Skocz do zawartości

Soundbar Philips Fidelio TAFB1/10 - problem ze skalą głośności, jakością i kierunkiem dźwięku

kpkp

Recommended Posts

1 godzinę temu, kpkp napisał:

Spróbowałem odłączyć sieć zrobić reset na nowo aplikację wgrać i niestety , bas jest żenada ja mówię o Basie z samej belki, gdyż wcześniej ona dudniła dosłownie a teraz brakuje subwoofera.

chce zapytać czy instalując aplikację na telefonu gdy odnajdą aktualizacje belki czy muszę ją aktualizować czy mogę to pominąć?

dzieki 

Mi nie pozwolił pominąć przy konfiguracji Home Theater. Nie chciał mi dodać satelity do kina bez aktualizacji. A jak z samą belką to nie wiem. Teoretycznie każda aktualizacja powinna przynieść poprawe, naprawę błędów. Oni podobno sporo naprawili.

Reset nie przywróci ustawień fabrycznych tzn oprogramowania pierwotnego zgadza się? tylko zostaje te aktualne …?

Philips ma wysłać mi nowy soundbar a tego zabrać. Chciałbym uniknąć aktualizacji. Zastanawiam się czy to aktualizacja oprogramowania utraciła bas czy aplikacji, ale ja mam samą belkę jednak z wbudowanym subwooferem , więc musiało to dawać basu po ustawienia w PS FINE TUNE jak ustawiałem bas na minus 6 taki paradoks, może to był jakiś błąd systemowy, ale bas rozwalał. 

Wytłumaczycie mi w ogóle po co jest tyle tych aplikacji, której ja mam wzasadzie używać docelowo

Ps Fine Tune?

Entertainment?

Wi-Fi music?

Play-Fi?

Nie wiem skąd te problemy u ciebie. Wiem tylko, że czasami zmuszony byłem wyłączyć i właczyć cały system bo tracił połączenie lub dźwięk bo prawdopodobnie był jakiś konflikt urządzeń peryferyjnych. Jako odtwarzacz główny używam Zidoo Z9 XPRO. A on czasami nie radzi sobie z menu płyt BD UltraHD. Robi przez to zawiechy w audio. Tak to sobie tłumaczę bo z samym TV po ARC nie ma problemu. Zobaczę jak będzie się zachowywał gdy podłączę jakiś odtwarzacz Blu-ray stacjonarny. Sieciowe odtwarzacze są wygodne ale to jednak nie to samo co taki stacjonarny. A apropos tych aplikacji to inaczej tego pewnie się nie dało rozwiązać bo pilot ubogi w funkcje. A pilot apropos ten sam co w B97. Za te pieniadze, to całość powinna być tip top. Pilot przy tym jest bardzo słabiutki, ta imitacja szczotkowanego aluminium to plastik, który trzeszczy niemiłosiernie przy wkładaniu bateri jakby miał się połamać. A mogliby zrobić pilot z obudową aluminiową jak to zrobili w którymś z flagowych TV. Za ten szczegół zrobiłem im minusa w opini. 

Edytowano przez bramowicz1

• 4 weeks later...

A czy jak zabraknie prądu to zeruja się Wam ustawienia? - ja tak mam i jest to irytujące.

kolejna sprawa próbował ktoś soundbar ustawić bas na minus 6 ? tylko musi to być soundbar z zintegrowanym subwooferem. Zobaczcie jak bas daje czadu ze zwykłej belki ustawiam to w PS Fine Tune jak pisałem.

I wracam do problemu, że mimo tego iż soundbar byl ustawiony na głośność 4 to jak wygładzę go i włączę głośność ustawia się sama automatycznie na 8 - próbowałem już wszystkiego i nic nie pomaga.

42 minuty temu, kpkp napisał:

A czy jak zabraknie prądu to zeruja się Wam ustawienia? - ja tak mam i jest to irytujące.

kolejna sprawa próbował ktoś soundbar ustawić bas na minus 6 ? tylko musi to być soundbar z zintegrowanym subwooferem. Zobaczcie jak bas daje czadu ze zwykłej belki ustawiam to w PS Fine Tune jak pisałem.

I wracam do problemu, że mimo tego iż soundbar byl ustawiony na głośność 4 to jak wygładzę go i włączę głośność ustawia się sama automatycznie na 8 - próbowałem już wszystkiego i nic nie pomaga.

No właśnie o dziwo pamiętają i łączą się same. Wczoraj po raz pierwszy suba musiąłem ponownie łączyć ale nie wynikało to z wcześniejszego braku prądu. Stracił połączenie z routerem.

48 minut temu, kpkp napisał:

Ustawień na belce nie zmieniałem. Wszystkie są na 0. Domyślnie zostawiłem tylko Atmosowe na +3. Natomiast ten dodatkowy subwoofer TAFW1 ustawiłem na -3. A i tak momentami za mocny jest.  A z tą głośnością to myślę, ze póki co tego nie przeskoczy. Miałem też tak w poprzednim kinie Philipsa.

1 minutę temu, PanKlor napisał:

Ten subwoofer z całą pewnością nie jest za mocny. Po prostu stoi nie tam gdzie trzeba (mody pomieszczenia) a i system korekcji albo nie istnieje albo zostawia wiele do życzenia.

Z całą pewnością? Masz go zainstalowanego? Jeśli tak to jakiej wielkości salon? Bo u mnie salon jest nieduży, jakieś 28 m. dlatego czuję się tę moc na takiej przestrzeni.

17 minut temu, PanKlor napisał:

Mam tak z 5 razy tyle mocy jeżeli chodzi o subwoofery w 30 metrach kwadratowych. Była taka reklama opon - "Power is nothing without control".  To ze musisz u siebie skręcić suba wynika z fizyki pomieszczenia i tego że Twój system nie potrafi okiełznać jakiejś konkretnej częstotliwości. 

Mówisz z pięć razy tyle więc zakładam, żę masz dwa suby. Tu też mógłbym dodać jeszcze jeden. Tylko pytanie po co na takiej powierzchni skoro nie wykorzystałbym nawet w 30% tej mocy. A ten jeden ma naprawdę kopa dzięki swojej konstrukcji z trzema  membranami. Co do pomieszczenia masz rację. Nieodpowiednie ustawienie może ograniczać. Mój być może stoi zbyt blisko szafki na TV. Co prawda dałem mu odstęp od ściany i tej szafki jakieś 40 cm. Nie robiłem kalibracji. Zobaczę czy coś to zmieni. Ale szczerze to jestem sceptycznie nastawiony do tych kalibracji.

Przed chwilą, bramowicz1 napisał:

Mówisz z pięć razy tyle więc zakładam, żę masz dwa suby. Tu też mógłbym dodać jeszcze jeden. Tylko pytanie po co na takiej powierzchni skoro nie wykorzystałbym nawet w 30% tej mocy.

Nie chodzi o moc tylko o to by móc usłyszeć na w miarę podobnym poziomie niskie częstotliwości. 

2 minuty temu, bramowicz1 napisał:

Mój być może stoi zbyt blisko szafki na TV. Co prawda dałem mu odstęp od ściany i tej szafki jakieś 40 cm. Nie robiłem kalibracji. Zobaczę czy coś to zmieni. Ale szczerze to jestem sceptycznie nastawiony do tych kalibracji.

Poczytaj moze trochę o tym jak działają niskie częstotliwości. Podpowiem, że 40 cm od szafki jest Twoim najmniejszym problemem. Walczysz z konkretnymi modami pomieszczenia, które wprost zaleza od jego wymiarów. W zależności od tych wymiarów problematyczne stają się różne  częstotliwości. Można na to wpływać zmieniając położenie suba, zmieniając miejsce odsłuchu, dokładając suby lub specjalne ustroje lub też używając zaawansowane systemy korekcji. 

To, że raptem 200W sub powoduje, że coś się trzęsie w regale albo wzbudza jakis inny rezonans wcale nie świadczy o jego mocy. Podobny efekt jestes w stanie uzyskać subem który ma 50W. Celowo pomijam dyskusję o skuteczności bo nie o to się tutaj rozchodzi. 

2 minuty temu, PanKlor napisał:

To, że raptem 200W sub powoduje, że coś się trzęsie w regale albo wzbudza jakis inny rezonans wcale nie świadczy o jego mocy. 

210 W to on ma wyjściowej. Maksymalnej 420 W.  Co do akustyki zgodzę się, mebli trochę stoi. Mebli nie mogę się pozbyć więc pozostaje zmienić ustawienia. Przyznam, że Crossover 25Hz-150Hz zostawiłem domyślnie na połowę zakresu. Co proponujesz w tej sytuacji?

O tej skuteczności coś tam czytałem. Tu Philips nawet jej nie podaje w swojej specyfikacji. Wytłumacz mi przy okazji to: 420 W przy 1% THD. Bo widzę często Philips podaje ten wspólczynnik THD. W ostatnim moim Fidelio była podana moc przy 3% THD. Czytałem gdzieś o tym a i tak tego nie ogarniam.

THD to upraszając poziom zniekształceń. 1% THD już słuchać się nie daje. Poza tym w prawidłowo podanej specyfikacji oprócz THD powinno być podane w jakim zakresie częstotliwości ta moc jest podawana. A tak wprost, robią nas klientów w ciula podawając syntetyczne cuda na kiju które niewiele mają wspólnego z realnymi możliwościami. Skuteczność to bardzo istotne kryterium w specyfikacji, mierzalne i obiektywne. To maksymalna ilość dB którą zagra kolumna z jednego metra po podaniu 1W czyli dB/1W/1m, albo dB/2,83V/1m lub dB/2V/1m

Edytowano przez Butler

1 godzinę temu, bramowicz1 napisał:

210 W to on ma wyjściowej. Maksymalnej 420 W.

Maksymalnej to ja mam ponad 3 kW. To nie jest konkurs na to kto ma więcej. Tego dalej nie można nazwać zbyt mocnym subem. Już wyjaśniłem dlaczego. O reszcie specyfikacji (a wlasciwie) jej braku w tych subwooferowych zabawkach nie ma nawet co pisać. 

36 minut temu, bramowicz1 napisał:

A 3KW to chyba tylko po to by mieć bo na 30 m to tylko idzie na to popatrzeć jak gra na minimalnej mocy.

Primo to Ty zacząłeś się ekscytować mocą maksymalną. Secundo, dalej nie rozumiesz jak dzialaja niskie tony w pomieszczeniu. Suby w zestawach z soundbarami maja w 90% przypadków zrobić wrażenie na Kowalskim w markecie. Dałeś się złapać na dudnienie i naklejkę z mocą. Czasami popelniamy bledy. Ja tez sie rroche bronilem przed drugim subem. Chodzilo bardziej o miejsce w salonie. Skonczylo sie na razie na 2 i zastanawiam sie gdzie wsadzic trzeci. Proponuję kiedys posłuchać zestawu z dobrze wystrojonymi 2 lub więcej subami. Może wtedy zrozumiesz o co w tej zabawie chodzi. Podpowiem, że moc nie jest na pierwszym miejscu. 

24 minuty temu, PanKlor napisał:

Primo to Ty zacząłeś się ekscytować mocą maksymalną. Secundo, dalej nie rozumiesz jak dzialaja niskie tony w pomieszczeniu. Suby w zestawach z soundbarami maja w 90% przypadków zrobić wrażenie na Kowalskim w markecie. Dałeś się złapać na dudnienie i naklejkę z mocą. Czasami popelniamy bledy. Ja tez sie rroche bronilem przed drugim subem. Chodzilo bardziej o miejsce w salonie. Skonczylo sie na razie na 2 i zastanawiam sie gdzie wsadzic trzeci. Proponuję kiedys posłuchać zestawu z dobrze wystrojonymi 2 lub więcej subami. Może wtedy zrozumiesz o co w tej zabawie chodzi. Podpowiem, że moc nie jest na pierwszym miejscu. 

Nie byłem na odsłuchu bo nie musiałem. Fidelio zaufałem już dawno. A Soundbar dlatego, że w tej chwili nie mam miejsca na kino. Gdybym miał miejsce to pewnie by to było cos z prawdziwego zdarzenia. A jeśli chodzi o odsłuch takich zestawów to co roku jestem na Audio Show na narodowym. I uważam, żę na takie metraże, który ma przeciętny Kowalski dwa suby po 500 lub 1000 Wat to zdecydowanie za dużo. Owszem można wstawić i cztery jeden na drugim i słuchać trzesących się szyb. Kto bogatemu zabroni. 

4 minuty temu, bramowicz1 napisał:

Owszem można wstawić i cztery jeden na drugim i słuchać trzesących się szyb. Kto bogatemu zabroni

Jeździsz, oglądasz i niewiele z tego wynika. Jak kupowałem swoje subwoofery to nawet nie sprawdziłem ile maja mocy. Nie rozumiesz po co sie wstawia dodatkowe subwoofery i prowadzisz swoją mała krucjatę o tym że zabawka w zestawie z belką jest za mocna.

Sprostowałem te banialuki. Kto wejdzie i przeczyta bedzie mial szanse nie popełnić Twoich błędów. Dobranoc.