tomek4446 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 10 minut temu, BlaBla napisał: należy mocno rewidować wyobrażenia o separacji instrumentów, szerokości sceny itd. Brzmi to dla mnie bardzo zwarcie i jednolicie - inaczej niż w domu.... Dokładnie tak jest. Ściana dźwięku bez rozbicia na poszczególne instrumenty. Nic nie " lata " w przestrzeni, różnicuje utwór dynamika , czyli to czego nie ma w większości nagrań. Odpisz, cytując
cymes Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 17 minut temu, BlaBla napisał: bardzo zwarcie i jednolicie Naturalna spójność czasowa. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 9 minut temu, Mprezi napisał: O którym utworze otwierającym piszesz? Rozumiem ze cały czas oceniasz dźwięk dali rubicon 2 z piecem Teac 701? Mam na myśli Imagine. Przykładem takiego naturalnie zrealizowanego, trochę suchego brzmienia jest z tej płyty How Do You Sleep i to jest brzmienie jakie lubię. A idąc za ciosem, wrzucam Abbey Road i tam utwór otwarcia Come Together to jest dla mnie kwintesencja idealnego brzmienia! Oczywiście dla tego gatunku. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) Jestem ciekaw jak oceniacie bas w albumie Promise Sade, masy tam nie ma, jest cudna sprężystość nakręcająca rytm. Edytowano 12 godzin temu przez cymes 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Nie mam. A strimingu słucham tylko w pracy. Odpisz, cytując
cymes Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 12 minut temu, BlaBla napisał: Nie mam A może Lynyrd Skynyrd - Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 😄 coś nam się repertuary nie pokrywają....! Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Podrzuć tytuły albumów gdzie gitara basowa mocno zaznacza swój charakter, daje energię, rytm obok których nie da się przejść obojętnie. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Pomyślę, tak na gorąco to coś z FNM np Angel Dust, dobrze to jest nagrane. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 10 godzin temu, BlaBla napisał: mam za kolumnami kilka metrów kwadratowych wełny 15-20 cm, więc wydaje mi sie, że u mnie ta różnica przez to nie jest tak znacząca. Poza tym lubię ciut przegluszone pomieszczenie, trochę jak studio (tak sobie to wyobrażam 😆) W studio, masz szybę z przodu. Druga sprawa: I, jak już wspomniałem w innym wątku, po zmianie TV z 55" na 75", poprawiła mi się separacja kanałów. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 10 godzin temu, cymes napisał: Lynyrd Skynyrd - Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd 8 godzin temu, BlaBla napisał: 😄 coś nam się repertuary nie pokrywają....! Z mojego punktu widzenia, dziwne 🤔 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 53 minuty temu Napisano 53 minuty temu (edytowany) 49 minut temu, pairtick napisał: W studio, masz szybę z przodu. Druga sprawa: I, jak już wspomniałem w innym wątku, po zmianie TV z 55" na 75", poprawiła mi się separacja kanałów. Znam ten pogląd. Jest jednym z wielu, jednym się sprawdza, innym nie. Szczerze to jeszcze nie slyszalem w życiu przegluszonego pomieszczenia w wykonaniu domowym. Właśnie brak dobrego wygłuszenia kończy sie zamykaniem br i wywracaniem wszystkiego do góry nogami po zmianie kolumn. Mam to za sobą. A co do studia... nigdy nie byłem dlatego napisałem, ze tak sobie wyobrażam - ale nie wygląd, tylko dźwięk 😉 27 minut temu, pairtick napisał: Z mojego punktu widzenia, dziwne 🤔 Tak, wiem, że w strimingu wszystkie repertuary pokrywają się wszystkim ale ja pisałem o płytach, bo w domu nie strimuję, tylko dyskuję...😁 Edytowano 52 minuty temu przez BlaBla Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 10 minut temu Napisano 10 minut temu 37 minut temu, BlaBla napisał: Szczerze to jeszcze nie slyszalem w życiu przegluszonego pomieszczenia w wykonaniu domowym. Ile takich pomieszczeń z jakąkolwiek adaptacją miałeś okazję słuchać? I co wg wg Ciebie znaczy to przegłuszenie? Twoje 20 - 25 cm wełny za kolumnami będzie miało bardzo duży wpływ na czas pogłosu, tyle że w głównej mierze na ten od 150 Hz w górę. Sam nie do końca rozumiem czemu ktoś kupuje kolumny z BR a potem ten BR zatyka, ale samo położenie 20 cm wełny za kolumnami - tak jak wcześniej wspomniałem - nie rozwiąże problemu z najniższymi częstotliwościami. Zresztą sama zabawa z wygłaszaniem nie jest taka prosta. Co innego obniżyć czas pogłosu powiedzmy do 0,3 s w pomieszczeniu 12 metrów² a co innego w takim powyżej 20. Inna sprawa to uzyskanie równego czasu pogłosu. Bo co mi z tego, że ubiję średnicę i górę (gdzie ta góra często jest właśnie nadmiernie przygaszona) jak bas będzie mi wył jak szalony. Kolego @BlaBla, jeśli możesz wrzuć pomiary z Twojego pomieszczenia. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts