Skocz do zawartości

Wyjścia Wejścia

cheops89

Recommended Posts

Witam serdecznie czy ktoś by mi mógł na chłopski rozum wytłumaczyć czym różni sie wyjście od wejścia w Amplitunerach Telewizorach.

czytałem że nowsze amplitunery mają wyjście hdmi ARC i podłączam kablem do Tv też pewnie do HDMI ARC tylko ja nie mam tego ARC i co z pozostałymi wyjściami HDMI nie moge ich użyć  niby proste ale strasznie mi sie to myli  wcześniej nigdy nie interesowałem sie audio ale załapałem bakcyla i musze sie uczyć od podstaw 

Amplitunery maja wejścia HDMI do których podłączymy peryferia jak np. Player BluRay, konsola itd. 

Mają też wyjście (lub wyjścia) HDMI na monitor lub inny wyświetlacz by można było nasze peryferia oglądać.

TV mają jedynie wejścia HDMI, można do nich podłączać jedynie peryferia.

Ale...

Jest coś takiego jak ARC oraz nowsze E-ARC. To funkcjonalność pozwalająca na przesłanie audio w przeciwnym kierunku. Oznacza to że jesteś w stanie przesłać dźwięk z TV (i podłączonych do niego peryferii) do urządzenia audio jak amplituner, soundbar itp. Bez ARC było by to niemożliwe przez HDMI. W przypadku braku ARC trzeba sobie radzić ekstraktorem, kablem optycznym lub chinch.

Edytowano przez Butler

7 godzin temu, Butler napisał:

Amplitunery maja wejścia HDMI do których podłączymy peryferia jak np. Player BluRay, konsola itd. 

Mają też wyjście (lub wyjścia) HDMI na monitor lub inny wyświetlacz by można było nasze peryferia oglądać.

TV mają jedynie wejścia HDMI, można do nich podłączać jedynie peryferia.

Ale...

Jest coś takiego jak ARC oraz nowsze E-ARC. To funkcjonalność pozwalająca na przesłanie audio w przeciwnym kierunku. Oznacza to że jesteś w stanie przesłać dźwięk z TV (i podłączonych do niego peryferii) do urządzenia audio jak amplituner, soundbar itp. Bez ARC było by to niemożliwe przez HDMI. W przypadku braku ARC trzeba sobie radzić ekstraktorem, kablem optycznym lub chinch.

No teraz rozumiem dzięki wielkie i  mam też do ciebie takie pytanko dziwne trochę zaznaczam  jak byś mógł mi poradzić za jakieś pół roku kupuje nowiutki telewizor oled LG i przydało by sie do niego jakieś sprzęt audio dokupić i mam taką konsternacje czy kupić zawczasu amplituner coś w budżecie SONY STR-DH790 i powoli składać do niego głośniki czy pobawić sie w jakieś stare wzmacniacze stereo na olx i zobaczyć jak to gra 

Chcesz oglądać filmy i jesteś w stanie prawidłowo rozmieścić głośniki, rób kino. Wolisz muzę, rób stereo bo w tym samym budżecie zagra lepiej. Ampli STR-DH790... No nie wiem, to już technologicznie leciwy sprzęt. Budżetowo Yamaha RX-V6A, Denon AVR-X1800H (lub wyższy X2800), Onkyo TX-NR5100, Pioneer VSX-835. Do tego głośniki kilka tysi wyjdzie.

55 minut temu, Butler napisał:

Chcesz oglądać filmy i jesteś w stanie prawidłowo rozmieścić głośniki, rób kino. Wolisz muzę, rób stereo bo w tym samym budżecie zagra lepiej. Ampli STR-DH790... No nie wiem, to już technologicznie leciwy sprzęt. Budżetowo Yamaha RX-V6A, Denon AVR-X1800H (lub wyższy X2800), Onkyo TX-NR5100, Pioneer VSX-835. Do tego głośniki kilka tysi wyjdzie.

no troche hajsu pojdzie dlatego myślałem żeby zbudować dobrą baze czyli na początku  amplituner kupić  plus jakieś dwa głosniki budżetowa plus subwoofer a resztę sobie kompletować z czasem  najwięcej frajdy przy tym  jest tak mi sie wydaje.

I kuśi mnie żeby teraz kupić jakiś stereo za np 300 zł na olx używany i do tego np 2 głosniki też w tych granicach 

Edytowano przez cheops89