Macko01ls Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Witam wszystkich. Ostatnio kupiłem amplituner Denon avr -x 2800 h i głośniki Teufel ultima 40 . Wiem że są to głośnik budżetowe ale po obejrzeniu po przeczytaniu recenzji jak i komentarzy o owych głośnikach postanowiłem je kupić. A teraz opiszę mój problem , którym jest bardzo słaby bas . Po podłączeniu i kalibracji głośników wraz z amplitunerem bardzo się rozczarowałem , bas był mizerny . Na początku pomyślałem że popełniłem błąd przy podłączeniu kabli głośnikowych lub źle wykonałem kalibrację amplitunera , próbowałem ręcznie podbić bas w ustawieniach lecz efekt był słaby . Do porównania posiadam mały głośnik przenośny firmy Anker boom 2 i proszę mi uwierzyć że to maleństwo postawione w kącie pokoju ma lepszy bas od tych kolumn Teufel . Przy odsłuch było zemną 3 osoby i wszyscy stwierdzili że Basu praktycznie nie ma. Kupując ten głośniki nie oczekiwałem od nich jakieś rewelacji ale miałem nadzieję że zagra to lepiej . Wiem że do stereo lepszy jest wzmacniacz ale planuje rozbudować system o kolejne głośniki . Gdzie mogłem popełnić błąd ? Czy istnieje taka możliwość że amplituner jest uszkodzony lub głośniki mają jakąś wadę ?? . Ogólnie grają głośno i czysto tylko ten brak basu . Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobertSm Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 6 minut temu, Macko01ls napisał: Witam wszystkich. Ostatnio kupiłem amplituner Denon avr -x 2800 h i głośniki Teufel ultima 40 . Wiem że są to głośnik budżetowe ale po obejrzeniu po przeczytaniu recenzji jak i komentarzy o owych głośnikach postanowiłem je kupić. A teraz opiszę mój problem , którym jest bardzo słaby bas . Po podłączeniu i kalibracji głośników wraz z amplitunerem bardzo się rozczarowałem , bas był mizerny . Na początku pomyślałem że popełniłem błąd przy podłączeniu kabli głośnikowych lub źle wykonałem kalibrację amplitunera , próbowałem ręcznie podbić bas w ustawieniach lecz efekt był słaby . Do porównania posiadam mały głośnik przenośny firmy Anker boom 2 i proszę mi uwierzyć że to maleństwo postawione w kącie pokoju ma lepszy bas od tych kolumn Teufel . Przy odsłuch było zemną 3 osoby i wszyscy stwierdzili że Basu praktycznie nie ma. Kupując ten głośniki nie oczekiwałem od nich jakieś rewelacji ale miałem nadzieję że zagra to lepiej . Wiem że do stereo lepszy jest wzmacniacz ale planuje rozbudować system o kolejne głośniki . Gdzie mogłem popełnić błąd ? Czy istnieje taka możliwość że amplituner jest uszkodzony lub głośniki mają jakąś wadę ?? . Ogólnie grają głośno i czysto tylko ten brak basu . Pozdrawiam Miałem podobną sytuację tylko u mnie był problem z subwoofer w moim przypadku podbiłem bass w equalizerze i to pomogło u mnie w onkyo tx sr605 są 2 osobne miejsca w menu gdzie można podbić osobno głośniki bądź bass i inne częstotliwości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 32 minuty temu, Macko01ls napisał: proszę mi uwierzyć że to maleństwo postawione w kącie pokoju ma lepszy bas od tych kolumn Teufel Postaw głośniki w kącie pokoju 😉 32 minuty temu, Macko01ls napisał: Gdzie mogłem popełnić błąd ? Czy istnieje taka możliwość że amplituner jest uszkodzony lub głośniki mają jakąś wadę ?? . Ogólnie grają głośno i czysto tylko ten brak basu . Pozdrawiam Najprawdopodobniej masz problem z modami pomieszczenia. Krótko mówiąc - ustawienie kolumn, miejsca odsłuchu i wymiary pomieszczenia powodują w Twoim wypadku wygaszanie niskich częstotliwości. Podbijanie tego EQ itp. niewiele wniesie. Zakładam, że kalibrowałeś syste po jego podłączeniu. Mozesz a) zmienić ustawienie sprzętu w pokoju albo b) kupić subwoofer i postawić go w optymalnym miejscu. Jak je znaleźć znajdziesz w sieci pod hasłami subwoofer crawl albo podobnymi. Zawsze istnieje możliwość, że sprzęt jest wadliwy ale jeżeli gra to raczej jest OK. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu do glosnikow ultima 40 jest osobne forum uzytkowniow teufel chyba na facebook? tam bym szukal pomocy z tym konkretnym modelem ja bym podlaczyl je w konfiguracji bi amp po ich "rozgrzaniu" za 3msc 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko01ls Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu 12 minut temu, PanKlor napisał: Postaw głośniki w kącie pokoju 😉 Najprawdopodobniej masz problem z modami pomieszczenia. Krótko mówiąc - ustawienie kolumn, miejsca odsłuchu i wymiary pomieszczenia powodują w Twoim wypadku wygaszanie niskich częstotliwości. Podbijanie tego EQ itp. niewiele wniesie. Zakładam, że kalibrowałeś syste po jego podłączeniu. Mozesz a) zmienić ustawienie sprzętu w pokoju albo b) kupić subwoofer i postawić go w optymalnym miejscu. Jak je znaleźć znajdziesz w sieci pod hasłami subwoofer crawl albo podobnymi. Zawsze istnieje możliwość, że sprzęt jest wadliwy ale jeżeli gra to raczej jest OK. Problem w tym że zamieniłem miejscami głośnik Teufel z małym głośnikiem Anker boom 2:i mały wydał z siebie dużo więcej basu . Dodam zdjęcie salonu jak to wygląda , być może muszę coś przestawić . Miałem kiedyś głośnik JBL party box 310 którego pożyczyłem od kolegi i on stał też w miejscu po prawej stronie i w sumie to nieważne gdzie stał zawsze dostarczał fajny bas . Chciałem podłączyć. Inny amplituner ale nikt z moich znajomych nie posiada ani amplitunera ani wzmacniacza stereo . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Jakie ustawienia zrobił ampli dla głośników po kalibracji? Chodzi mi o kwestie big/small oraz crossover. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Wrzuć jak masz ustawione głośniki w amplitunerze. Z tego co pamiętam to w X2800 możesz zalogować się przez przeglądarkę po IP amplitunera i zrobić po prostu printscreen zamiast wrzucać zdjęcia ekranu TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko01ls Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, Butler napisał: Jakie ustawienia zrobił ampli dla głośników po kalibracji? Chodzi mi o kwestie big/small oraz crossover. Powiem szczerze że niemal pojęcia co to big/small crossover . Dodaje zdjęcia z ustawień amplitunera . Jeżeli nie o te zdjęcia chodzi to proszę mnie poprawić jestem jeszcze zielony w tym temacie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) Pokaż preset 1 głośników. Jak nie ma subwoofera to nie powinno być też filtra LFE. Wykonywałeś wcześniej kalibrację? Powinieneś mieć wtedy krótkiego wizarda do ustawienia systemu. Tutaj masz sciagawke z instrukcji gdzie tego szukac. Edytowano 3 godziny temu przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko01ls Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 8 minut temu, PanKlor napisał: Pokaż preset 1 głośników. Jak nie ma subwoofera to nie powinno być też filtra LFE. Wykonywałeś wcześniej kalibrację? Powinieneś mieć wtedy krótkiego wizarda do ustawienia systemu. Tutaj masz sciagawke z instrukcji gdzie tego szukac. Kalibrację wykonałem od razu po pierwszym uruchomieniu . Po około godzinie zabawy z ustawieniami przywróciłam ustawienia fabryczne i jeszcze raz dokonałem kalibracji . Czy oto chodzi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Wydaje się być ok. Za to z wykresów wynika jakby faktycznie nie było niskich tonów reprodukowanych z obu kolumn. Upewnij się, że te metalowe blaszki w kolumnach są dobrze podłączone. Możesz też je dla pewności zastąpić kawałkiem kabla. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko01ls Napisano 55 minut temu Autor Udostępnij Napisano 55 minut temu 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Wydaje się być ok. Za to z wykresów wynika jakby faktycznie nie było niskich tonów reprodukowanych z obu kolumn. Upewnij się, że te metalowe blaszki w kolumnach są dobrze podłączone. Możesz też je dla pewności zastąpić kawałkiem kabla. Problem rozwiązany. W ustawieniach audio /Audyssey . Zmieniłem -offset poz.odniesienia z 0 dB na 15! dB -Dynamic Volume z wyłączony na Heavy Nie miałem wcześniej okazji słuchać kolumn podłączonych pod amplituner lub wzmacniacz ale to co teraz usłyszałem i poczułem na ciele jest nie do opisania bas jest potężny Teraz jestem w pełni zadowolony. Chcę również podziękować wszystkim za pomoc w tym temacie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 14 minut temu Udostępnij Napisano 14 minut temu Czyli po prostu dałeś głośniej... (tak w dużym skrócie). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts