Skocz do zawartości

Podejście do Kina vol. 2 - pomoc w doborze sprzętu.

gutozaur

Recommended Posts

3 godziny temu, Butler napisał:

Weź zrób kalibrację na jednym, doprowadź by było 0 +-1dB. Potem włącz ten drugi i to samo. Na końcu zrób kalibrację z obyma. 0db jest Twoim celem właśnie po to by prawidłwo się wybudzał oraz wyłączał w trybie auto, to się właśnie opiera na sile sygnału RCA.

Ok, cenna wskazówka. Tak zrobię. A czy ręczna korekcja da taki sam efekt?

2 godziny temu, PanKlor napisał:

btw podczas kalibracji suby nie powinny byc na auto tylko na on. 

Hmm, nie wiedziałem. Oba są na auto. Jeden mi się nawet nie wybudził.

Jeszcze muszę ogarnąć kalibrację z instrukcją bo wygląda na bardziej rozbudowaną.

PXL_20250113_153405073.jpg

Edytowano przez gutozaur

Dnia 11.01.2025 o 12:15, gutozaur napisał:

U mnie to nie działa. Włączyłem muzykę przez airplay, wybrałem straight, extra bass jest wyłączony i przy wyższym poziomie głośności suby się załączają. Nie da się zrobić tak żeby się nie załączały oczywiście poza ręcznym wyłączaniem. 

To kwestia ustawień. Da się ustawić żeby w stereo nie grały.

Dnia 11.01.2025 o 12:36, gutozaur napisał:

Nic to nie daje. Suby się włączają.

Extra bass na off i sub na off i zapisujesz to ustawienie. Fronty daj na large full band,

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To kwestia ustawień. Da się ustawić żeby w stereo nie grały.

Czyli odpowiedzią na to jest to poniżej?

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Extra bass na off i sub na off i zapisujesz to ustawienie. Fronty daj na large full band,

?

W końcu przeczytałem ze zrozumieniem kalibrację i tak jest bardziej zaawansowana jak się pozaznacza opcje przed rozpoczęciem. Można zrobić do 8 miejsc pomiarowych, a potem kąty głośników po każdorazowej zmianie mikrofonu na stojaku. Wyniki wyszły takie jak poniżej. Dźwięk stał się tak bardziej zwarty, krótki, jakbym był w super wygłuszonym pokoju. Duża poprawa. Nadal muszę popracować nad subami, ale jeszcze nie mam na to czasu. Przede wszystkim muszę zamontować nóżki do starego suba bo stoi na podłodze bez nóżek i przekazuje tak dużo basu że to przesada. Dominuje nawet klipscha i się zastanawiam czy on chodzi, ale skoro jest na ON to musi chodzić. Czy samoprzylepne gumowe nóżki szerokości 3cm i wysokości 1,5 cm wystarczą? Kiedyś miałem wkręcone kolce ale to się nie sprawdza bo raz na jakiś czas trzeba go przesunąć przy odkurzaniu, a to wtedy kolce wypadają z tych krążków pod nimi i potem to wsadzić to męczarnia i podłogi szkoda.

PXL_20250114_111753503.jpg

PXL_20250114_111757892.jpg

PXL_20250114_111801068.jpg

PXL_20250114_111805320.jpg

PXL_20250114_111810134.jpg

Dnia 13.01.2025 o 11:25, gutozaur napisał:

Ok, zaraz zrobię kalibrację, ale jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Pałąk od kalibracji ma 4 miejsca na mikrofony. W zestawie były 2 mikrofony. Wygląda to tak jakby ta kalibracja miała kilka etapów ale nic takiego nie widzę w menu. Test trwa minutę i tyle. Ktoś wie o co chodzi?

Zaciekawiłeś mnie tymi 2-ma mikrofonami w zestawie - hmm.. ja mam tylko jeden co wydawało mi się prawidłowe bo nie ma ani drugiego gniazda ani nie natknąłem się w instrukcji na drugi mikrofon .. ciekawe.   

3 godziny temu, PanKlor napisał:

Oehlbach ma takie.

Właśnie o te mi chodziło. 40kg przy 4 sztukach powinno wystarczyć. Mój sub waży do 20 kg. Raczej dobre komentarze choć jeden gość napisał że jeszcze bardziej przynosi mu drgania na biurko w podstawkowych, ale zdecydowana większość pozytywna. Takie do pralek moim zdaniem za duże i ciężkie wizualnie. To jeśli chodzi o suba to wezmę te.

A jeśli chodzi o podstawkowe które stoją na szafce za kanapą to te podkładki też się sprawdzą? W ogóle mam pytanie techniczne. Moja kanapa która będzie niedługo będzie miała wysokość 90 cm. Uszy mam na około 1m a głośniki tylne stoją na szafce na wysokości 64 cm i wysokotonowiec jest prawie idealnie na wysokości 97 cm. Pytanie czy to jest jakiś problem ze ten głośnik który jest w MA bronze 100 celuje częściowo w kanapę ale kopułka jest na dobrej wysokości oraz moja głowa jest nad oparciem i "widzi" cały głośnik tylko podczsas grania i kalibracji dźwięk częściowo celuje w kanapę choć nie wiem czy to problem.? Zrobiłem zdjęcie żeby to uwidocznić. Zastanawiam się czy wieszać czy zostawić na szafce. Ma to jakieś znaczenie w tym układzie?

I centralny. Nie wiem czy zostawić go żeby celował w kolana na płasko na szafce która ma 26 cm wysokości, czy może dać jakieś kliny pod nim żeby celował w uszy, czy dać niższe nogi z tyłu a wyższe z przodu żeby celował w uszy a może powiesić go zaraz pod telewizorem choć to i tak będzie za nisko więc musiałby być powieszony i skierowany na uszy. Bowers w odróżnieniu do MA nie ma fabrycznych otworów na wieszaki więc nie wiem jak go ewentualnie powiesić, a może to też nie ma takiego znaczenia i się nie przyjmować tylko położyć na szafce pod lekkim kątem lub nawet na płasko?

1 godzinę temu, Jakub Bator napisał:

Zaciekawiłeś mnie tymi 2-ma mikrofonami w zestawie - hmm.. ja mam tylko jeden co wydawało mi się prawidłowe bo nie ma ani drugiego gniazda ani nie natknąłem się w instrukcji na drugi mikrofon .. ciekawe.   

Istnieje prawdopodobieństwo że dostałem amplituner z wystawki/odsłuchowy/po zwrocie bo karton nie był fabrycznie zamknięty. Amplituner nie miał żadnych śladów użytkowania tak jak i pilot. Być może dla tego przez pomyłkę dorzucili drugi mikrofon kalibracyjny bo oba były spakowane w ten sposób że na pewno nikt z nich nie korzystał bo nie da się drugi raz tak samo kabli zwinąć. Taką opcję bym obstawiał bo podczas tej zaawansowanej kalibracji i tak kazał mi co chwilę przedkładać mikrofon a na dwa nie ma nawet wyjścia w amplitunerze.

PXL_20250114_155544300.jpg

PXL_20250114_155608560.jpg