Skocz do zawartości

Kino domowe 6.1 a obecny standard 7.1

de Lasquez

Recommended Posts

2 godziny temu, Butler napisał:

W Denonie/Marantz na pewno da się tak skonfigurować, kiedyś sprawdzałem (fota). JBL Synth. także. Mogę sprawdzić ewentualnie 9 kanałowego Pioneera.

To całkiem fajna alternatywa na back surround jak jest problem z ich klasycznym ustawieniem.

20241024_162149.jpg

o to to to właśnie mi chodzi ... ciekawe czy tak też można w Yamaha - do tej pory używałem RX-V630RDS i leżał mi brzmieniowo no tylko już taki dziadek z popsutym pilotem, bez HDMI i bez funkcji sieciowych a jak mam kupować jakiś streamer osobno do tego to jednak chyba wole wymienić ampli zwłaszcza że taki RX-V6A jest niewiele droższy od chociażby takiego Wiim Ultra

11 godzin temu, maciek72 napisał:

Jakie masz głośniki ?

Problem mojego zestawu zaczął się od sparciałych membram w głośnikach głównych JBL Ti600 które totalnie poleciały i kolumny grały praktycznie tylko piszczałkami :P ... a jak już człowiek zacznie coś grzebać no to jak to zwykle bywa trzeba iść dalej :) - więc coś tam posłuchałem coś poczytałem, pogadałem ze znajomym "audiofilem" - i poszedłem w podstawki Pylon Diamond 18 jako main (pomieszczenie około 20m2) ... jako reszta (satelity + centrala) stare Celestion F (F10) + sub JBL E150P/230 ... - nawet jakbym się pokusił o dorobienie instalacji do tego drugiego tylnego to takiego F10 nie kupie nawet w używce - no ale to powiedzmy nie ma szczególnego uzasadnienia - chyba w tej sytuacji poprostu trzeba by tę tylną parę zamienić na coś innego albo te F10 co mam wykorzystać na ten tył (1 zostaje w rezerwie) a na satelitki coś kupić.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No to zmiana surroundow na jakiś fajny komplet. Z tym że tam instalacja to nie tylko dorobienie jednego przewodu ale ten co jest na środku musi przestać byc na środku :) Z tyłu.

A jakie to by były surroundy fajne + centralny, co byście polecili najlepiej pasujące do tych Pylonów Diamond 18 i do Yamahy ampli?? Kupiłem tę Yamahę RX-V6A ... no nie ma opcji tego pojedynczego tyłu :/ ale jak się wepnie jeden (np w prawy tył) to on gra w programach obejmujących tył - ciężko stwierdzić czy to lepiej czy gorzej buduje tę przestrzeń :) bo tam to takie szmery bajery tylko słychać ...

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A ile chcesz dać za te surroundy? Nowe czy używane?

No to budżetu nie mam określonego, tylko wiadomo że nie ma co przeskalowywać satelitek i centrali do reszty sprzętu a mam Yamaha RX-V6A za 2k i Pylony za 5k a jednocześnie żebym odczuł jakiś progres w stosunku do tych Celestion F (centrala z tego co pamiętam kosztowała kiedyś dawno temu koło 600pln). Mogą być używane - ale wtedy co najmniej 40% taniej od nowych bo tyle w sprzęcie jest podatku który można odliczyć :) 

PS Co sądzicie o tych głośnikach kątowych odbijających dźwięk od sufitu stawianych na głównych w celu uzyskania ATMOSa ?

21 godzin temu, de Lasquez napisał:

PS Co sądzicie o tych głośnikach kątowych odbijających dźwięk od sufitu stawianych na głównych w celu uzyskania ATMOSa ?

Ja mam mieszane uczucia. W kierunku nie warto.

Ale może się uda wypróbować.?

21 godzin temu, de Lasquez napisał:

No to budżetu nie mam określonego, tylko wiadomo że nie ma co przeskalowywać satelitek i centrali do reszty sprzętu a mam Yamaha RX-V6A za 2k i Pylony za 5k a jednocześnie żebym odczuł jakiś progres w stosunku do tych Celestion F (centrala z tego co pamiętam kosztowała kiedyś dawno temu koło 600pln). Mogą być używane - ale wtedy co najmniej 40% taniej od nowych bo tyle w sprzęcie jest podatku który można odliczyć :) 

Ok czyli ile ?:)