delikatne buczenie jak gra jako końcówka mocy a dźwięk gra bardzo cicho

odnośnie ostatniego punktu coś masz prawdopodobnie z pętlą masy - bądź w Onkyo (jaki masz model), bądź w Audiolabie - używany  z OLX - czy aby nie z jakąś usterką, ewentualnie inne urządzenie w systemie coś zaburza - to może pochodzić nawet z HDMI

21 godzin temu, maciekczl napisał:

W przyszłości jak dziecko będzie większe i wymienię kolumny uśmiechnę się ponownie ku arcamowi bo tak jak on gra jak na AV naprawdę zaskakuje - według mnie lepiej niż audiolab w stereo.

Z jakich źródeł korzystałeś w stereo?