Skocz do zawartości

Kiedy Denon x3900/x4900

Murciano

Recommended Posts

Przyjrzyjmy się na konkretnym przykładzie - Onkyo RZ50 w USA na amazon 949 USD (poniżej link) , czyli po koszcie producenta i marży amazon 3750 zł. Przyznam, że nie wiem czy jest w tym ich VAT, więc przyjmijmy, że w tej cenie VAT to 0% czyli to cena netto. Powiedzmy, że taki amazon ma 15-20% marży, czyli do krajowego dystrybutora trafia kwota 3000-3200 zl. Sprzet nie jest produkowany lokalnie, więc powinniśmy przyjąć, że w europie jest podobnie (shipment już bez znaczenia w tej sytuacji). W Polsce towar jest u wszystkich poza rtv max (ktory importuje) za 6999 zl z VAT (5690 zl netto).

(5690-3100)/5690 = 45% marzy (lub 83% narzutu)

W dobie internetu i bardzo tanich przesyłek detalicznych to po prostu cud, że dalej daje się utrzymać tak gigantyczne marże detaliczne na jednorodnym produkcie. Spróbuj to zrobić na telefonach....

Ja rozumiem 10% różnicy w cenie w ramach europy, ale w audio te różnice to często 20% i 30% - to jest dla mnie wręcz fascynujące, że tak można w ramach europejskiej wspólnoty gospodarczej 😜

https://www.amazon.com/Onkyo-TX-RZ50-9-2-Channel-Receiver-Connector/dp/B0DGRL9MP3/ref=mp_s_a_1_2?crid=BY26KH15WHIH&dib=eyJ2IjoiMSJ9.srtOqnXUe85n64xh2aF7cWk6UxpupHbf-vHxz1wRF8SyzIoodnXV_faDWmDR3dnrEdTew5URcMjddVxyfYqx8NdY2Lsj4zUQHW3ktjME6z_Qwdy_Xb6PHasZL6QKjb52vMPr9YahDMZHRwGkkMzX0Z_lUTQv8Hm5NC2aAjzAXwkknTVhtrD_00GztQ4Lco9umpZ1zMkdQ2nQm1LpKynGxg.kjly2WwvtvdA3Sp2dCHvNrtBB9_YxgqhZzu5facillM&dib_tag=se&keywords=onkyo+tx-rz50&qid=1728727749&sprefix=onkyo%2Caps%2C260&sr=8-2

https://www.ceneo.pl/128775167

7 minut temu, Murciano napisał:

Dodam jeszcze, że taki obrazek jak poniżej to śmierdzi zmową cenową - jak już ustaliśmy to są identyczne produkty z narzutami rzędu 100% i tak wyszło, że wszystkie sklepy w polsce mają je w tej samej sugerowanej cenie i w ogóle ze sobą nie konkurują - ciekawy przypadek, nie?

IMG_3766.jpeg

Ty nie masz pojecia, o czym piszesz kolego. W skrocie Ci wyjasnie, ze kazdy z tych sklepow ma sprzet z tego samego miejsca, od dystrybutora. Kupuja w tej samej cenie (mam nadzieje). Cennik, sugerowana cene detaliczna daje wlasnie dystrybutor. Marze 100% na elektronice? Jesli dealer bawi sie cenami, zeby wyswietlac sie wyzej, to leca rabaty, po prostu. Sa dystrybutorzy, ktorzy tego nie pilnuja i jest rozjazd, ale niewielki.

18 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Ty nie masz pojecia, o czym piszesz kolego. W skrocie Ci wyjasnie, ze kazdy z tych sklepow ma sprzet z tego samego miejsca, od dystrybutora. Kupuja w tej samej cenie (mam nadzieje). Cennik, sugerowana cene detaliczna daje wlasnie dystrybutor. Marze 100% na elektronice? Jesli dealer bawi sie cenami, zeby wyswietlac sie wyzej, to leca rabaty, po prostu. Sa dystrybutorzy, ktorzy tego nie pilnuja i jest rozjazd, ale niewielki.

Pewnie masz racje -  nie mam pojecia...

Chociaż na Twoim miejscu sprawdziłbym jak skończyło się w europie kilka postępowań w tym zakresie gdy okazało udało się udowodnić, że dystrybutor narzucał detalistom ceny detaliczne dla klientów końcowych 😉.

Natomiast, dla porównania, widzisz ten niemiecki dystrybutor jest jakiś inny, bo tam wygląda tak:

IMG_3767.jpeg

Specjalnie dla Ciebie:

IMG_3768.jpeg

4 minuty temu, Murciano napisał:

Chociaż na Twoim miejscu sprawdziłbym jak skończyło się w europie kilka postępowań w tym zakresie gdy okazało udało się udowodnić, że dystrybutor narzucał detalistom ceny detaliczne dla klientów końcowych 😉.

Dasz jakis link do jakiegos takiego postepowania?

4 minuty temu, Murciano napisał:

Natomiast, dla porównania, widzisz ten niemiecki dystrybutor jest jakiś inny, bo tam wygląda tak:

Widze rozne sklepy, nie mam zielonego pojecia, kto tam jest dystrybutorem i jakie warunki tam panuja.

no_i_fajnie w postępowanii przed UOKIKiem musisz udowodnić, że:

- dystrybutor nie narzucił Ci cen  detalicznych ani rabatów (bo jeśli narzucił to wtopa)

- że ustawiasz poziom cenowy zgodnie ze swoją polityką cenową NIEZALEŻNĄ od Twoich konkurentów

Każda z tych firm ma inne koszty, inną politykę cenową, a jednak dla Klienta indywidualnego wszystkie mają wystawioną tą samą cenę detaliczną, której przecież wcale im dystrybutor nie narzucił, tylko tak jakoś sami niezależnie zdecydowali.
No tak im wszystkim akurat wyszło 6998.

No powodzenia w postępowaniu dowodowym 🤓

18 minut temu, Murciano napisał:

Pewnie masz racje -  nie mam pojecia...

IMG_3767.jpeg

Specjalnie dla Ciebie:

IMG_3768.jpeg

W ktorym miejscu jest cokolwiek, o sklepach/salonach/marketach/punktach? Wydaje mi sie, ze nie wiesz, kto to dystrybutor.

8 minut temu, Murciano napisał:

no_i_fajnie w postępowanii przed UOKIKiem musisz udowodnić, że:

- dystrybutor nie narzucił Ci cen  detalicznych ani rabatów (bo jeśli narzucił to wtopa)

- że ustawiasz poziom cenowy zgodnie ze swoją polityką cenową NIEZALEŻNĄ od Twoich konkurentów

Każda z tych firm ma inne koszty, inną politykę cenową, a jednak dla Klienta indywidualnego wszystkie mają wystawioną tą samą cenę detaliczną, której przecież wcale im dystrybutor nie narzucił, tylko tak jakoś sami niezależnie zdecydowali.
No tak im wszystkim akurat wyszło 6998.

hahahhahahaha  

8 minut temu, Murciano napisał:

Dziekuje serdecznie!

Edytowano przez no_i_fajnie

6 minut temu, Murciano napisał:

Zgodnie z prawem antymonopolowym, rekomendowanie cen detalicznych nie jest zakazane.

Z Twojego linku:

Bez tytułu.png

No i dalej prosze, zebys dowiedzial sie, jaka roznica jest miedzy producentem/dystrybutorem/dealerem.

Edytowano przez no_i_fajnie

Taką mamy super konkurencje w tym audio w PL, że w necie u wszystkich ten sprzęt kosztuje tyle samo. A Wam jako konsumentom nie daję to do myślenia i jeszcze tej polityki bronicie, że to super przecież jest i żadnej zmowy cenowej nie ma. W jakim to systemie ceny były regulowane i wszędzie takie same?

a już pamiętam - komuna! 🤣😂

Piszcie sobie co chcecie - rączka rączkę myje i finalnie nikomu z Was z branży nie zależy na konkurencji 🤷‍♂️. Ceny mają być wysokie i .... już 🤪

9 minut temu, Murciano napisał:

Taką mamy super konkurencje w tym audio w PL, że w necie u wszystkich ten sprzęt kosztuje tyle samo. A Wam jako konsumentom nie daję to do myślenia i jeszcze tej polityki bronicie, że to super przecież jest i żadnej zmowy cenowej nie ma. W jakim to systemie ceny były regulowane i wszędzie takie same?

Piszcie sobie co chcecie - rączka rączkę myje i finalnie nikomu z Was z branży nie zależy na konkurencji 🤷‍♂️. Ceny mają być wysokie i .... już 🤪

Szanuje, za walenie glowa w mur :)

Ja nie wiem kto zacz ;-), czyli kto z branży a kto nie - zresztą mogą być malowane lisy.

Jeśli chodzi o bicie głową w mur to zawsze to miałem - jestem idealistą 😎 i lubię burzyć schematy. Trochę starych modeli biznesowych już złamałem, a kilka "złamań" miałem okazje obserwować z bliska i może dlatego widzę, że tu jeszcze wiele jest do zrobienia.

Edytowano przez Murciano

1 godzinę temu, Murciano napisał:

bronicie, że to super przecież jest i żadnej zmowy cenowej nie ma. W jakim to systemie ceny były regulowane i wszędzie takie same?

Przecież koledzy usilnie tłumaczą, że omawiane ceny są sugerowane, a nie regulowane.

Zresztą, tak samo wygląda chociażby rynek pierwotny w branży moto - pójdź sobie do dowolnego salonu samochodowego np VW - i w każdym salonie zobaczysz ten sam cennik producenta. Już czekam aż podasz ich wszystkich do UOKiK 🙂 

Dnia 12.10.2024 o 11:51, PanKlor napisał:

Nie śledziłem ale czy pojawiają się u nas regularne promocje na Pylony za pół ceny?

Niestety nie. Po akcji w EURO RTV jakiś czas temu ceny są chyba bardziej pilnowane.

Dnia 12.10.2024 o 12:50, Murciano napisał:

Dodam jeszcze, że taki obrazek jak poniżej to śmierdzi zmową cenową - jak już ustaliśmy to są identyczne produkty z narzutami rzędu 100% i tak wyszło, że wszystkie sklepy w polsce mają je w tej samej sugerowanej cenie i w ogóle ze sobą nie konkurują - ciekawy przypadek, nie?

To dotyczy każdego produktu. Ale nie tylko w Audio.

A samochody. W każdym salonie katalogowa cena taka sama. Zegarki? Telefony? Tego się nie da udowodnić.