Skocz do zawartości

Soundbar Philips Fidelio TAFB1/10 - problem ze skalą głośności, jakością i kierunkiem dźwięku

kpkp

Recommended Posts

Witam, posiadam soundbar Philips Fidelio TAFB1/10 podłączony kablem 2.1 HDMI eARC do telewizora (odpowiedniego gniazda hdmi) LG G3 OLED65G33LA i mam 3 problemy.

1.Gdy mam włączony tv i soundbar a głośność ustawiona załóżmy na 3, to jak wyłączę i włączę tv lub sam soundbar to głośność zawsze ustawia mi się na 8, co jest irytujące ponieważ jest po prostu za głośno a nocą porą to się można przestraszyć.

Probowałem zmienić ustawienia w soundbarze oraz przywróciłem jego ustawienia fabryczne, ale nadal zawsze po włączeniu soundbara skala głośności w nim ustawia się na „8”

W telewizorze także, próbowałem zmieniać różne opcje dzwieku, ale bez rezultatu z tym, że wydaje mi się, iż na 99% problem leży po stronie soundbara, gdyż nawet jak go sam włączę (bez tv) głośność jest na 8 i zmienię na 4 to jak go wyłączone i włączę ponownie to głośność na soundbarze znów ustawiona jest na 8

2.Gdy oglądam, niektóre programy telewizyjne np z cyfrowego polsatu, ale nie tylko, to z głośników w szczególności górnych słychać zniekształcony głos, podaje link do YouTube, gdzie nagrałem, o jaki problem mi chodzi.

https://youtube.com/shorts/KtzUwklk25I?feature=shared

3.Grajac w gry na PlayStation 5 zauważyłem dziwny efekt dźwiękowy, mianowicie jak skieruje kamerę na postać która jest skierowana przodem do mnie (kamery) to jak mówi to jest przytłumiony głos, a jak się ta postać odwróci do mnie (kamery) tyłem to głos jest wyraźny jakby było na odwrót.

Proszę o pomoc,

Dziękuję 

P.S. Może ktoś posiada taki sam soundbar i się wypowie byłoby świetnie, ale każdy komentarz mile widziany.

Edytowano przez kpkp
Poprawa błędów pisowni

19 godzin temu, kpkp napisał:

Probowałem zmienić ustawienia w soundbarze oraz przywróciłem jego ustawienia fabryczne, ale nadal zawsze po włączeniu soundbara skala głośności w nim ustawia się na „8”

Czy tam nie ma w menu ustawienia po prostu "power on volume" ? Bo to tak wygląda.

2.Gdy oglądam, niektóre programy telewizyjne np z cyfrowego polsatu, ale nie tylko, to z głośników w szczególności górnych słychać zniekształcony głos, podaje link do YouTube, gdzie nagrałem, o jaki problem mi chodzi.

https://youtube.com/shorts/KtzUwklk25I?feature=shared

Normalne. One w ten sposób symuluja dzwiek przestzrenny. Masz je suatwioen za glosno jeśli je słyszysz.

3.Grajac w gry na PlayStation 5 zauważyłem dziwny efekt dźwiękowy, mianowicie jak skieruje kamerę na postać która jest skierowana przodem do mnie (kamery) to jak mówi to jest przytłumiony głos, a jak się ta postać odwróci do mnie (kamery) tyłem to głos jest wyraźny jakby było na odwrót.

Kwestia ustawienia.

Zdaje się że on ma dekodery DTS.

Gdzie go kupiłeś?

Odnośnie punktu 1 i Twojego pytania czy jest włączona opcja „power on volume” to nie wiem, rozumiem chodzi że to powinno być w soundbarze wyłączone ?

Dodaje filmik jak zmienia mi się ta głośność zawsze na 8

Natomiast odnośnie punktu 3 i pytania  o DTS to dodaje zdjęcie, co pisze na soundbarze wynika, ze ma DTS? i piszesz „kwestia ustawienia”, ale w konsoli ps5 czy soundbara i jakiego ustawienia szukać - daj jakiś trop 

IMG_2640.jpeg

Edytowano przez kpkp

21 godzin temu, kpkp napisał:

to nie wiem, rozumiem chodzi że to powinno być w soundbarze wyłączone ?

tak

21 godzin temu, kpkp napisał:

Natomiast odnośnie punktu 3 i pytania  o DTS to dodaje zdjęcie, co pisze na soundbarze wynika, ze ma DTS? i piszesz „kwestia ustawienia”, ale w konsoli ps5 czy soundbara i jakiego ustawienia szukać - daj jakiś trop 

JAki masz dzwiek na wyjsciu z konsoli? Jak to jest ustawione? I jeszcze jedna sprawa czy sygnał z PS idzie przez TV czy od razu do Soundbara?

Nie widzę tej opcji „power on volume” w soundbarze…

Odnośnie konsoli ps5, pytasz o ustawiona opcje dźwięku w samej konsoli tak? - nie wiem, bo chwilowo nie mam konsoli, będę miał za tydzień, z co powinno być ustawione jeżeli idzie to jakąś ująć?

Odnośnie podłączenia to kabel hdmi z konsoli jest podłączony do tv go śnieżna hdmi 2.1

?

Kto Ci to sprzedał?

Czy Ty masz to?

obraz.png.ef8703f8a361b424a7f02abae647a52e.png

Nie wiem czy będzie inny bo nie znam ustawień Twojego sprzetu. chodzi o to że musisz mieć ustawiony TV aby wysyłał sygnał 5.1 JAk to się u Ciebie robi? No nie wiem.

Jeśli na konsoli ustawisz wyjscie dźwiękowe Dolby, DTS czy jak to sie nazywa tam , tez nie wiem bo mam PS4 to powinien iść pełny sygnał.

Media Markt 

Philips napisał, że wymienia mi urządzenie na nowe, mam odesłać je.

zobaczymy czy cokolwiek pomoże, bo mam mieszane uczucia. (Dam znać)

odnosnie zdjęcia to tak właśnie mam do eARC mam kabel hdmi podłączony soundbar z tv (też w eARC gniazdo). Ciekawe czy jakbym podłączył do drugi  HdMI w soundbar i do ps5 to zmieniłoby to coś, ale dwa kable wychodzące z ps5 ciekawe czy by się nie gryzły… mi się wydawało, że jak tv ma eARC i soundbar to konsole jak podłączam do tv to wystarczy…

44 minuty temu, kpkp napisał:

odnosnie zdjęcia to tak właśnie mam do eARC mam kabel hdmi podłączony soundbar z tv (też w eARC gniazdo). Ciekawe czy jakbym podłączył do drugi  HdMI w soundbar i do ps5 to zmieniłoby to coś, ale dwa kable wychodzące z ps5 ciekawe czy by się nie gryzły… mi się wydawało, że jak tv ma eARC i soundbar to konsole jak podłączam do tv to wystarcz

A jakie ustawienia audio masz w TV? Możesz wkleić zdjęcie?

W wybierz format audio sygnału wejściowego hdmi jest tylko PCM lub Bitstream to co wybrać? - rozumiem że jest to HDMI4 połączone z cyfrowym Polsatem , a gdy podłączone soundbara lub ps5 to mogę mieć tam inne opcje do wyboru?, jeżeli tak to co powinno być najkorzystniej do wyboru…

IMG_2736.jpeg

Powiem Wam, iż oddział philipsa w Polsce to jakaś tragedia tak jak ludzie piszą, aby się skontaktować z kimś bezpośrednio ważniejszym jakimś kierownikiem itp. Nie ma szans…, 30.10 otrzymałem odpowiedzieć, że wymienia mi sprzęt na nowy i do 48h zorganizują kuriera po odbiór dzisiaj jest 08.11 i nadal go nie ma… od 2 dni a dzisiaj pewnie znów wmawiane mi będzie, że mają nadal awarię systemu i nie mogą zlecać przesyłek…, jakby to była firma „kogucik” to rozumiem, ale jest to znana międzynarodowa firma i nie wierzę, że taka firma nie ma techników, którzy nie rozwiązali by problemu w 1 dzień a nawet powiem więcej w  kilka godzin, poza tym jakieś standardy powinny być w zanadrzu w razie takich awarii szkoda gadać.  Ciekawe ile potem będzie trwał wysłanie nowego sprzętu do mnie.

Mam pytanie w ps5 mam zaznaczone PCM linear a mogę wybrać też Dolby, Dolby atmos itd zostawić PCM czy zmienić?.

Edytowano przez kpkp