Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich. 

Ostatnio kupiłem amplituner Denon avr -x 2800 h i głośniki Teufel ultima 40 . Wiem że są to głośnik budżetowe ale po obejrzeniu po przeczytaniu recenzji jak i komentarzy o owych głośnikach postanowiłem je kupić. A teraz opiszę mój problem , którym jest bardzo słaby bas . Po podłączeniu i kalibracji głośników wraz z amplitunerem bardzo się rozczarowałem , bas był mizerny . Na początku pomyślałem że popełniłem błąd przy podłączeniu kabli głośnikowych lub źle wykonałem kalibrację amplitunera , próbowałem ręcznie podbić bas w ustawieniach lecz efekt był słaby . Do porównania posiadam mały głośnik przenośny  firmy Anker boom 2 i proszę mi uwierzyć że to maleństwo postawione w kącie pokoju ma lepszy bas od tych kolumn Teufel . Przy odsłuch było zemną 3 osoby i wszyscy stwierdzili że Basu praktycznie nie ma. Kupując ten głośniki nie oczekiwałem od nich jakieś rewelacji ale miałem nadzieję że zagra to lepiej . Wiem że do stereo lepszy jest wzmacniacz ale planuje rozbudować system o kolejne głośniki . Gdzie mogłem popełnić błąd ? Czy istnieje taka możliwość że amplituner jest uszkodzony lub głośniki mają jakąś wadę ?? . Ogólnie grają głośno i czysto tylko ten brak basu . Pozdrawiam 

Napisano
6 minut temu, Macko01ls napisał:

Witam wszystkich. 

Ostatnio kupiłem amplituner Denon avr -x 2800 h i głośniki Teufel ultima 40 . Wiem że są to głośnik budżetowe ale po obejrzeniu po przeczytaniu recenzji jak i komentarzy o owych głośnikach postanowiłem je kupić. A teraz opiszę mój problem , którym jest bardzo słaby bas . Po podłączeniu i kalibracji głośników wraz z amplitunerem bardzo się rozczarowałem , bas był mizerny . Na początku pomyślałem że popełniłem błąd przy podłączeniu kabli głośnikowych lub źle wykonałem kalibrację amplitunera , próbowałem ręcznie podbić bas w ustawieniach lecz efekt był słaby . Do porównania posiadam mały głośnik przenośny  firmy Anker boom 2 i proszę mi uwierzyć że to maleństwo postawione w kącie pokoju ma lepszy bas od tych kolumn Teufel . Przy odsłuch było zemną 3 osoby i wszyscy stwierdzili że Basu praktycznie nie ma. Kupując ten głośniki nie oczekiwałem od nich jakieś rewelacji ale miałem nadzieję że zagra to lepiej . Wiem że do stereo lepszy jest wzmacniacz ale planuje rozbudować system o kolejne głośniki . Gdzie mogłem popełnić błąd ? Czy istnieje taka możliwość że amplituner jest uszkodzony lub głośniki mają jakąś wadę ?? . Ogólnie grają głośno i czysto tylko ten brak basu . Pozdrawiam 

Miałem podobną sytuację tylko u mnie był problem z subwoofer w moim przypadku podbiłem bass w equalizerze i to pomogło u mnie w onkyo tx sr605 są 2 osobne miejsca w menu gdzie można podbić osobno głośniki bądź bass i inne częstotliwości

Napisano
32 minuty temu, Macko01ls napisał:

proszę mi uwierzyć że to maleństwo postawione w kącie pokoju ma lepszy bas od tych kolumn Teufel

Postaw głośniki w kącie pokoju 😉

32 minuty temu, Macko01ls napisał:

Gdzie mogłem popełnić błąd ? Czy istnieje taka możliwość że amplituner jest uszkodzony lub głośniki mają jakąś wadę ?? . Ogólnie grają głośno i czysto tylko ten brak basu . Pozdrawiam 

Najprawdopodobniej masz problem z modami pomieszczenia. Krótko mówiąc - ustawienie kolumn, miejsca odsłuchu i wymiary pomieszczenia powodują w Twoim wypadku wygaszanie niskich częstotliwości. Podbijanie tego EQ itp. niewiele wniesie. Zakładam, że kalibrowałeś syste po jego podłączeniu. 

Mozesz a) zmienić ustawienie sprzętu w pokoju albo b) kupić subwoofer i postawić go w optymalnym miejscu. Jak je znaleźć znajdziesz w sieci pod hasłami subwoofer crawl albo podobnymi. 

Zawsze istnieje możliwość, że sprzęt jest wadliwy ale jeżeli gra to raczej jest OK. 

Napisano
12 minut temu, PanKlor napisał:

Postaw głośniki w kącie pokoju 😉

Najprawdopodobniej masz problem z modami pomieszczenia. Krótko mówiąc - ustawienie kolumn, miejsca odsłuchu i wymiary pomieszczenia powodują w Twoim wypadku wygaszanie niskich częstotliwości. Podbijanie tego EQ itp. niewiele wniesie. Zakładam, że kalibrowałeś syste po jego podłączeniu. 

Mozesz a) zmienić ustawienie sprzętu w pokoju albo b) kupić subwoofer i postawić go w optymalnym miejscu. Jak je znaleźć znajdziesz w sieci pod hasłami subwoofer crawl albo podobnymi. 

Zawsze istnieje możliwość, że sprzęt jest wadliwy ale jeżeli gra to raczej jest OK. 

Problem w tym że zamieniłem miejscami głośnik Teufel z małym głośnikiem Anker boom 2:i mały wydał z siebie dużo więcej basu .  Dodam zdjęcie salonu jak to wygląda , być może muszę coś przestawić . Miałem kiedyś głośnik JBL party box 310 którego pożyczyłem od kolegi i on stał też w miejscu po prawej stronie i w sumie to nieważne gdzie stał zawsze dostarczał fajny bas . Chciałem podłączyć. Inny amplituner ale nikt z moich znajomych nie posiada ani amplitunera ani wzmacniacza stereo . 

IMG-20241115-WA0005.jpg

Napisano

Wrzuć jak masz ustawione głośniki w amplitunerze. Z tego co pamiętam to w X2800 możesz zalogować się przez przeglądarkę po IP amplitunera i zrobić po prostu printscreen zamiast wrzucać zdjęcia ekranu TV. 

Napisano
3 godziny temu, Butler napisał:

Jakie ustawienia zrobił ampli dla głośników po kalibracji? Chodzi mi o kwestie big/small oraz crossover.

Powiem szczerze że niemal pojęcia co to big/small crossover . Dodaje zdjęcia z ustawień amplitunera . Jeżeli nie o te zdjęcia chodzi to proszę mnie poprawić jestem jeszcze zielony w tym temacie 

IMG_20241115_160027.jpg

IMG_20241115_155947.jpg

IMG_20241115_155917.jpg

IMG_20241115_155841.jpg

IMG_20241115_155807.jpg

IMG_20241115_155752.jpg

IMG_20241115_155823.jpg

IMG_20241115_155739.jpg

Napisano (edytowany)

Pokaż preset 1 głośników. Jak nie ma subwoofera to nie powinno być też filtra LFE. Wykonywałeś wcześniej kalibrację? Powinieneś mieć wtedy krótkiego wizarda do ustawienia systemu. 

Tutaj masz sciagawke z instrukcji gdzie tego szukac. 

image.png.7dac103a9b0903d775302f2698258c62.png

Edytowano przez PanKlor
Napisano
8 minut temu, PanKlor napisał:

Pokaż preset 1 głośników. Jak nie ma subwoofera to nie powinno być też filtra LFE. Wykonywałeś wcześniej kalibrację? Powinieneś mieć wtedy krótkiego wizarda do ustawienia systemu. 

Tutaj masz sciagawke z instrukcji gdzie tego szukac. 

image.png.7dac103a9b0903d775302f2698258c62.png

Kalibrację wykonałem od razu po pierwszym uruchomieniu . Po około godzinie zabawy z ustawieniami przywróciłam ustawienia fabryczne i jeszcze raz dokonałem kalibracji . Czy oto chodzi ?17316840581088918591605347330025.jpg.ef0a2fb5b266881c91b66ab32916d009.jpg 

Napisano

Wydaje się być ok. Za to z wykresów wynika jakby faktycznie nie było niskich tonów reprodukowanych z obu kolumn. Upewnij się, że te metalowe blaszki w kolumnach są dobrze podłączone. Możesz też je dla pewności zastąpić kawałkiem kabla. 

Napisano
1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Wydaje się być ok. Za to z wykresów wynika jakby faktycznie nie było niskich tonów reprodukowanych z obu kolumn. Upewnij się, że te metalowe blaszki w kolumnach są dobrze podłączone. Możesz też je dla pewności zastąpić kawałkiem kabla. 

Problem rozwiązany. W ustawieniach audio /Audyssey . Zmieniłem 

-offset poz.odniesienia z 0 dB na 15! dB

-Dynamic Volume z wyłączony na Heavy

Nie miałem wcześniej okazji słuchać kolumn podłączonych pod amplituner lub wzmacniacz ale to co teraz usłyszałem i poczułem na ciele jest nie do opisania bas jest potężny  Teraz jestem w pełni zadowolony. Chcę również podziękować wszystkim za pomoc w tym temacie