cheops89 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Witam serdecznie czy ktoś by mi mógł na chłopski rozum wytłumaczyć czym różni sie wyjście od wejścia w Amplitunerach Telewizorach. czytałem że nowsze amplitunery mają wyjście hdmi ARC i podłączam kablem do Tv też pewnie do HDMI ARC tylko ja nie mam tego ARC i co z pozostałymi wyjściami HDMI nie moge ich użyć niby proste ale strasznie mi sie to myli wcześniej nigdy nie interesowałem sie audio ale załapałem bakcyla i musze sie uczyć od podstaw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) Amplitunery maja wejścia HDMI do których podłączymy peryferia jak np. Player BluRay, konsola itd. Mają też wyjście (lub wyjścia) HDMI na monitor lub inny wyświetlacz by można było nasze peryferia oglądać. TV mają jedynie wejścia HDMI, można do nich podłączać jedynie peryferia. Ale... Jest coś takiego jak ARC oraz nowsze E-ARC. To funkcjonalność pozwalająca na przesłanie audio w przeciwnym kierunku. Oznacza to że jesteś w stanie przesłać dźwięk z TV (i podłączonych do niego peryferii) do urządzenia audio jak amplituner, soundbar itp. Bez ARC było by to niemożliwe przez HDMI. W przypadku braku ARC trzeba sobie radzić ekstraktorem, kablem optycznym lub chinch. Edytowano 17 godzin temu przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cheops89 Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu 7 godzin temu, Butler napisał: Amplitunery maja wejścia HDMI do których podłączymy peryferia jak np. Player BluRay, konsola itd. Mają też wyjście (lub wyjścia) HDMI na monitor lub inny wyświetlacz by można było nasze peryferia oglądać. TV mają jedynie wejścia HDMI, można do nich podłączać jedynie peryferia. Ale... Jest coś takiego jak ARC oraz nowsze E-ARC. To funkcjonalność pozwalająca na przesłanie audio w przeciwnym kierunku. Oznacza to że jesteś w stanie przesłać dźwięk z TV (i podłączonych do niego peryferii) do urządzenia audio jak amplituner, soundbar itp. Bez ARC było by to niemożliwe przez HDMI. W przypadku braku ARC trzeba sobie radzić ekstraktorem, kablem optycznym lub chinch. No teraz rozumiem dzięki wielkie i mam też do ciebie takie pytanko dziwne trochę zaznaczam jak byś mógł mi poradzić za jakieś pół roku kupuje nowiutki telewizor oled LG i przydało by sie do niego jakieś sprzęt audio dokupić i mam taką konsternacje czy kupić zawczasu amplituner coś w budżecie SONY STR-DH790 i powoli składać do niego głośniki czy pobawić sie w jakieś stare wzmacniacze stereo na olx i zobaczyć jak to gra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Chcesz oglądać filmy i jesteś w stanie prawidłowo rozmieścić głośniki, rób kino. Wolisz muzę, rób stereo bo w tym samym budżecie zagra lepiej. Ampli STR-DH790... No nie wiem, to już technologicznie leciwy sprzęt. Budżetowo Yamaha RX-V6A, Denon AVR-X1800H (lub wyższy X2800), Onkyo TX-NR5100, Pioneer VSX-835. Do tego głośniki kilka tysi wyjdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cheops89 Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 55 minut temu, Butler napisał: Chcesz oglądać filmy i jesteś w stanie prawidłowo rozmieścić głośniki, rób kino. Wolisz muzę, rób stereo bo w tym samym budżecie zagra lepiej. Ampli STR-DH790... No nie wiem, to już technologicznie leciwy sprzęt. Budżetowo Yamaha RX-V6A, Denon AVR-X1800H (lub wyższy X2800), Onkyo TX-NR5100, Pioneer VSX-835. Do tego głośniki kilka tysi wyjdzie. no troche hajsu pojdzie dlatego myślałem żeby zbudować dobrą baze czyli na początku amplituner kupić plus jakieś dwa głosniki budżetowa plus subwoofer a resztę sobie kompletować z czasem najwięcej frajdy przy tym jest tak mi sie wydaje. I kuśi mnie żeby teraz kupić jakiś stereo za np 300 zł na olx używany i do tego np 2 głosniki też w tych granicach Edytowano 7 godzin temu przez cheops89 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts