Skocz do zawartości

Wharfedale Diamond 9.4+Harman/Kardon HK 3380

Recommended Posts

Napisano
Do rapu weź sobie HK, ale 970, a nie 3380 czy 3480. Jakoś wcześniej ten gatunek w twoich wypowiedziach mi umknął, dopiero teraz kaczor o tym przypomniał icon_wink.gif
Moim zdaniem te Wharfedale nie dadzą ci odpowiedniej podstawy basowej, bo nie oszukujmy się niejednoktornie właśnie w rapie czy HH mamy najwięcej basu (nie w techno itp.). Myślę, że powinieneś się rozejrzeć za czymś co będzie miało przynajmniej 2x 6,5" basowy, a najlepiej 2x 8" czy 2x 10" (to ostatnie mało prawdopodobne w tej cenie). Przykłady:
JAMO S606 (bardzo często polecane z dibrymi recenzjami)
JAMO S718
KODA KF-210F (praktycznie niepokonane w rubryce cena/jakość)
Napisano
Ej ej nikt tu z tobą nie jedzie.
Nie mogę Ci polecić sprzętu który "na pewno" zagra dla ciebie. Słucham metalu i rocka - do tych gatunków - proszę bardzo - NAD i Yamaha.
Dla mnie the best of the best. w MOIM odczuciu Onkyo. HK Marantz i cała reszta to gruz w ogóle nie warta zachodu - nie leżą mi i już.
Ale to tylko moje zdanie innym nie leży Yamma a np Onkyo to the beściak. Kto ma rację - każdy! I co z tego wynika? Tylko tyle że sam musisz zdecydować co Ci odpowiada my możemy jedynie podpowiadać. Załóżmy polecę Ci Yammę - kupisz ją (bo parametrami styka) podłączysz i nie zagra dla ciebie i co wtedy? Kaczor będzie be bo polecił nie to co trzeba? Nie ma sprzętu obiektywnie dobrego-złego to wszystko subiektywne odczucia.

Reguły są takie - Ty pytasz. My podpowiadamy - ale wybrać musisz sam

Jeśli pasuje Ci zestaw HK + Wharfedale to go bierz - ja tylko policzyłem ale parametry nie grają no i zawsze mogę się mylić nieprawdaż?
Napisano
Dodam jeszcze do mojej wypowiedzi, że słucham: rocka, metalu, punku, coś w stronę popu (a może alternatywy), hh, rapu, a czasem też techno itp.
Posiadam Denona AVR2809 i JBL ES100. Tak naprawdę każde głośniki dadzą ci bas tylko, że jednym wystarczy połowa mocy maksymalnej, a innym będziesz musiał dostarczyć więcej mocy (głośniej grać), więc przy dość małym pomieszczeniu raczej do rapu i hh przyda się spora membrana, która nawet słabo poruszona dostarczy tego czego trzeba.
Dla mnie do rapu i hh właśnie Denon i HK są najlepsze. Yamahy bym ci nie polecił, ale tak jak pisał kaczor każdy ma inny gust i musisz sam zdecydować.
Napisano
Znow zmieniam, zmieniam i zmieniam:-)(chyba niedługo bedziecie mnie miec dosyć)

moja propozycja na dzien dzisiejszy to JBL E 60 te mi sie bardziej podobaja z wygladu, to po pierwsze.po drugie moze lepszy bas bedzie w moim klitkowatym pokoiku
No a teraz wzmacniacz.odstepuje od amplitunerow i kd, i koncentruje sie teraz na wzmacniaczach tak jak wczesniej Wy radzilsiscie( po pierwsze cena niższa po drugie nie wiem:-)) od poczatku trzeba mi bylo tego szukac.Denon PMA-355UK.
I teraz pytanie do Was czy bedzie jakos to gralo nie za slaby ten wzmacniacz?(używany jest)

pozdrawia, Pinkol
Napisano
Tych E60 raczej nie polecałbym, o ile dobrze pamiętam Adamc miał takie i wypowiadał się o nich raczej źle. Ja osobiście wiem, że seria ES gra już lepiej od E NORTHRIDGE, więc raczej inwestuj w tę nową.
Co do wzmaka to lepiej kup jakiś starszy, ale z wyższej półki, bo akurat ten DENON jest jeszcze dość świeży i raczej słaby. Do JBLi rozejrzyj się za HK, albo Marantzem (ewentualnie DENON), jeśli chodzi o Klipsche to to samo.
Napisano
Niekoniecznie, ale lepiej jak wzmak nie pracuje na 90% możliwości, a np. na 30-40%. Wtedy nie ma szans na zniszczenie go, a kolumną też nic nie będzie jak będziesz rozważny (czytaj nie będziesz brał głośności na ~maks).
JBL podaje, że moc to 90W przy 8ohm, a wzmak ma teoretycznie 50W na kanał. Mówię teoretycznie, bo dane JBLa na ogół są zbliżone do prawdziwych, a ten wzmak, żeby osiągnąć te 50W musi się już nieźle namęczyć, dlatego lepiej kupić coś z dobrym zasialniem (ok. 400W poboru i w górę) najlepiej z firm, które ci podałem.
Napisano
Co do E60 to sa podzielone opinie.Jedni twierdza za to szmira inny sa zadowoleni.Mysle za ja przy nich jednak zostane.Tylko ten cholerny wzmacniacz nie meczy i nie daje spac po nocach:-)szukam i szukam patrze i patrze i nic z tego.Co cos znajde to okazuje sie ze nie jest to za dobre za slabe albo cos jeszcze(oczywiscie nie mam tu zadnej pretenscji, za to ze mi odradzacie)
A moze ktos mi pomoze go poszukac( http://electronics.shop.ebay.co.uk/items/A...286Q2ec0Q2em282
to jest strona ebay z ktorej wyszykuje wzmacniacza.Bym byl baaaardzo wdzieczny jak ktos by tam spojrzał i podsunol jakas propozycje.
chcialem jeszcze tylko dodac ze zaznaczone sa tylko te 3 marki ktore proponowal mi szukac pacio94

dzieki wielkie
Napisano
YAMAHA AX-590 a ten by dal rade z E60? no jest mocny.

nie wiem ale znalazlem taki zestaw...jbl E60 i HK 3380 nowe ze sklepu.To chyba musi to grac jakos.Wy twierdzicie ze jest za slaby, to jak to w koncu jest?

WHARFEDALE VARDUS 400 HK 3480 albo taki

ema
Napisano
pinkol
Piszę co myślę, moim zdaniem będzie za słaba. JBL potrzebuje czegoś co go mocno złapie i nie będzie puszczać, w przeciwnym razie dźwięk zagłuszy ci bas. Po drugie po jakimś czasie bycia na forum, zaobserwowałem, że kaczor trzyma się tych modeli i, że na Yamahach to on się zna i jest osłuchany. Zrobisz jak chcesz, ale raczej poruszaj się w tych trzech modelach Yamahy, a od innych producentów szukaj czegoś co ma ok. >500W poboru.
Napisano
pinkol
Po pierwsze samą mocą podawaną przez producentów nie ma co się sugerować (Yamaha podała 100W dla 590 i 110 dla 700, tylko że 590 ma 210W poboru, a 700 600W). Przecież każdy chce wypaść jak najlepiej i woli podać więcej niż mniej (z wyjątkami). Po drugie nie chodzi tu o samą moc, którą mogą dać te wzmaki tylko o to czy w tym czasie wykorzystują 100 (czysto teoretycznie, bo to jest nie możlwie i takie dane można między bajki włożyć), 80 czy 40% możliwości zasilacza. Oczywiście im mniej tym lepiej, nie można też przesadzać, ale rozmawiając o E60 spokojnie 600W jest ok.
Napisano
jbl E60 i HK 3380 chyba na to sie skusze i to bedzie koniec moich poszukiwan.Skoro jest takie zestwienie to musi to grac a na na maxa to raczej nie bede sluchal bo mysle ze juz by bylo troche za glosno jak dla mnie i mojego pokoju:-)

pzdr
Napisano
pacio mnie rozgryzł icon_wink.gif
Parametr pod tytułem moc na wyjściu czyli te 110W na 8 ohmach to można sobie w buty wsadzić. Zwróć uwagę jak pilnie poszukiwałem parametru pobóru prądu!. AX-700 żre 600W co daje gwarancję na to, że nawet przy cichym słuchaniu da tyle prądu (czyli natężenia w Amperach), że każde kolumny tylko jękną i zagrają (no może nie każde - wielgachne Infinity mogą się stawiać). Nie chcę szafować tu wyroków - nie słuchałem każdej z Yamach ale generalnie - Wysokie modele Yamy są fantastyczne AX- 700, 900, A-1000 ew. A-1020. Średniaki są przeciętne - niezłe, ale przeciętne a niskie modele (zresztą jak wszystkich innych marek) są po prostu słabe. 5XX to pogranicze modeli średnich i niskich - resztę dośpiewaj sobie sam.
Zresztą 210Watt poboru to w najlepszym układzie licz na jakieś 40-50 Watt na kanał na 8 ohmach - liczby nie kłamią. Szukaj czegoś co ma CO NAJMNIEJ 400 Watt poboru prądu - bez względu na markę.
Ponieważ mówimy o "dziadkach" różnica w cenie między średniakiem a flagowcem nie będzie wielka - nie ma więc sensu brać pierwszego z brzegu tylko trzeba polować na flagshipa.
Do tego - posłuchaj sprzętu który chcesz kupić - Yamma na ten przykład jest w pewnym sensie specyficzna, może się podobać ale wcale nie MUSI nie zagwarantuję, że Ci podpasuje.
Modele które polecam - słucham bądź słuchałem, część wręcz stoi u mnie i MNIE się podobają - TOBIE wcale nie muszą