PanKlor Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października 22 minuty temu, Wrq napisał: (podczas kalibracji nie zmieniałem miejsca mikrofonu, przy wszystkich 8 pomiarach). Nie do końca rozumiem. Robisz 8 pomiarów bez przestawiania mikrofonu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrq Napisano 4 października Autor Udostępnij Napisano 4 października 3 minuty temu, PanKlor napisał: Nie do końca rozumiem. Robisz 8 pomiarów bez przestawiania mikrofonu? Tak. I mam dobre pomiary (odległości i poziomy głośności), i dźwięk jakby lepszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października Ciężko mi w to uwierzyć bo taki pomiar nie dostarcza wystarczającej ilości informacji dla systemu kalibracji żeby ten mógł zadziałać. Są poradniki jak należy przeprowadzać kalibracje Audyssey. Oglądałeś albo czytałeś je przed wykonaniem kalibracji? Masz statyw? Jak wcześniej wyznaczałeś punkty pomiaru? Na jakiek podstawie stwierdziłeś, że poziomy głośności są ok? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października 14 minut temu, Wrq napisał: Tak. I mam dobre pomiary (odległości i poziomy głośności), i dźwięk jakby lepszy. Co? 8 pomiarów i mikrofon w tym samym miejscu od 1 do 8 pomiaru? Wtf? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października (edytowany) Kalibracja i eq l, dsp itd to fajne rzeczy ale to zestawy muszą dać sobie z tym rade. Jeżeli dodatkowe dywany zasłony nie pomogą to albo nie korzystać z korekcji albo wymienić kolumny na lepsze by z niej korzystać. Autokalibracje wyciągają chcąc poprawić niedoskonałości akustyki z głośników często to czego nie są w stanie przenieść znośnie dla naszego ucha a nie mikrofonu. Tanie kolumny specjalnie są strojone by ukrywać ograniczenia słabości najczęściej właśnie głośników wysokotonowych. Stąd to śćffff. Może tu jeszcze dosyć nieprawidłowo przeprowadzona klibracja, słaby mikrofon bądź ale już mało prawdopodobne problemy z softem. Moje wieloletnie doświadczenie z dsp w 9 na 10 przypadków podpowiada słabej jakości głośniki wysokotonowe. Mikrofon swoje a ucho tego nie przyjmuje. Edytowano 5 października przez Nie wszystko wiedzący Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października DT-101SK. On ogólnie syczy. Zestawy na nim budowane jak to mówią marketingowcy i handlowcy ciepło grają. Ciepło bo inaczej się nie da. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października Dnia 1.10.2024 o 15:46, Wrq napisał: Przepraszam, za zwłokę, jak wyłączę Audyssey, to faktycznie syczenia jest zdecydowanie mniej , ale i jakby cały dźwięk jest słabszy taki przytłumiony. Może kupić amplituner bez audyssey, tylko jaki byłby dobry do pylon pearl25 ? Zrób kalibrajce jeszcze raz. Najpier amplituner wyzeruj potem jeszcze raz. No ale to chcesz stereo czy kino w końcu? 11 godzin temu, Wrq napisał: Faktycznie, kupiłem nowy mikrofon i po kalibracji jest lepiej, (podczas kalibracji nie zmieniałem miejsca mikrofonu, przy wszystkich 8 pomiarach). Mam jeszcze tylko takie pytanie, czy mi się wydaje czy lepiej te pylony grają z nieaktywną opcją "kompensacja pasma środkowego" ? Włączasz i wyłączasz? Wybierz tak jak Tobie się podoba. 8 punktów jest po to abyś robił to w róznych miejscach. On Ci nawet to pokazuje wszystko przecież. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrq Napisano 6 października Autor Udostępnij Napisano 6 października Dnia 5.10.2024 o 06:42, Nie wszystko wiedzący napisał: Kalibracja i eq l, dsp itd to fajne rzeczy ale to zestawy muszą dać sobie z tym rade. Jeżeli dodatkowe dywany zasłony nie pomogą to albo nie korzystać z korekcji albo wymienić kolumny na lepsze by z niej korzystać. Autokalibracje wyciągają chcąc poprawić niedoskonałości akustyki z głośników często to czego nie są w stanie przenieść znośnie dla naszego ucha a nie mikrofonu. Tanie kolumny specjalnie są strojone by ukrywać ograniczenia słabości najczęściej właśnie głośników wysokotonowych. Stąd to śćffff. Może tu jeszcze dosyć nieprawidłowo przeprowadzona klibracja, słaby mikrofon bądź ale już mało prawdopodobne problemy z softem. Moje wieloletnie doświadczenie z dsp w 9 na 10 przypadków podpowiada słabej jakości głośniki wysokotonowe. Mikrofon swoje a ucho tego nie przyjmuje. Jak nie korzystać z korekcji? Zresetować amplituner i nie robić kalibracji? Wpisać pomiary z ostatniej kalibracji I używać bez audyssey? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrq Napisano 6 października Autor Udostępnij Napisano 6 października Dnia 5.10.2024 o 10:07, Piotr Sonido napisał: Zrób kalibrajce jeszcze raz. Najpier amplituner wyzeruj potem jeszcze raz. No ale to chcesz stereo czy kino w końcu? Włączasz i wyłączasz? Wybierz tak jak Tobie się podoba. 8 punktów jest po to abyś robił to w róznych miejscach. On Ci nawet to pokazuje wszystko przecież. Robiłem kalibracji zgodnie z przewodnikiem wiele razy. I zawsze efekt był słaby. Mocny bas, piskliwe ść itd. Dlatego zacząłem próbować "oszukać " mikrofon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrq Napisano 7 października Autor Udostępnij Napisano 7 października Chyba jednak wymienię ten amplituner. Mogę prosić o jakąś podpowiedź, jaki amplituner bez audysseya do pylon pearl 25, żeby pozbyć się w/w problemu. Budżet, tak +/- 5000 zł. Za każdą podpowiedź bardzo dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października (edytowany) Denon x3800 z Diraciem bedzie lekko ponad budżet. Przy czym Audyssey w x3800h to też lepsza wersja niz to co u Ciebie. Za Diraca trzeba dopłacić. Możesz też popatrzeć w stronę Onkyo/Pioneer z Diraciem - tutaj jest zawarty w cenie. Trochę ponad budzet masz tez Anthema MRX540. Przy czym warto by było mimo wszystko posłuchać ich u Ciebie albo zagwarantować sobie możliwość zwrotu. Edytowano 7 października przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 października Udostępnij Napisano 12 października Dnia 6.10.2024 o 13:59, Wrq napisał: Robiłem kalibracji zgodnie z przewodnikiem wiele razy. I zawsze efekt był słaby. Mocny bas, piskliwe ść itd. Dlatego zacząłem próbować "oszukać " mikrofon. Na prawdę pry tym sprzecie nie rozumiem takiego rezultatu. Jeśli to nie kwestia ustawienia to jest zepsuty. Dnia 7.10.2024 o 21:15, Wrq napisał: Chyba jednak wymienię ten amplituner. Mogę prosić o jakąś podpowiedź, jaki amplituner bez audysseya do pylon pearl 25, żeby pozbyć się w/w problemu. Budżet, tak +/- 5000 zł. Za każdą podpowiedź bardzo dziękuję. Każdy jest od Denona jaśniejszy No i co teraz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts