Beautiful Instinct Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października Witam wszystkich. Potrzebuję kupić małe kolumny, które będą stać na biurku. Jakiś czas temu się przeprowadziłem, i nie mam możliwości ustawienia całego zestawu na jednej szafce - zaś dedykowane do tego zestawu kolumny są za duże i zajmują znaczną część biurka. Wzmacniacz to model Sony TA-EX7, 60W na kanał przy 6 omach. Na kolumny chciałbym wydać mniej-więcej 300-500zł, przy czym to 500zł to raczej górna granica. Ponieważ chciałbym sprawdzić je przed odbiorem, toteż ograniczam się do ofert z mojego miasta (Kraków) i okolic. Nie słucham muzyki bardzo głośno i nie zależy mi na skrajnie podbitych niskich tonach, mają grać czysto i w miarę ciepło. Najlepiej, żeby miały 6 bądź 8 omów i nie przekraczały tych 35cm wysokości. Na chwilę obecną mam do wyboru: Onkyo PS-05U za 250zł Yamaha NX-E100 za 300zł Jamo 28 za 350zł Mission 70 za 370zł Technics SB-X110 za 450zł Technics SB-2 za 550zł Tannoy Mercury M1 za 590zł Dwa ostatnie są trochę poza budżetem, ale uznałem je za ciekawe propozycje do rozważenia. Czytałem dużo dobrego o tych kolumnach Yamaha na zagranicznych forach, ciekawią mnie również te Technicsy z płaskimi membranami (ktoś miał okazję słuchać?). Również te ostatnie mają dobre opinie, zastanawiam się czy warto trochę dołożyć, bo jednak rozstrzał cenowy jest spory. W miarę możliwości mogę podjechać ze swoim wzmacniaczem i posłuchać, tylko nie wiem co z tego jest warte mojego czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października (edytowany) Możesz dodać do listy HECO Victa Prime, HECO Aurora 300 oraz tańsze Magnaty - wszystkie używane oczywiście. Czasami DALI Zensor 1 (może też Pico) schodzą w okolice 500-700 zł. Edytowano 4 października przez Tweeter2016 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beautiful Instinct Napisano 4 października Autor Udostępnij Napisano 4 października Dzięki za propozycje. Ten Heco Victa Prime jest dostępny nowy za 570zł, ciekawe. Tylko martwi mnie impedancja opisana jako 4...8 ohm. Czyli ma 4 czy 8 omów? Nadaje się do wzmacniacza 6 ohm? Zauważyłem że kolumny np. Canton są podobnie opisywane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października (edytowany) HECO Victa Prime 302 to cena za sztukę. -> https://www.ceneo.pl/79334904 Wzmacniacz poradzi sobie z różną impedancją. Jakbyś naciągnął budżet dwukrotnie to fajne Ushery na OLX są w okolicach tysiaka. Grają świetnie i mają małe rozmiary - w sam raz na biurko. HECO Victa Prime 202 tak są nowe za 570 zł, powinny być OK. Edytowano 4 października przez Tweeter2016 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października Te uszatki wyglądają jak psu z gardła wyjał,opis mówi co innego🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października Tannoy M1 i zachowac chociaż przyzwoitą odegłość. Albo kupić uzywane Bose. Mieli kiedyś taki zestaw biurkowy do PC, całkiem ciekawie to grało niestety nie pamiętam modelu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października Z tych wymienionych to właśnie Tannoy M1 wydają się najciekawsze, miałem je kiedyś z Kambodżą A1 V3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beautiful Instinct Napisano 6 października Autor Udostępnij Napisano 6 października Zgodnie z sugestiami zakupiłem Tannoy Mercury M1. Na razie muszę odpuścić sobie dłuższe testy z powodu później pory i sąsiadów. Jedyne co mogę powiedzieć - jestem mocno zaskoczony zejściem i ilością basu jak na tak małe kolumny... Zapowiada się nieźle 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beautiful Instinct Napisano 7 października Autor Udostępnij Napisano 7 października (edytowany) Dzisiaj miałem trochę więcej czasu, usiadłem i posłuchałem. Co prawda nie wyciągałem poprzednich kolumn do porównania z racji ich wielkości, ale słuchałem ich dostatecznie długo, by pamiętać jak grają. Obawiałem się trochę tych 8 omów, ponieważ wyczytałem że przy podłączeniu kolumn o wyższej impedancji niż nominalna wzmacniacza, ten oddaje mniej mocy. Na szczęście nic takiego nie zauważyłem, kolumny grają wystarczająco donośnie i wzmacniacz nie ma problemu, żeby je rozruszać. Pierwsze co mnie zaskoczyło to jak pisałem - ilość i zejście basu. Wybierając mniejsze kolumny pogodziłem się że basu będzie mniej, ale okazało się że to nieprawda. Biorąc pod uwagę mały rozmiar tych M1 byłem naprawdę mocno zdziwiony, kiedy usłyszałem jak nisko schodzi w nich bas. Niskie tony są bardzo przyjemnie, miękkie i wcale ich nie brakuje. Kolumny z zestawu grały podkreślonym wyższym basem, tutaj tego wyższego jest mniej, przez co brzmią czyściej. Do muzyki której słucham (RnB, pop, rap, house) ten niski bas bardziej mi odpowiada. Mam wrażenie, że wokali też jest więcej, w niektórych kawałkach to właśnie wokale wybijały się na "pierwszy plan". Zwłaszcza przyjemnie brzmią damskie głosy - chociaż gdy dałem sporo głośniej to brzmiały już bardzo intensywnie i trochę wbijały się w uszy - natomiast nie mam w zwyczaju słuchać tak głośno, dlatego nie będzie mi to zbytnio przeszkadzać. Kolumny bardzo ładnie i czysto odtwarzają pianino - z czego bardzo się cieszę, bo poprzednie odtwarzały ten instrument z jakimś dziwnym przydźwiękiem, zniekształceniami (?). Tutaj wielki plus dla M1 Wyższe tony grają głośniej niż poprzednio, aczkolwiek nie jest to jakaś ogromna różnica. Co mnie cieszy - mimo tego że jest ich więcej to nie kłują w uszy (czego nie znoszę). Ciekawa rzecz, którą zauważyłem - lepiej słuchało mi się spokojniejszej muzyki, niż bardzo szybkich rytmów - wtedy wysokie tony trochę się zlewały ze sobą. Pewnie niektóre cechy czy przypadłości wynikają ze wzmacniacza którym "zasilam" kolumny - jest częścią całej wieży midi nie "osobnym" urządzeniem i do tego ma ze trzydzieści lat - wątpię że ktokolwiek kiedyś do niego zaglądał i sprawdzał czy tam wszystko w porządku. Co prawda nie mam z nim żadnych problemów, ale części w środku chyba mogą się po takim czasie jakoś zużyć (czy się mylę?). Podsumowując mój przydługi post - finalnie jestem bardzo zadowolony z nowych kolumn i oby służyły jak najdłużej. Edytowano 7 października przez Beautiful Instinct 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października Tannoy to była dobra firma, a seria M dość udana, dziś są bajecznie tanie i za te pieniądze to ciekawy sprzęt na start za małą kasę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 października Udostępnij Napisano 12 października Dnia 5.10.2024 o 21:03, Tweeter2016 napisał: Z tych wymienionych to właśnie Tannoy M1 wydają się najciekawsze, miałem je kiedyś z Kambodżą A1 V3 One miały to do siebie ze przyjemnie grały z każdą elektroniką. Nie były po prostu zbyt ofensywne. Dnia 7.10.2024 o 20:54, Beautiful Instinct napisał: Dzisiaj miałem trochę więcej czasu, usiadłem i posłuchałem. Co prawda nie wyciągałem poprzednich kolumn do porównania z racji ich wielkości, ale słuchałem ich dostatecznie długo, by pamiętać jak grają. Obawiałem się trochę tych 8 omów, ponieważ wyczytałem że przy podłączeniu kolumn o wyższej impedancji niż nominalna wzmacniacza, ten oddaje mniej mocy. Na szczęście nic takiego nie zauważyłem, kolumny grają wystarczająco donośnie i wzmacniacz nie ma problemu, żeby je rozruszać. Pierwsze co mnie zaskoczyło to jak pisałem - ilość i zejście basu. Wybierając mniejsze kolumny pogodziłem się że basu będzie mniej, ale okazało się że to nieprawda. Biorąc pod uwagę mały rozmiar tych M1 byłem naprawdę mocno zdziwiony, kiedy usłyszałem jak nisko schodzi w nich bas. Niskie tony są bardzo przyjemnie, miękkie i wcale ich nie brakuje. Kolumny z zestawu grały podkreślonym wyższym basem, tutaj tego wyższego jest mniej, przez co brzmią czyściej. Do muzyki której słucham (RnB, pop, rap, house) ten niski bas bardziej mi odpowiada. Mam wrażenie, że wokali też jest więcej, w niektórych kawałkach to właśnie wokale wybijały się na "pierwszy plan". Zwłaszcza przyjemnie brzmią damskie głosy - chociaż gdy dałem sporo głośniej to brzmiały już bardzo intensywnie i trochę wbijały się w uszy - natomiast nie mam w zwyczaju słuchać tak głośno, dlatego nie będzie mi to zbytnio przeszkadzać. Kolumny bardzo ładnie i czysto odtwarzają pianino - z czego bardzo się cieszę, bo poprzednie odtwarzały ten instrument z jakimś dziwnym przydźwiękiem, zniekształceniami (?). Tutaj wielki plus dla M1 Wyższe tony grają głośniej niż poprzednio, aczkolwiek nie jest to jakaś ogromna różnica. Co mnie cieszy - mimo tego że jest ich więcej to nie kłują w uszy (czego nie znoszę). Ciekawa rzecz, którą zauważyłem - lepiej słuchało mi się spokojniejszej muzyki, niż bardzo szybkich rytmów - wtedy wysokie tony trochę się zlewały ze sobą. Pewnie niektóre cechy czy przypadłości wynikają ze wzmacniacza którym "zasilam" kolumny - jest częścią całej wieży midi nie "osobnym" urządzeniem i do tego ma ze trzydzieści lat - wątpię że ktokolwiek kiedyś do niego zaglądał i sprawdzał czy tam wszystko w porządku. Co prawda nie mam z nim żadnych problemów, ale części w środku chyba mogą się po takim czasie jakoś zużyć (czy się mylę?). Podsumowując mój przydługi post - finalnie jestem bardzo zadowolony z nowych kolumn i oby służyły jak najdłużej. Ciesze się że mogłem pomóc ! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts