krzysztoff Napisano 26 czerwca Udostępnij Napisano 26 czerwca Czesc. Mam problem z potencjometrem głośności w Cambridge Audio a500. Motorek przestał reagować na pilot, tzn. słychać pracę silniczka, ale nie obraca gałką. Ręcznie wszystko w porządku. Poszukałem online, ale wygląda, że to nie taka łatwa sprawa, bo oryginał nie do dostania a Alps do lekkich przeróbek. Czy ktoś z Forumowiczów przerabiał temat i mógłby pomóc? Dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 26 czerwca Udostępnij Napisano 26 czerwca Do sprawdzenia silnik -rf330 lubiły się zacierać. Następnie pozostaje rozebranie przekładni - jeśli zębatki są wytarte to trzeba wstawić aktualnie dostępny alps a ze trzeba coś tam poprzerabiać to taki urok obecnej dostępności części zamiennych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoff Napisano 26 czerwca Autor Udostępnij Napisano 26 czerwca Dzieki @elektron6 Czy sam silnik jestem w stanie łatwo odłączyć od reszty czy raczej trzeba wymontować całość potencjometru? Czy ktoś może polecić sprawdzonego fachowca od audio w okolicach Trójmiasta? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 27 czerwca Udostępnij Napisano 27 czerwca Potencjometr trzeba wymontować celem próby jego ponownego złożenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztoff Napisano 18 lipca Autor Udostępnij Napisano 18 lipca Zdaje relację z udanej wymiany potencjometru, której podjął się kolega @elektron6. Potencjometr został zdemontowany i po lekkich modyfikacjach wstawiony nowy: "POTENCJOMETR ALPS Z SILNIKIEM RK271 LOG 50KAX2." Oryginał miał 20K. Wizualnie bez żadnej różnicy, zero gałki wypada dokładnie tak samo. Rezultat: - sterowanie pilotem działa bez zarzutów, gałką kręci się wzorowo - udało się uzyskać mniejszy skok regulacji, co było trochę bolączką w poprzednim potencjometrze (tu już trochę za głośno, tu już trochę za cicho itd.). Teraz jest zdecydowanie płynniej - udało się uzyskać dużo lepsze zrównoważenie kanałów przy niskiej głośności. Nie słuchałem nigdy cicho, ale rzeczywiście przy testach dało się zauważyć różnice kanałów przy cichym słuchaniu, która znikała przy większych głośnościach. Polecam kolegę @elektron6, dobry kontakt i cała operacja zakończona w tydzień. Fotka PRZED środek: Fotka PO środek: 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts