outlaw1985 Napisano 30 lipca Udostępnij Napisano 30 lipca Witam, jakis czas temu stary zestaw audio przy komputerze siadł przez burze. Postanowiłem zrobic rachunek sumienia i stwierdziłem, że wiecej i tak slucham z komputera (FLAC, DSD, 24bit itp) niz z płyt CD. Posprzątałem CD pozgrywałem do FLAC co miałem do zgrania i na zawsze sie pożegnałem z tym systemem. meritum Kupiłem okazyjnie karte muzyczna Creative AE-9 ale po upływie chwil kilku stwierdziłem, że sterowniki tegoż urzadzenia to jedno wielkie nieporozumienie. Po wielogodzinnej batalii udało mi sie dobrać odpowiednie ustawienia ale chciałbym jednak chyba czegoś innego. Problemem jest jednak to ze AE9 ma tylko wyjścia RCA i optyk a planowany zakup DAC Cambridge Audio jako dodatkowy boost ma wejscie tylko coax i optyk. Czy łączenie porządnym RCA (dwa schodzące do jednego) tych dwóch urządzeń ma jakikolwiek sens? Czy lepiej wpiąć 200m bezpośrednio do usb a Creativa wyrzucić całkiem? mam dosyć dobry system audio ale z tym źródłem mam problem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panbulka_ Napisano 30 lipca Udostępnij Napisano 30 lipca Wpiąć bezpośrednio do usb. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 lipca Udostępnij Napisano 30 lipca Najlepiej będzie wpiąć bezpośrednio do USB Poza Cambridgem w podobnym budżecie warto rozważyć np. Chorda Mojo, EverSolo DAC-Z8, a także iFi Audio Neo iDSD 2 Każdy z nich zapewnia inne brzmienie, gdzie Cambridge jest najbardziej techniczny, Chord to naturalne granie, EverSolo techniczny, ale lekko ocieplony. Neo iDSD 2 z kolei jest naturalny, ale "lekki" w brzmieniu. Nie ma tu złego wyboru W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outlaw1985 Napisano 30 lipca Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 3 minuty temu, Q21 napisał: Najlepiej będzie wpiąć bezpośrednio do USB Poza Cambridgem w podobnym budżecie warto rozważyć np. Chorda Mojo, EverSolo DAC-Z8, a także iFi Audio Neo iDSD 2 Każdy z nich zapewnia inne brzmienie, gdzie Cambridge jest najbardziej techniczny, Chord to naturalne granie, EverSolo techniczny, ale lekko ocieplony. Neo iDSD 2 z kolei jest naturalny, ale "lekki" w brzmieniu. Nie ma tu złego wyboru W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch dziekuję za bardzo cenne sugestie. na pewno sie przyjrzę sie proponowanym propozycjom. na chwile obecną będę testował jeszcze Wiim pro plus w przyszłym tygodniu. Jednakże docelowo będę mierzył wyżej. wniosek jeden AE9 wylatuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 lipca Udostępnij Napisano 30 lipca WiiM Pro Plus jak na streamer w swojej cenie gra bdb, ale do w/w DACów jednak nie ma podejścia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outlaw1985 Napisano 30 lipca Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 5 minut temu, Q21 napisał: WiiM Pro Plus jak na streamer w swojej cenie gra bdb, ale do w/w DACów jednak nie ma podejścia akurat w tej kwestii jestem tego swiadomy. po prostu szukam rozwiazan, ktore moglbym uzyc na już. a noz widelec mi sie funkcja streamera spodoba do w/w DAC musze troche dozbierac a Wiim mam od reki bo kolega jedzie na wakacje i moge pozyczyc i zobaczyc co i jak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 lipca Udostępnij Napisano 30 lipca W takiej sytuacji na pewno nie zaszkodzi spróbować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 31 lipca Udostępnij Napisano 31 lipca USB Sprawdź sobie jeszcze Chord Mojo 2. Bywa na promocji też super przetwornik. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outlaw1985 Napisano 31 lipca Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2 minuty temu, Piotr Sonido napisał: USB Sprawdź sobie jeszcze Chord Mojo 2. Bywa na promocji też super przetwornik. a great piece of advice! thanks. gdzie szukac promocji? aledrogo chyba nie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 31 lipca Udostępnij Napisano 31 lipca 3 godziny temu, outlaw1985 napisał: a great piece of advice! thanks. gdzie szukac promocji? aledrogo chyba nie... Napisz na PW i zobaczymy, co się uda zrobić z ceną Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outlaw1985 Napisano 31 lipca Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2 godziny temu, Q21 napisał: Napisz na PW i zobaczymy, co się uda zrobić z ceną a wiec jak tylko mi sie kredyt do spłacenia skończy to niezwłocznie się odezwę Jeszcze chwilkę to niestety potrwa ale nic od razu. pozdrawiam! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 sierpnia Udostępnij Napisano 1 sierpnia Dnia 31.07.2024 o 07:28, outlaw1985 napisał: a great piece of advice! thanks. gdzie szukac promocji? aledrogo chyba nie... W Q21 długo wisiał na outlet ale możesz do nich chyba napsiać o nową sztukę też. Także do Nautilusa 2 i do Technikarium. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outlaw1985 Napisano 2 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 2 sierpnia Witam szanowne grono raz jeszcze. Ten wpis może ułatwić komuś wybór, jeśli stanie przed podobnym problemem jak ja stałem jeszcze kilka dni temu. Wpierw podam rozwiązanie, potem opiszę jak percepcja moja odbiera taki zestaw. więc Creative AE-9 zostaje ale wszystkie ustawienia wyzerowane i włączony tryb DIRECT na stałe. Potrzebne jest to aby dekodować każdy strumień z komputera łącznie z DSD. Dalej sygnał leci do Wiim Pro Plus a następnie końcowo do Edifier S360DB. wszystko połączone RCA Melodika wersja black 1,5m (creative->wiim>edifier). Glłośniki dostały nowe zycie takie jakie oczekiwałem od samego creativa ale ten jedynie zamulił a w wersji direct byl nijaki. po podłączeniu wiim uzupełnił wszystko i audio nabrało tempa powietrza dynamiki i sprężystości. bas wyrazny ale uzupełniający (ciut podkręciłem w wiim) spokojny wyrazny wokal pełny ambientów a górne smaczki brzmią niezwykle prawdziwie. dlaczego nie będę inwestował w nic wyżej? ponieważ mam pokoj 12m2 a edifier w zupełności mocowo i jakościowo zaspokaja potrzeby biurowe mimo malych gabarytów. wiim bardzo ładnie podkręca choć pewnie zarówno Mojo jak i DacMagic 200m zrobiłoby to jeszcze lepiej( i 3 razy drożej) Dodam, że Wiim ma zasilacz liniowy Tomanek zamiast standardowego i też słychać różnice. dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i życzę wszystkim szukającym szcześliwych rozwiązań. pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 sierpnia Udostępnij Napisano 2 sierpnia Miłego słuchania w takim razie, grunt, że jesteś zadowolony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outlaw1985 Napisano 2 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2 godziny temu, Q21 napisał: Miłego słuchania w takim razie, grunt, że jesteś zadowolony czy jest idealnie? nie, na pewno jest jeszcze mnóstwo rzeczy, które można było by ulepszyć lub zwyczajnie zmienić na bardziej doskonałe. mając za punkt wyjścia to co miałem a kończyć na zakupie Wiim to jest to przepaść co najmniej 2 lat świetlnych, unormalizowanie tego co było chaosem, wygładzeniem niedoskonałości z na tyle namacalną poprawą, że nareszcie zrobiło się przyjemnie. Do tej pory przeklinałem Creative, że jest zupełnie nijaki a stosując ich filtry dźwięk ulegał tak wielkim dystorcjom, że się odechciało słuchać. obecnie z głośników jest wyciśnięte max co same mogą zaoferować, więc zakup droższych DAC, aby usłyszeć więcej, wiązałby się, jak to w świecie audio bywa, z kolejną bardzo ciekawą kosztowną podróżą poszukiwawczą sprzetu idealnego. Jestem już na to za stary.... a tak gitary brzmią jak gitary( nieważne czy Iron Maiden czy Daft Punk) a muchy i szum traw jest słyszalny tak jak powinien w High Hopes by Pink Floyd. bardzo dobrze się ten zestaw dogaduje ze sobą i chyba o to chodzi najbardziej. PS creative w trybie direct w ogóle niskimi tonami nie gra i dopiero Wiim dorzuca do pieca (sprawdzone też na dużym analgowym wzmaku Onkyo - bas jakby nie istniał) pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts